Blog

STIHOVI NE PRIZNAJU GRANICE

 

”Evo Vam dajem sunčani dan,

a nakon toga miran san.

Evo vam dajem ruke smijeha,

ako se netko rastuži,

budite mu utjeha.

Evo vam dajem petice u školi,

samo ako obećate da ćete biti bolji”.

Ovu pjesmu je napisao Leo Žufić, učenik četvrtog razreda OŠ Poreč, a pročitao ju je s pozornice Teatrina Zajednice Talijana Poreč u programu ”Stihovi ne priznaju granice/I versi non conoscono confini”.

Petu godinu za redom djeca iz osnovnih škola pokazala su kako pisanjem stihova njeguju materinje jezike, veselo sudjeluju u očuvanju multijezičnosti i gradnji interkulturalnosti sredine u kojoj žive. Dvadesetak djece iz OŠ Poreč, Tar-Vabriga i Talijanske OŠ Bernardo Parentin recitiralo je svoje stihove na hrvatskom, čakavskom, talijanskom, istro-venetskom, slovenskom i makedonskom jeziku.

Nastupila su djeca koja su napisala najbolje stihove na temu ”Odrastanje je igra bez granica”, a koji su rezultat radionica pisanja stihova u kojima je sudjelovalo oko 150 učenika iz triju osnovnih škola. Djecu su u tom procesu mentorirale učiteljice Nada Andronović, Renata Maltar, Denis Mikatović Jugovac, Bojana Popić, Martina Jakac, Daliborka Škofić i Romina Dragicchio.

Susret je otvorila grupa najmlađe djece koju su učiteljice OŠ Poreč Marija Matasović i Elena Vivoda uvježbale recitirati stihove odraslih pjesnika na temu odrastanja. Niz pojedinačnih pjesničkih nastupa uveselio je grupni rad djece iz Talijanske OŠ na istro-venetskom dijalektu pod naslovom ”Per noi giogar vol dir amicicia far”. Pjesmu je Goran Prodan preveo na književni hrvatski, a djeca sama na čakavski. Na dva su jezika djeca na pozornici odigrala i popularnu brojalicu ”Ringe-ringe-raja”.

”U vrijeme kada tehnološki razvoj pred nas stavlja stalno nove izazove, nove obrasce ponašaja i nameće nove načine jezičnog izražavanja, važno je uložiti napor u očuvanje ljepote i bogatstva jezika kojima govorimo, a ljepota jezika najbolje se ističe kroz stihove i pjesmu”, rekla je Vesna Milanović koja je uz Snježanu Lehman vodila kroz pjesnički susret.

Svojim stihovima predstavili su se Noel Kocijančić, Mia Janko, Emili Ritoša, Ivona Jelovac, Tin Kuterovac, Leo Žufić, Gaja Faflja, Marko Vasilev, Anči Mirjanić, Martina Štifanić, Nika Brenko, Ela Caruzzi, Karla Ajhner, Etien Šimić, Andrea Mirjanić, Ivana Radin, Lorena Pranjić… Vlasite stihove na  kraju je recitirala i jedna učiteljica – Denis Mikatović Jugovac se na radionici u svom razredu pridružila učenicima i složila nekoliko prelijepih stihova kojima je izrazila želju da djetinjstvo traje dugo, dugo.