Blog

U RIJECI PRIJEM ZA DOBITNIKE PRIZNANJA ZA NAJ-AKCIJU

U Gradskoj vijećnici održan je prijem za riječke dobitnike nagrada za Naj-akciju za djecu u Republici Hrvatskoj. Riječ je o akcijama: OŠ Eugen Kumičić – „Eugenijalci ostaju doma“, „Brickzine – medij o stvaranju kulture za djecu” Gradske knjižnice Rijeka i Park ptičjih kućica – projekt Neformalne inicijative/grupe građana „Kvart za 5“. Prijemu su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj i pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar te Jasna Kalanj iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

U ime dobitnika, prijemu su nazočili Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Kristian Benić, voditelj projekta „Brickzine“ – medij o stvaranju kulture za djecu, Ana Anić Opašić, ravnateljica Osnovne škole Eugen Kumičić, Ivana Kalajzić, učiteljica i koordinatorica projekta, Goran Razić, otac učenika zaslužan za izradu nagrađenog videa „Eugenijalci ostaju doma“, Dragica Vukelić, voditeljica projekta „Park ptičjih kućica“ i Ivan Juretić, voditelj projekta „Park ptičjih kućica“.

Čestitajući dobitnicima gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je Grad Rijeka na natječaj mogao prijaviti maksimalno tri akcije. Na Stručnom savjetovanju akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, koje je po prvi puta zbog epidemioloških razloga održano on-line, Grad Rijeka je za sve tri prijavljene akcije dobio nagrade.

Grad Rijeka uključen je u akciju “Gradovi i općine prijatelji djece” od 2000. godine odnosno od njenoga samoga početka. “Cilj akcije je motivirati odrasle u gradovima i općinama, odnosno na lokalnoj razini, da potpunije ostvaruju prava i potrebe djece priznate u Konvenciji UN-a o pravima djeteta. Također, Grad Rijeka je krajem 2005. godine kao jedan od prvih gradova i općina u RH, stekao počasni naziv grada – prijatelja djece, što znači da je prepoznat kao grad koji se vrlo aktivno i učinkovito posvetio unapređenju zdravlja, odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, sporta i rekreacije, kulture i drugih aspekata života djece i mladih. Do sada smo sudjelovali u svim natječajima za Naj akciju i iz godine u godinu primamo priznanja za akcije kojima poboljšavamo i uljepšavamo život djece, pa je tako bilo i ovaj put”, kazao je gradonačelnik.
Gradonačelnik je najavio i da će za nekoliko tjedana biti otvorena i Dječja kuća, prva takve vrste u Hrvatskoj namijenjena za rad s djecom, ali u kojoj će i djeca moći raditi ono što ih zanima. U aktivnosti dječje kuće bit će uključene tri gradske ustanove: Gradsko kazalište lutaka, Art kino i Gradska knjižnica.

Akcija OŠ Eugen Kumičić – „Eugenijalci ostaju doma“

Glavni cilj ovog projekta bio je usvajanje znanja o koronavirusu COVID-19 i osnaživanje pozitivnog stava i odgovornog društvenog ponašanja prema zdravlju kod djece i njihovih bližnjih. Kako je kazala Ana Anić Opašić, ravnateljica Osnovne škole Eugen Kumičić, projekt je rezultirao nizom vrijednih ostvarenja, a posebno zanimljiv pokazao se video uradak 3.c razreda „Eugenijalci ostaju doma“ koji predstavlja ostvaren krug povjerenja škole i obitelji u vrlo zahtjevnim i kompleksnim okolnostima kako za učenike tako i za učitelje u vrijeme online nastave i škole na daljinu.
Školskom projektu se odazvalo svih 17 razrednih odjela osnovne škola u suradnji s roditeljima, pri čemu je svatko dao doprinos sukladno mogućnostima, osobnosti i interesima. Učenici su trebali osmisliti uradak (poruka, crtež, video i sl.) kojim pokazuju važnost poštivanja epidemioloških mjera kako bi se spriječilo širenje virusa COVID-19.

