Blog

11. SUSRET GRADOVA I OPĆINA PRIJATELJA DJECE U STUBIČKIM TOPLICAMA

U Stubičkim Toplicama će se ove subote, 14. listopada, održati 11. Susret Gradova i općina – prijatelja djece u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske (Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”), Koordinacijskog odbora akcije “Općine Stubičke Toplice – prijatelj djece” i Društva Naša djeca Stubičke Toplice, uz pokroviteljstvo Općine Stubičke Toplice.

Otvorenje Susreta predviđeno je u 10 sati u hotelu „Matija Gubec“ uz glazbeno-umjetnički program i prigodne riječi domaćina. Na Susretu će sudjelovati delegacije iz 22 grada i općina prijatelja djece uključenih u Akciju.

Tema ovogodišnjeg Susreta je „Tradicija i poduzetništvo“, te će tako biti održane radionice lončarstva, izrade licitarskih proizvoda, vezenja, oslikavanja drvenih igračaka i streličarstva za djecu. Za odrasle koordinatore će se održati predavanje na temu poduzetništva gospođe Vesne Marović, više savjetnice za učeničko poduzetništvo dok će primjere iz prakse tradicije i poduzetništva domaćina prikazati gospođe Brigitte Gmaz, Monika Barić i Maja Štefanec Herak. Sudionici iz Koprivnice, Karlovca i Splita će predstaviti dobre primjere iz prakse rada s djecom na području tradicije i poduzetništva.

U sklopu Susreta planira se i turistički obilazak dvorca Oršić i Gupčeve lipe.

Susreti Gradova i općina – prijatelja djece održavaju se jedanaest godina u okviru akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koju od 1999. godine u Hrvatskoj vode Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju, u suradnji s Uredom UNICEF-a, Udrugom gradova, Udrugom općina, Hrvatskom zajednicom županija i koordinacijskim odborima u gradovima i općina. U akciju je dosad uključeno 115 gradova i općina diljem Hrvatske, a 62 grada/općine su dostigle status prijatelj djece, stvarajući mrežu gradova i općina u Hrvatskoj koji sustavno skrbe o djeci i ostvaruju visoke kriterije lokalnih zajednica usmjerenih kvaliteti života djece. Zajednički susreti djece i odraslih iz gradova i općina koji nose prestižan naziv „prijatelj djece“ započeli su 2007. godine u Čakovcu na temu slobodno vrijeme djece, a nastavljeni su svake sljedeće godine na različite teme važne za život djece, u Kutini – Kultura i sport Uloga Mreže gradova i općina-prijatelja djece, Požegi – Socijalna skrb djece, Rijeci – Prehrana djece od najranije dobi, Karlovcu – Primarna prevencija ovisnosti, Velikoj Gorici – Mediji i javne kampanje, Opatiji – Dječja participacija, Zaboku – Volontiranje u akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece,  Jastrebarskom – Inkluzija u odgojno-obrazovnim ustanovama te zaštita i inkluzija djece izbjeglica i imigranata i Ogulinu – “Odgoj i obrazovanje u zavičaju Ivane Brlić Mažuranić”.

Ovdje možete preuzeti pozivnicu, program Susreta i plakat.

Veselimo se susretu!