Blog

“VREMEPLOV DJEČJE IGRE” U ETNOGRAFSKOM MUZEJU

Našom gostujućom izložbom Vremeplov dječje igre koja se otvorila u subotu, 23. travnja 2022. godine, završava veliki izložbeni projekt Etnografskog muzeja Igračke – djetinjstvo zauvijek. Dječji zbor „Zabočki mališani“ Društva „Naša djeca“ Zabok glazbom su popratili  otvorenje i razveselili sve okupljene.

O IZLOŽBI “Vremeplov dječje igre” 

Izložbom Vremeplov dječje igre Savez društava “Naša djeca” Hrvatske predstavlja samo jedan manji dio bogate građe koju godinama čuvamo i prikupljamo. Posjetitelji će moći uživati u mnogobrojnim zanimljivim igračkama pristiglima iz Hrvatske i tridesetak zemalja svijeta. Autori izložbe odabrali su za gostovanje u Etnografskom muzeju najzanimljivije mehaničke, metalne i drvene igračke, lutke i društvene igre, izrađene u najpoznatijim svjetskim manufakturama i tvornicama.

 Autori izložbe: dr. sc. Branimir Mendeš i Snježana Krpes, prof.

Autorica likovnog postava: mag. art. Lea Vavra

Autorica projekta Igračke – djetinjstvo zauvijek: dr.sc. Iris Biškupić Bašić

Virtualna izložba darovanih dječjih igračaka Etnografskom muzeju

Zahvaljujući donacijama građana, Etnografski muzej je svoj fundus obogatio mnogim vrijednim, lijepim i zanimljivim dječjim igračkama. Donacije primamo i dalje, a bilježimo i zanimljive priče o igračkama koje ulaskom u fundus postaju muzejski predmeti i dio čuvane baštine.

Počevši od 3. travnja, svakodnevno se na web stranici EMZ-a i društvenim mrežama predstavlja jedan predmet s pričom. Toga dana bit će izložen u predvorju Etnografskog muzeja. Na taj način darujemo svima vama, našim vjernim posjetiteljima i pratiteljima, uvid u nove akvizicije Muzeja, a donatorima zahvaljuju na ukazanom povjerenju, daru i podijeljenim uspomenama.

Zahvaljujemo svim medijima na praćenju ovog vrijednog projekta kojim smo željeli potaknuti male i velike posjetitelje da uživaju u ljepoti igračaka i igara koje su dio našega djetinjstva. Hvala našim partnerima iz Etnografskog što su nas ugostili i veselimo se nastavku suradnje.

 

PROJEKT IGRAČKE – DJETINJSTVO ZAUVIJEK

Izložbe Etnografskog muzeja, prizemlje

  1. 6. 2021. – 22. 5. 2022.       Igračke – djetinjstvo zauvijek / Središnja izložba
  2. 6. 2021. – 22. 5. 2022        Igrom oko svijeta / U stalnom postavu Izvaneuropske zbirke

 

Pozivamo sva Društva “Naša djeca”, sve velike, a najviše sve male da zakorače u “Vremeplov dječje igre.” Izložba je otvorena od 23. travnja do 22. svibnja 2022. godine. A sad pogledajte galeriju fotografija sa otvorenja, fotografije potpisuje Matija Dronjić.