Blog

Tužna vijest

Preminuo mr.sc. Dragan – Marin Mateljak, uzorni i zaslužni član Saveza DND

 

Naš višegodišnji uzorni i zaslužni član, mr.sc. Dragan – Marin Mateljak preminuo je 3. travnja 2007. u 78-oj godini života, nakon duže teške bolesti.

Bio je veliki zagovornik prava djeteta, uvaženi diplomat i stručnjak. U svojoj bogatoj diplomatskoj karijeri djelovao je u  Indiji, Nigeriji, Keniji i u Misiji pri Ujedinjenim narodima te je bio i predsjednik Izvršnog odbora UNICEF-a 1981.-1982. u New Yorku.

Nakon tako uspješnog svog radnog vijeka i umirovljenja, nastavio je od 1993. svoje društveno volontersko djelovanje u Savezu društava Naša djeca Hrvatske. Veliko dotadašnje iskustvo, znanje i radišnost kroz daljnjih – pokazalo se i zadnjih 14 životnih godina – usmjerio je prema djeci u Hrvatskoj, na naše veliko zadovoljstvo.

Uzorno smo surađivali i zajednički dogovarali brojne nove akcije. Zaslužan je za uspostavu i širenje međunarodne suradnje Saveza DND-a, za učlanjenje Saveza u tri ugledne međunarodne organizacije za djecu, prenosio nam je njihova saznanja i iskustva, a istodobno njih informirao o našem radu i dostignućima. Prihvatio je i dužnost predsjednika Odbora Saveza DND-a za prava djeteta, tada prvog takvog odbora u Hrvatskoj.

Pridonio je i razvoju rada Dječjih foruma, sudjelovao na našim Skupštinama, savjetovanjima, seminarima. Bio je zapažen i voljen među našim članovima, volonterima, voditeljima aktivnosti za djecu, a on sam je često isticao da je i njemu takvo društveno angažiranje i druženje činilo posebno osobno zadovoljstvo.

Dragi naš Dragane – Marine, za sve lijepo i dobro što si učinio neizmjerno Ti hvala.

Emil Paravina