Blog

U TIJEKU JE 189. PO REDU SAMOBORSKI FAŠNIK

Filmsku priču ovogodišnjeg 189. Samoborskog fašnika obogatili su samoborski klinci i klinceze svojim veselim programima. Prvo subotnje prijepodne proteklo je u znaku Dječjeg fašnika kada su svoje uloge odigrali mališani iz dječjih vrtića iz Zagreba i okolice, dječji zborovi Bambi kids, Zagrepčanke i dečki, Čarobni zvuci, Kikići, bio je tu i PK Point te Medenjaci, Teen genijalci, a okupljene na Trgu kralja Tomislava zabavili su Udruga Razbibriga, Filhos de Bimba capoeiera, Gospel zbor Sunce, Cro dance i La dance te Charlie Chaplin.

Veselo i poučno bilo je u Maloj dvorani samoborskog kina u pričaonici Špelunkici te dječjim likovnim radionicama, kao i na predstavama Šarenog svijeta na Srakafestu na Trgu Matice hrvatske. Oni mlađi i oni stariji bili su aktivni na fašničkim sportskim igrama na klizalištu u bivšoj vojarni, gdje se 14 ekipa natjecalo u Metloboju i Kraflingu. U uzbudljivom hokeju s metlama pod budnim okom Princa Fašnika i Suca odlučivali su produžeci i kazneni udarci, a najuspješnija je bila ekipa Gromova, druge su bile Srake, a treći Pingvini. Potom se ljuti boj vodio i u Kraflingu, tj. curlingu s demižonima, jer su o pobjednicima odlučivali milimetri. Na kraju titulu pobjednika ponijela je ekipa Čarobnjaka, ispred Onih koji su došli i Kraljica.     

Jutarnji dio programa prve nedjelje 189. Samoborskog fašnika bio je veseo, šaren i razigran, jer njime su dominirale grupe samoborskih dječjih vrtića, gosti iz drugih gradova i dječji zborovi. Tako su publiku 8. veljače na glavnom samoborskom trgu već od 10 sati zagrijali dječji zborovi Zagrebački mališani i Pikići, a nakon njih svoje su filmske motive pokazali najmlađi iz 17 grupa samoborskih vrtića te gostiju iz Đurđevca i Karlovca, tj. gotovo 1000 malih maski.

Dječji vrtić Izvor predstavljale su grupe Djeca svijeta, Jurilice z Bregane, Ledeno Kraljevstvo, Sretne note i Pahuljice i snjegovići, iz DV Osmijeh stigli su Vile i vitezovi te Dalmatineri, a iz DV Obzori Green group. Potom su na red došle grupe iz Dječjeg vrtića Grigora Viteza – Likovi iz crtića, Geometrići, Bijela priča, Srakina rodbina doletjela iz dalekog Ria, Veseli svemir i Želim biti, da bi kao šećer na kraju stigle grupe Što kaže lija iz DV Potočić i 101 Dalmatiner iz DV Mali prijatelji.

Svi oni dobili su i poklon pakete sponzora Podravke i Eurocoma, a nakon Fašnika Turistička zajednica grada Samobora osigurat će i autobuse za putovanje po izboru. Mališanima su podršku dali Klaun Ludek i dječja Sraka, a sve je još razveselio nastup Ivane Radovniković i njene Bajke u pjesmama te nastup Plesnog kluba Balans. Na Srakafestu od 12 do 15 sati predstave za djecu izvodio je Šareni svijet, a od 10 do 17 sati odvija se program pričaonice i likovne radionice Špelunkice. Poseban program za djecu i roditelje pripremljen je od 12 do 20 sati u fašničkom šatoru iza kina uz Fašničku plesnu zezanciju.

Druga fašnička subota prijepodne je tradicionalno bila u znaku dječjeg fašnika, nastupa dječjih zborova i vrtićkih grupa na pozornici na glavnom gradskom trgu. Nastupili su Akrobatski rock’n’roll, dječji vrtići Tratinčica, Smokvica, Bajka, Malešnica, PK Barbara, dječji zborovi Bim Bam Bom, Resnički mališani, Kikići te Hip hop by SalSam. Osim toga, za najmlađe posjetitelje pripremljena je pričaonica i Likovna radionica Špelunkica na susjednom Trgu Matice hrvatske od 10 do 17, a od 12 do 15 predstave za djecu Šarenog svijeta. Posebnost ove subote je i Srakotrk, orijentacijska trka po centru Samobora za koji se prijavilo više od 300 klinaca i klinceza, za koje su pripremljeni i prigodni darovi. Svi koji su s kartom u rukama prošli širim centrom grada i pronašli kontrolne točne koje su postavili članovi OK Japetić, dobili su medalje i prigodne darove Podravke, a za sve je na kraju svirao Crtić Me-Do. Najboljima su uručena i priznanja na glavnoj pozornici.

Nedjeljno jutro 189. Samoborskog fašnika bilo je rezervirano za maskiranu povorku samoborskih osnovnih škola te dječje zborove Smješak i Samoborček te plesni klub Bailice Junior. Povorkom osnovnih škola prodefilirali su brojni junaci animiranih filmova te hrvatskih dječjih filmova pa su se tako brojnoj publici na glavnom samoborskom trgu, između ostalih, predstavili šegrt Hlapić, profesor Baltazar, gospon Fulir, uz razne plesne točke i pjesmu. Svi su se tako uklopili u filmsku priču ovogodišnjeg Fašnika.

Osam grupa OŠ Bogumila Tonija prikazalo je “Filmski maraton”, šest grupa OŠ Milana Langa iz Bregane pripremilo je “Festival crtića u Onlywoodu”, potom je stigao “Svetomartinski Baltazar grad” kroz dvije grupe OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem. Učenici OŠ Rude oživjeli su likove iz filma “Tko pjeva zlo ne misli”, dok je osam grupa OŠ Samobor predstavilo “Samoborsku filmsku školu”. Kao zahvalu na sudjelovanju Turistička zajednica grada Samobora školama je osigurala autobus za izlet, a svih 700-tinjak sudionika povorke dobilo je i krafne. Nakon toga predstavili su se mališani iz Ogulina, a Unity S mažoretkinje otplesale su tema iz Briljantina.       

Osim programa na Trgu kralja Tomislava, najmlađi i njihovi roditelji mogli su obići pričaonicu i likovnu radionicu Špelunkicu, dječje predstave na Trgu Matice hrvatske i obližnji lunapark te fašnički šator u kojem su pripremljene zabavne igre i ples za djecu i roditelje. Ujutro su se mogli degustirati i Lino čajevi, Podravkine juhe te wafelade.