Blog

STRUČNO SAVJETOVANJE HOLISTIČKI PRISTUP ZDRAVLJU DJETETA – PREHRANA, REKREACIJA I SLOBODNO VRIJEME

Društvo „Naša djeca“ Zabok i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u sklopu projekta „Zdravo i fino“ u petak, 3. svibnja 2019. organizirali su savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, LittleDot projektom potpore ranom roditeljstvu, Zavodom za javno zdravstvo KZŽ, Srednjom školom Zabok, Krapinsko-zagorskom županijom, Gradom Zabokom uz sufinanciranje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Svrha Savjetovanja je bila ukazati i upozoriti na problem debljine u djece te mobilizirati stručnu i širu javnost kako bi se prioritetni javnozdravstveni problem – problem debljine djece, sustavno počeo rješavati. Na savjetovanju su prezentirana saznanja o čimbenicima rizika debljine u trudnoći i ranom djetinjstvu te o prevalenciji prekomjerne tjelesne mase i debljine djece u predškolskoj i školskoj dobi. Također, prikazani su opći rizici debljine po zdravlje kao i primjeri dobre prakse u području prevencije debljine u djece.

Na samom početku Savjetovanja članice dječjeg zbora „Zabočki mališani“ DND-a Zabok predstavile su dio repertoara s CD-a „Zdravo i fino“ i oduševile publiku, a dječje vijećnice Ana Grah i Lana Repovečki pozdravile su sudionike skupa u ime sve djece grada Zaboka i Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok.

Da je ovo događanje vrlo edukativno i bitno objasnila je predsjednica Društva „Naša djeca“ Zabok Sonja Borovčak. – U Društvu „Naša djeca“ Zabok se već sustavno bavimo ovom problematikom od 2012. godine. Kao nekadašnja županica htjela sam dati doprinos kako bi se sa školama i vrtićima vidjelo što možemo učiniti na temu zdrave prehrane djece – istaknula je Borovčak i dodala kako je sve godine rad DND-a podržavala Krapinsko-zagorska županija, Grad Zabok i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Predavači su bili eminentni stručnjaci i sudionici iz cijele Hrvatske pa je Borovčak ovom događaju dala status nacionalnog značaja. Složila se s time i zamjenica župana Jasna Petek. – Kroz različite preventivne programe u Županiji se puno radi na prevenciji debljine i promicanju zdravih navika života te zdravom provođenju slobodnog vremena. Društvo „Naša djeca“ Zabok je inicijator i vizionar svih akcija koje su vezane za mlade, djecu, promicanje zdravih stilova života i čestitam im na njihovom radu – rekla je Petek.  Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek također je imao same riječi hvale kako za Društvo „Naša djeca“ Zabok, tako i za Dječje gradsko vijeće. – Dječje gradsko vijeće je najozbiljnije tijelo koje najozbiljnije promišlja o budućnosti svoga grada. Zaista smo ponosni na akciju „Zdravo i fino“ koja je iznimno uspješna i na domaćoj sceni, ali i međunarodnoj – istaknuo je Hanžek.

Jedna od predavačica na Savjetovanju je bila prof. dr. sc. Aida Salihagić-Kadić, predsjednica Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske i profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. – Prehrana je jako važna. Živimo u epidemiji pretilosti u dječjoj dobi i ona poprima dramatične razmjere. Više od 380 milijuna djece i adolescenata ima problem s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću. Istraživanja pokazuju da se broj pretile djece brže povećava nego broj pretilih odraslih osoba, zabrinjava da se debljina javlja sve ranije odnosno u sve mlađim dobnim skupinama – objasnila je Salihagić-Kadić i dodala kako je prehrana bitna i prije rođenja djeteta.

Sanja Musić Milanović, docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Službe za promicanju zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo objasnila je kako je pretilost kod djece kompleksan problem i istaknula porazne statističke podatke. – Od 2002. do 2015. godine u Hrvatskoj se dogodio dramatičan skok s 20% djece koja imaju prekomjernu težinu u dobi od 8 godina do 35%. To je rezultat nepravilnih životnih navika. Naše istraživanje pokazuje kako trećina djece svakodnevno konzumira nezdravu hranu, dvije trećine svakodnevno ne konzumiraju voće i povrće, a jedu hranu koja ima skrivene kalorije.

Doktorica Sanja Predavec iz Ministarstva zdravstva predstavila je Nacrt akcijskog plana za prevenciju debljine kroz aktivnosti kao što su uklanjanje automata iz škola, korištenje školske kuhinje, provjeravanje pridržavanja standarda prehrane u dječjim vrtićima i osnovnim školama, organizacija javnih događanja hodanja i kretanja te javnih prezentacija pravilne prehrane, edukacija roditelja, nastavnog osoblja, javne kampanje za pravilnu prehranu i kretanje te sustavno poticanje tjelesne aktivnosti djece i mladih.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, pedijatar, istaknuo je da analiza 146.857 mjerenja visine i tjelesne mase djece u dobi od 2 do 8 godina ukazuje da se učestalost pretilosti značajnije povećava u dobi između 5. i 8. godine života. Reprezentativnost i količina prikupljenih podatka može biti temeljem za planiranje preventivnih aktivnosti, kako prema djeci najmlađih dobnih skupina tako i prema njihovim roditeljima i ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja.