Akcija Gradske knjižnice Rijeka – „Brickzine – medij o stvaranju kulture za djecu”

Radi se o akciji iz područja kulture pokrenutoj u vrijeme kada je Grad Rijeka Europska prijestolnica kulture. Gradska knjižnica Rijeka dugi niz godina ulaže veliku energiju u rad s najmlađima, od poticanja načitanja u najmlađoj dobi do poticanja informatičke pismenosti mladih, kazao je ravnatelj Knjižnice Niko Cvjetković. Brickzine nastoji ispunjavati prazan prostor produkcije kvalitetnih edukativnih sadržaja za djecu i roditelje iz šireg područja kulture. Brickzine u online izdanju u obliku portala https://brickzine.hr na dnevnoj osnovi objavljuje preporuke, priče, vijesti, informacije o kulturi za djecu i roditelje poput prikaza slikovnica, dječjih knjiga, videoigara, videa i sl.

Cilj Brickzinea je u online i tiskanoj formi biti djeci i roditeljima dobrim vodičem kroz kvalitetne sadržaje, kao prostor informiranja o relevantnim sadržajima iz područja kulture koji potiče nastanak i stvaranje novih generacija medijskih autora za djecu, od ilustratora, novinara, pisaca do dizajnera. Voditelj projekta je Kristian Benić, suradnik za marketing, odnose s javnošću i projekte. Ciljana skupina su djeca od 7 do 12 godina starosti te njihovi roditelji, kao i odgojno-obrazovni i kulturni djelatnici.  Izvor financiranja su sredstva Gradske knjižnice Rijeka ostvarena kroz projekt Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture. Godišnji iznos utrošenih sredstava za obje forme časopisa su oko 130.000,00 kn.

Projekt Neformalne inicijative/grupe građana „Kvart za 5“ – Park ptičjih kućica

Projekt Park ptičjih kućica prihvaćen je kao dio programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020., a realiziran je u sklopu sudioničkog programa „Zeleni val“, što mu daje vidljivost i na međunarodnom planu. Voditeljica i idejna začetnica je arhitektica Dragica Vukelić, a njen glavni suradnik je arhitekt i stolar Ivan Juretić. Pored njih, realizatori projekta su i učenici 3 a, b i c razreda OŠ „Nikola Tesla“ s učiteljicama, ornitolog Goran Sušić, te IT stručnjak Davor Pasarić iz tvrtke Kreativni odjel i volonteri.
Stvaranjem zanimljivog i privlačnog ambijenta u samom centru grada nastojalo se zainteresirati djecu i odrasle da u njemu više borave i uživaju u njemu na način na koji do sada nisu mogli. Djeca iz OŠ Nikola Tesla su uz pomoć odraslih postavila su 30 kućica za 13 različitih lokalnih ptičjih vrsta, a svaka kućica je mala skulptura. Smještene su na odgovarajućoj visini za svaku vrstu ptica i odgovarajućoj međusobnoj udaljenosti.

U projekt je aktivno bilo uključeno 55 djece iz 3 treća razreda osnovne škole „Nikola Tesla“ u Rijeci (3.a, 3.b i 3.c razred). Cijeli projekt financiran je od strane Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020., u ukupnom iznosu od 30.000,00 kuna. zahvaljujući na pohvali, voditeljica projekta Dragana Vukelić naglasila je kako vjeruje u nastavak projekta s postojećim, ali i novim sudionicima, građanima našega grada.

Uz povelju gradonačelnik Vojko Obersnel dobitnicima je uručio priznanja, ček sa novčanom nagradom i poklon. OŠ Eugen Kumičić (za naj-akciju Eugenijalci ostaju doma) i Gradska knjižnica Rijeka (za naj-akciju časopis Brickzine) dobili su nagradu u iznosu od 5.000 kn, a Neformalna inicijativa/grupa građana „Kvart za 5“ 2.500 kn za naj-akciju pod nazivom Park ptičjih kućica.

Grad Rijeka je u zadnjih 16 godina otkad je uspostavljeno natjecanje Naj-akcija u RH za sve prijavljene akcije dobio priznanja, što zasigurno doprinosi očuvanju statusa Grada – prijatelja djece.

Vijest i fotografije preuzeti s poveznice: https://www.rijeka.hr/prijem-za-dobitnike-nagrada-za-naj-akciju-za-djecu-u-republici-hrvatskoj-3/