Blog

10. SUSRET GRADOVA I OPĆINA PRIJATELJA DJECE OVE SUBOTE U OGULINU

10. Susret gradova i općina – prijatelja djece održat će se u subotu, 1. listopada  2016. u Gradu Ogulinu u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske (Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”), Koordinacijskog odbora akcije “Grad Ogulin – prijatelj djece” i Društva Naša djeca Ogulin, uz pokroviteljstvo Grada Ogulina.

Nakon 9 gradova domaćina – prijatelja djece, ovogodišnji susret održava se u Ogulinu – zavičaju bajke, gradu Ivane Brlić Mažuranić i kolijevci planinarstva u Hrvatskoj. Susret će se otvoriti u 10h u Školskoj dvorani uz bogat glazbeno umjetnički program te prigodne riječi domaćina, a na Susretu će se okupiti 25 delegacija iz gradova, odnosno općina prijatelja djece uključenih u Akciju.

Uz pregršt zanimljivih, kreativnih i edukativnih radionica za djecu, domaćini su za odrasle koordinatore pripremili i okrugli stol na temu “Odgoj i obrazovanje u zavičaju Ivane Brlić Mažuranić” koji će svojim predavanjem „Nacionalni  kurikulum za obavezno obrazovanje u Hrvatskoj i europska iskustva“ otvoriti  prof. dr. sc. Branislava Baranović, ravnateljica Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

U sklopu susreta postavljena je i izložba „250 godina školstva u Ogulinu“, a planira se i turistički obilazak bajkovitim Ogulinom, šetnja do Đulinog ponora i nezaoblizan posjet Ivaninoj kući bajke.

Susreti gradova i općina – prijatelja djece održavaju se već deset godina zaredom u okviru akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koju od 1999. godine u Hrvatskoj vode Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju, u suradnji s Uredom UNICEF-a, Udrugom gradova, Udrugom općina, Hrvatskom zajednicom županija i koordinacijskim odborima u gradovima i općina. U akciju je dosad uključeno 111 gradova i općina diljem Hrvatske, a 51 grad/općina je dostigao status prijatelj djece, stvarajući mrežu gradova i općina u Hrvatskoj koji sustavno skrbe o djeci i ostvaruju visoke kriterije lokalnih zajednica usmjerenih kvaliteti života djece. Zajednički susreti djece i odraslih iz gradova i općina koji nose prestižan naziv „prijatelj djece“ započeli su 2007. godine u Čakovcu na temu slobodno vrijeme djece, a nastavljeni su svake sljedeće godine na različite teme važne za život djece, u Kutini – Kultura i sport i Uloga Mreže gradova i općina-prijatelja djece, Požegi – Socijalna skrb djece, Rijeci – Prehrana djece od najranije dobi, Karlovcu – Primarna prevencija ovisnosti, Velikoj Gorici – Mediji i javne kampanje, Opatiji – Dječja participacija, Zaboku – Volontiranje u akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece te Jastrebarskom – Inkluzija u odgojno-obrazovnim ustanovama te zaštita i inkluzija djece izbjeglica i imigranata.

Ovdje možete preuzeti program Susreta i plakat.

Veselimo se susretu i vidimo se u Ogulinu prvog dana listopada.