Eva Pavić, univ. spec. dipl. ing. preh. teh. s Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Službe za prehranu i dijetetiku, istaknula je da je temeljni cilj prehrambene politike poboljšati, čuvati i očuvati zdravlje te kvalitetu života stanovnika što se postiže osiguravanjem sigurne, kvalitetne i zdravstveno korisne hrane. Važno je da sve struke potiču djecu i mlade konzumiranju zdravih obroka, da tijekom dana piju vodu te da odabiru zdravije grickalice i međuobroke. Slatka pića, poput sokova i zaslađenih osvježavajućih napitaka te uobičajeni široko dostupni slatkiši, keksi i čokoladice sadrže značajne količine šećera, loših masnoća, soli i sl. te nisu dio pravilne i uravnotežene prehrane.

Željka Klemenčić, gastro novinarka i urednica portala Mrvica, iz svojeg osobnog iskustva govorila je o važnoj ulozi roditelja u stjecanju pravilnih prehrambenih navika djeteta te im je u tome potrebna podrška struke, kao i edukacija, ali i intuicija i instinkt da njihovo dijete jede raznovrsno te da je zdravo i sretno.

Izv. prof. dr. sc. Mario Kasović s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu govorio je o današnjim životnim stilovima djece, koja su definitivno nedovoljno tjelesno aktivna jer dostupnost tehnologije i modernih trendova sve više diktiraju životni ritam i navike. Izloženost djeteta ekranima izazivaju simptome kao što su glavobolje, bol u ramenima i vratu, osjetljivost očiju, pad koncentracije, loše ponašanje, razdražljivost. Za razliku od toga, kretanje i sport u djece razvija motoričke i funkcionalne sposobnosti, višu razinu socijalizacije i komunikacije, samopouzdanje, otpornost na stres i što je najvažnije prevenira u djece razvoj bolesti.

Dječje vijećnice Ana Grah i Lana Repovečki zajedno s tajnicom DND Zabok i voditeljicom projekta „Zdravo i fino“ Jasenkom Borovčak predstavile su ovaj vrijedan projekt. Osim radionica zdravoga kuhanja u kojima djeca usvajaju vještine zdravoga kuhanja i izbora zdravih namirnica te stječu zdrave prehrambene navike koje mogu primijeniti u svojoj obitelji, djeca se poučavaju o temeljima cjelovita zdravlja, ekološkom uzgoju, šetnjama u prirodi, vrtlarenju te odabiru zdravih namirnica.  Projekt je jedan od pozitivnih primjera kako djeca svojim aktivnim angažmanom utječu na promjene u svojoj sredini, provode svoje ideje, razvijaju kreativnost te pokreću i ostale vršnjake na aktivno sudjelovanje i angažman u području zdravlja i prevencije pretilosti.

Na kraju savjetovanja istaknuti su zaključci koje će Društvo „Naša djeca“ Zabok i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske dostaviti svim relevantnim nacionalnim tijelima, zdravstvenim i odgojno-obrazovnim ustanovama te gradovima, općinama i županijama. Zaključke možete preuzeti ovdje.

Na opće oduševljenje svih sudionika na kraju savjetovanja poslužen je zdravi domjenak, s izborom zdravih i finih jela iz tri kuharice nastale u okviru projekta „Zdravo i fino“, autorice i voditeljice radionica kuhanja Snježane Krpes. Zahvaljujemo svim organizatorima i pokroviteljima savjetovanja, predavačima kao i profesoricama Anki Ilinčić, Renati Tršinski, volonterkama DND Zabok i Saveza DND Dubravki Kolarić, Jani Borovčak, Karolini Grgić, Manueli Kranjec, Lani Kassim te učenicima Srednje škole Zabok na pripremi i posluživanju zdravog domjenka.

Iz evaluacija sudionika izdvajamo vrlo motivirajući tekst gospođe Snježane Mikac, odgajateljice iz Dječjeg vrtića Zapruđe iz Zagreba:

Uz kratki osvrt na prošlotjedno savjetovanje i CD „Zdravo i fino“ koji ste nam velikodušno darovali. Pjesmice, na CD-u su živog ritma i vesele, uvjerena sam da će ih tako doživjeti i moje petogodišnje Bubamare. Hvala. Činjenice o debljini, prehrambenim navikama i životnom stilu djece iznesene u brojkama su poražavajuće kad ih se poveže s informacijama o posljedicama pretilosti na zdravlje i bolestima koje se javljaju u budućnosti. Svi nazočni savjetovanju su zasigurno osvijestili ozbiljnost problema i važnost prevencije koja gotovo u konkretnom smislu primjene i ne postoji. Stručnjaci, koje ste okupili, prezentirali su jasne podatke o učestalosti debljine kod djece i proširili moju osobnu spoznaju o čimbenicima kojih sam bila svjesna, ali sam saznala i nove činjenice koje povezuju debljinu i stanja u prenatalnom razdoblju.  Radionice, događanja, javne prezentacije, organizirane tjelesne aktivnosti, osmišljavanje, priprema i degustacije zdravog i finog domjenak…daje pečat vjerodostojnosti. Toliko primjera konkretnog djelovanja je na mene ostavilo snažan dojam. Zadivljujuće je i donosi rezultate. Kako radim s djecom, mogu samo pretpostaviti koliki je ogroman trud, koliko puno vremena i energije uloženo da bi se postavljeni ciljevi ostvarivali.

S iskrenim željama da ih s lakoćom i uspješno dalje ostvarujete, srdačan pozdrav!