Blog

ZLATNA OLIMPIJKA POSJETILA DJEČJE RENESANSNO KRALJEVSTVO U KOPRIVNICI

Dječje kraljevstvo kojeg je na koprivničkom Renesansnom festivalu organiziralo DND Koprivnica razigralo je maštu i kreativnost gotovo 1000 dječaka i djevojčica. Vile, vitezovi, dame, renesansni glazbenici i plesači, kmetovi i kaligrafi u koje su se pretvorili mali DND-ovci izazivali su pažnju na svakom koraku, a u svoje kraljevstvo u četiri su dana privukli brojne vršnjake koji su s njima podijelili vještine tipične za renesansnu. Izrađivale su se lutke kralja i kraljice od papira i krpa, uz pomoć slikara Branka Dolenca s renesansnim prizorima oslikavao veliki zid, pleli vijenčići od cvijeća, prikazivale lutkarske predstave i učila animacija lutaka, kaligrafskim slovima ispisivali arci papira, sviralo na replikama povijesnih instrumenata, plesalo renesansne plesove.

Posebno oduševljenje djece i dvadesetak volontera izazvao je dolazak olimpijske pobjednice Sare Kolak koja je poželjela da joj gošća dječjeg kraljevstva Etiopljanka Biruktait Nigussie Beyene isplete pletenice. Nova atletska princeza fotografirala se s djecom koji su je prilikom svečanog dočeka darivali vijenčićem od ruža.

Veselje je dječjem kraljevstvu donio i pobjednik u natjecanju za Kraljevskog kuhara Marinko Jurešić, šef kuhinje u umaškom Istraturistu koji je zajedno sa svojim pomoćnikom Ivicom Brčićem nakon osvajanja laskave titule, pladanj s nagrađenim renesansnim jelima poklonio djeci i volonterima.

U projektu Dječjeg renesansnog kraljevstva uz članove DND sudjelovali su i nastavnici i učenici OŠ Braća Radić i A. N. Gostovinski, financijskim sredstvima podržao ga je Grad Koprivnica, a svi zajedno poželjeli su da bude tradicionalna aktivnost.