Blog

SVEČANOSTI POVODOM OBILJEŽAVANJA 25 GODINA USVAJANJA KONVENCIJE UN-a O PRAVIMA DJECE U OPATIJI

Gradonačelnik Ivo Dujmić u ime Grada Opatije i dječja gradonačelnica Petra Peloza u ime Dječjeg gradskog vijeća potpisali su 17. studenog  u Vili Angiolini svečanu izjavu kojom se naglašava i ističe važnost primjenjivanja odredaba najvažnijeg svjetskog dokumenta o djeci – Konvencije UN o pravima djece, u donošenju svakodnevnih odluka u Gradu Opatiji, koji s ponosom nosi počasnu i obvezujuću titulu „Grad Opatija prijatelj djece“.

svečana izjava

Svečanosti su prisustvovali i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, zamjenica predsjednice Saveza Društava Naša djeca Hrvatske Sanja Škorić, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Dragica Marač, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ Edita Stilin,  zamjenik načelnika Općine Lovran Branislav Petković, ravnatelj opatijske osnove škole Fredi Glavan, ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić, članovi Koordinacije Grad Opatija – prijatelj djece te predstavnici ustanova i udruga koje se bave djecom, odgojem djece te promicanjem dječjih prava, kao i članovi DGV-a te bivši dječji gradonačelnici. Pozdravno pismo poslao je i predsjednik RH Ivo Josipović koji je čestitao obilježavanje godišnjice donošenja Konvencije te podržao potpisivanje izjave. Program su pjesmom uljepšali mališani iz glazbeno-talijanske igraonice „Girotondo“, polaznici Dječjeg vrtića Opatija te školski zborovi Mići vrapčići i Opatijski dječaci.

U našem gradu djeca slobodno mogu reći što misle i kako se osjećaju, što žele i što bi trebalo promijeniti. Svi smo ponosni što naš grad nosi titulu Grada prijatelja djeca, što znači da veliki i mali dobro surađuju, kazala je dječja gradonačelnica Petra Peloza.

Grad Opatija puno čini da najmlađi odrastaju u sretnoj, zdravoj i veseloj sredini. S djecom imamo partnerski odnos, razgovaramo i uvažavamo mišljenja naših najmlađih sugrađana. Djeco, kada ste vi u pitanju u proračunu nema rezova i nema štednje. Sljedeće godine opremit ćemo nove prostore DND-a i dodatno urediti dječju plažu Tomaševac. Želimo da Grad Opatija s ponosom nosi naziv Grad prijatelj djece, istaknuo je gradonačelnik Ivo Dujmić.

Zamjenica predsjednice Saveza Društava Naša djeca Hrvatske i tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić istaknula je kako se uz 25 godina usvajanja Konvencije o pravima djeteta u studenom obilježava i 20 godina djelovanja Dječjih foruma u Opatiji i Lovranu te će se do kraja mjeseca održavati razne aktivnosti povodom obilježavanja ovih važnih događaja. Predsjednik DGV-a Ivan Tancabel i članice DGV-a i DF Katja Knežević i Irena Petković upoznale su prisutne s radom Dječjeg gradskog vijeća i Dječjih foruma, sa stanjem i problemima odrastanja djece u svijetu, dječjim proračunom kojim su financirani razni dječji projekti te raznim akcijama koje su provedene u Gradu prijatelju djece.

Dajte djeci više vremena, saslušajte ih. Mi učimo od vas odraslih, ali i vi možete učiti od nas, djece, poručili su Ivan, Katja i Irena.

Nakon izlaganja na red je došao i najsvečaniji trenutak – potpisivanje izjave, u kojoj su su potpisnici istaknuli: „Svečano izjavljujemo da je Grad Opatija prijatelj djece, grad u kojem djeca i mladi ljudi odrastaju sretni, zdravi i sa samopouzdanjem te u kojem ih se poštuje kao punopravne  osobe, grad koji potiče suradnju  svih subjekata u gradu sa svrhom promicanja prava i dobrobiti djece, grad u kojem prava i interesi djece zauzimaju središnje mjesto u donošenju i provođenju politika našeg grada, grad koji izgrađuje partnerske odnose između djece i odraslih,  prepoznavši u opatijskoj djeci vrijednog i važnog partnera s kojim u suradnji, organizira sadržaje kojima se obogaćuje život djece u Opatiji te grad u kojem se čuje i poštuje dječje mišljenje i dječji glas.“

Istoga dana, u popodnevnim satima, također u sklopu programa obilježavanja obljetnice usvajanja Konvencije, u Galeriji „Laurus“ u Lovranu održalo se svečano otvorenje izložbe dječjih radova pod nazivom „Daj 10 za dječja prava“. Domaćin izložbe je Društvo “Naša djeca“ Opatija – ogranak Lovran, a na izložbi izloženi su radovi na temu dječjih prava u okviru radionica koje su se provodile u školama, vrtićima i prostorijama DND-a Opatija.

Izložbom se ujedno obilježava 15 godina trajanja akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece“, 20 godina rada Dječjih foruma u DND-u Opatija te pruža potpora Općini Lovran u dobivanju tog počasnog i obvezujućeg naziva. Na otvorenju izložbe su osim načelnika Općine Lovran Alana Sankovića i zamjenice predsjednice Saveza DND-a Hrvatske Sanje Škorić, prisustvovali su i zamjenik načelnika Općine Lovran Branislav Petković, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Općine Lovran Velinka Sušanj te savjetnica iz riječkog ureda Pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar. U svečanom programu otvaranja izložbe nastupali su mali čakavci iz Dječjeg vrtića Lovran te školski zbor lovranske škole “Lovranske črešnjice. Na otvorenju izložbe najavio se i Lovranski tjedan darivanja, koji pruža pomoć potrebitim građanima, ali i životinjama u azilu. Tjedan darivanja održava se na inicijativu Komunalnog društva Stubica u suradnji s Općinom  Lovran, Društvom “Naša djeca“ Opatija – ogranak Lovran, Crvenim križem i Udrugom Lunjo i Maza. Izložba će biti otvorena do 08. prosinca 2014.