Blog

RAZGOVOR DJECE S GRADONAČELNIKOM U POREČU

Djeca iz projekta 7 zlatnih pravila participacije koji DND Poreč provodi uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku razgovarala su u petak s gradonačelnikom Peršurićem. Bio je to svojevrsni okrugli stol, na kojem su gradonačelnika u temu uveli članovi DND dramske grupe odigravši u velikoj vijećnici skeč koji su osmislili i uvježbali uz pomoć voditelja.

Glavni lik, izvazemaljac Cool pomogao je djeci izraziti što osjećaju kad ih druga djeca ili odrasli tuku, maltretiraju, omalovažavaju u stvarnosti i u virtualnom prostoru. Pokazali su kako bi se ti problemi mogli riješiti kada bi se njih pitalo. Ostavili su vidljiv utisak na gradonačelnika koji je to i glasno izrekao. Nije ga manje rječitim ostavio niti razgovor s djecom koja su imala redom konkretna pitanja: mogu li učenici Talijanske škole dobiti veće dvorište, zašto moraju plaćati korištenje sportske dvorane, zašto s krova u OŠ Poreč curi na hodnik smeđa voda, pod u informatičkom kabinetu ima rupe, neke stolice imaju čavle koji vire, ulaz u kuhinju je strm, a kad pada kiša i mokar i sklizak, pa se jedna djevojčica ozlijedila; zašto učenici OŠ Poreč nemaju pametne ploče u svakoj učionici a oni u Vrsaru imaju; da se ne zaboravi obnova stare škole kad nova bude dovrštena; osigurati pješačke prijelaze prema OŠ Poreč s donje strane, jer vozači voze brzo i opasno je… Niz pitanja odnosio se na potrebu uređenja dječjih i sportskih igralištra, odnosno parkova i autobusnih stajališta, dječaka iz Malog Maja zanimalo je i bi li se barem moglo dodatno osigurati područje oko ruševine u Malom Maju, ako već ne može grad nagovoriti vlasnika da tamo izgradi nešto što će služiti i građanima – prodavaonica, pošta i slično. Može li grad izgraditi javni bazen i srednju školu, zanimalo je najmlađeg sudionika.

“Čekam svako vaše pitanje, kao u školi, nestrpljiv saznati hoću li znati na njega odgovorit”, rekao je gradonačelnik koji je ponudio suvisle odgovore na svako pitanje i pohvalio djecu jer promišljaju važne i ozbiljne teme i ne libe se o njima pitati. Obećao je vrlo skoro riješiti niz konkretnih spomenutih problema vezanih prvenstveno za sigurnost djece, a dogovoreno je da djeca ne zaborave pouku iz vlastitog skeča – nisi tužibaba ako prijaviš onoga tko uništava tvoje igralište, park, autobusno stajalište, klupu ili stolicu u školi – “superklinci” brinu o drugoj djeci i svom okolišu i tako postaju savjesni i odgovorni odrasli građani.

Vanzemaljac Cool iz skeča, inače svakodnevno Sandi iz Vrsara, rekao je da ima predpitanje: “Možete li načelniku Vrsara prenijeti moje pitanje” i pitanje o cesti s rupama prema tamošnjoj osnovnoj školi i bodljikavoj ogradi na parkiralištu pored škole.

Djeca su zahvalila gradonačelniku na odgovorima, glumica Nika i na tome što je ispunio ranije dato obećanje i igralište u Kirmenjaku je dobilo nova igrala.

Set kartica 7 zlatnih pravila izrađenih za potrebe edukacije djece gradonačelnik je ponio u svoj ured, uvjeren da mu mogu pomoći i u radu s odraslima, a djeci se to učinilo tako “cool” da su neki na odlasku komentirali kako imaju “presuper gradonačelnika”.