Blog

U SV. KRIŽU ZAČRETJE ODRŽANA TRIBINA NA TEMU ”PRAVA DJECE IZA REŠETAKA”

U subotu, 14.05.2016. u Sv. Križu Začretje održana je tribina pod naslovom “Prava djece iza rešetaka. Tribinu je organizirala udruga “Djedovina” u suradnji sa Općinskom knjižnicom i čitaonicom. Na tribini se govorilo o zapostavljenim pravima specifične grupacije djece pod naslovom “DJECA U SJENI: OD MARGINALIZACIJE DO AKTUALIZACIJE, Društveni i pravni položaj djece čiji su roditelji na izdržavanju kazne zatvora.”

Autorice tribine, studentice Pravnog fakulteta u Zagrebu, Svetokrišćanka Doroteja Jačmenica Pušenjak i Ana Krakan iz Kutine, za svoj su rad na navedenu temu u prošloj godini dobile Rektorovu nagradu. Osnova rada jest tvrdnja da roditelj postavši zatvorenikom, ne prestaje biti roditelj, a svako dijete ima pravo na njegovu ljubav i kontakt s njim. U radu je posebno vrijedno što su autorice dale konkretne ideje i prijedloge kako bi se društveni položaj djece zatvorenika u Hrvatskoj mogao popraviti.

Tribinu je vodila prof. Gordana Kamenečki Puclin, psihologinja, čiji su kontakti i savjeti autoricama pomogli u ostvarenju prezentiranog projekta. Tribini su prisustvovali gosti iz cijele županije, psiholozi, socijalni radnici i pravnici koji su svojim mladim kolegicama na učinjenom izrazili podršku i komplimente. Prof. Gordana Kamenečki Puclin se na kraju programa prisutnima obratila s razmišljanjem koje je udrugu „Djedovina“ i potaklo na pokretanje ciklusa tribina s namjerom promjene društvenog stava prema mladim, ambicioznim i uspješnim ljudima. Upitno je zaključila: „Jesmo li domovina koja prepoznaje dragocjenosti te uvažavanjem i sigurnošću nagrađuje znanje, napore i rezultate svoje mladosti ili ne prepoznajemo rasute bisere koje u svoju mrežu sigurne egzistencije i svekolikih mogućnosti hvataju promišljeni, inozemni lovci stvarajući svoju budućnost od puteva i traženja naše djece koja odlaze.“

Izvor: http://www.sveti-kriz-zacretje.hr/2016/05/odrzana-tribina-pod-naslovom-prava-djece-iza-resetaka/