Blog

TRI DANA RADOSTI, IGRE, STVARALAŠTVA I KOFERA PRIJATELJSTVA DJECE U VINKOVCIMA

Ovaj je vikend u Vinkovcima održana 19. Smotra dječjeg stvaralaštva „Radost, igra i stvaralaštvo djece“ u Društvima Naša djeca u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i domaćina iz Društva Naša djeca Grada Vinkovaca.

IMG_6051

Na Smotri je sudjelovalo više 600-ero djece iz 28 Društava Naša djeca iz cijele Hrvatske i Grada Vinkovaca. Smotra je otvorena u petak, 17. listopada u Gradskom kazalištu Joza Ivakovića izložbom dječjih radova iz DND-a koju je otvorio predsjednik DND Vinkovci Mario Perković te svečanim programom otvaranja u kojemu su sudjelovala djeca i voditelji iz: Folklornog ansambla „Lisinski“, OŠ A. G. Matoša (učenici 7. i 8. razreda),  ritmičke skupine i dječjeg aerobika OŠ I. G. Kovačića, skupine „Grga“ Kulturnog centra „Gatalinka“ te Dječjeg folklornog ansambla KUD-a „Šumari“.

IMG_6210

U ime domaćina iz DND-a Grada Vinkovaca djecu i odrasle iz cijele Hrvatske pozdravio je predsjednik DND-a gospodin Mario Perković te zaželio svim sudionicima lijep i ugodan boravak u Gradu Vinkovcima – prijatelju djece te vatromet dječje kreativnosti. Ispred pokrovitelja Smotre Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije riječi dobrodošlice uputili su pročelnik za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca gospodin Ivan Gale i pročelnik za kulturu Vukovarsko-srijemske županije gospodin Viktor Lukačević.

IMG_6275

Smotru je otvorila predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić podsjećajući na ljepotu, igru i stvaralaštvo koje se njeguje u Društvima Naša djeca i koje nas oplemenjuje, a koje se predstavlja svake godine na smotrama dječjeg stvaralaštva od 1993. godine do danas.

Druženje je nastavljeno uz svečani domjenak u Hotelu „Slavonija“.

Drugi dan Smotre, 18. listopada izvedeno je 44 dječjih nastupa Društava Naša djeca iz: Bakra, Šibenika, Varaždinski Toplica, Pule, Otoka, Poreča, Našica, Rajića, Čakovca, Maksimir-Zagreba, Požege, Kutine, Osijeka, Krapine, Pleternice, Koprivnice, Tuhelja, Slatine, Preloga, Križa, Zaboka, Ravne Gore i Lekenika. U razgovoru s voditeljima Stručno povjerenstvo u sastavu: Ksenija Rožman, prof., Desanka Virant, plesna koreografkinja i Dinka Peti, prof. glazbene kulture i Nikolina Starčević Vorgić, akademska slikarica posebno su pohvalili sljedeće točke: klasični ples „Nestašno jato“ iz DND Pula, monolog „Sve što niste znali o šlagu“ DND Bakar, govorenje poezije „Škola“ DND Otok, breakedance „Just break it“ DND Poreč, govorenje poezije „Bura, jugo, trijangul“ DND Bakar i „Bezobzirne kapi“ i „Tebi za rođendan“ DND Osijek, lutkarsku igru „Što mogu sto nogu“ DND Požega, suvremeni ples „Školjka“ DND Osijek, narodni ples DND Krapina, suvremeni ples „Gnijezda olovnog neba“ DND Čakovec, mađioničarski show „Život je lijepa magija“ DND Poreč, scenska igra „Panika u Strahogradu“ DND Slatina, karakterni ples „Tračerice“ DND Pula, scenska igra „Negdar bilo, zde se spominalo“ DND Tuhelj, suvremeni ples „Igra nije gotova“ DND Poreč i showdance „Mougli“ DND Pula i izvedbe „Zabočkih mališana“ DND Zaboka, a dio tih točaka predstavljen je u revijalnom dijelu Smotre. Bogat subotnji program završio je disco-plesom za djecu te druženjem za odrasle uz glazbu, ples i kulturno-umjetnički program skupine „Living history“ Kazališta „Nova scena“ i glumca Marka Sabljakovića iz Amaterskog kazališta „Mika Živković“ iz Vinkovaca.

U nedjelju 19. listopada nakon revijalnog dijela Smotre, smotru su zatvorile dvije točke domaćina iz DND Vinkovci. Djeca iz igraonice „Ganja“ iz Gunje izvela su premijerno predstavu „Tko je pokidao branu“, a mađioničarske trikove „Magic Dodo“. Vrhunac zatvaranja Smotre ove godine bilo je svečano i vrlo emotivno uručenje kofera prijateljstva djeci s poplavljenih područja Vukovarsko-srijemske županije prikupljenih u humanitarnoj akciji „Pun kofer prijateljstva“ pokrenuta na inicijativu DND-a Grada Vinkovaca i Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Ukupno je dosad u akciji prikupljeno 45 kofera prijateljstva, a akciji su se odazvala brojna Društva Naša djeca, tvrtke, hoteli, rotary klubovi, udruge i pojedinci te je nastavljamo i dalje.

Smotru su podržali Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hotel Slavonija Vinkovci, HŽ – Putnički prijevoz, Turistička zajednica Grada Vinkovaca te medijski pokrovitelji: Vinkovačka televizija, Vinkovački radio, Vinkovački list i Cibalia-info, a humanitarnoj akciji „Pun kofer prijateljstva“ pridružio se je i CityEX d.o.o. osiguravajući besplatnu dostavu humanitarnih „kofera prijateljstva“.

Najljepša hvala svim domaćinima i volonterima iz DND Grada Vinkovaca, Gradu Vinkovcima, Gradskom kazalištu i tehničkom osoblju, Hotelu Slavonija, Turističkoj zajednici na besplatnim turističkim obilascima, djeci domaćinima i roditeljima koji su ugostili  djecu u svojim domovima,  izvođačima i voditeljima u programu otvaranja i zatvaranja Smotre, malim voditeljicama programa: Ani, Mariji, Sunčici i Ani te njihovoj profesorici Nataši, svim Društvima Naša djeca koja su uspjela osigurati sredstva za dolazak i boravak na Smotri i prikupila kofere prijateljstva, medijima, fotografima i snimateljima, sponzorima i donatorima kofera prijateljstva, a najviše djeci i dječjoj kreativnosti koja nam je vječna inspiracija.