Blog

IZVJEŠTAJ RADA DJEČJEG VIJEĆA GRADA PRELOGA ZA 2014. GODINU

Dječje vijeće grada Preloga u 2014. brojilo je 15 dječjih vijećnika i to učenika iz Osnovne škole Prelog i Osnovne škole Draškovec: Paula Petrić, Ela Židov, Iva Marciuš, Ivona Marciuš, Nives Košak, Mia Stančič, Tena Petković, Martin Slaviček, Ena Golubić, Tom Novak, Simona Židov, Goran Marđetko, Marino Horvat, David Grabant i Lorena Habola. Zajedno s voditeljicom učiteljicom Natalijom Blažeka koja ih usmjerava, vodi, upućuje, organizira i potiče na borbu za dječja prava, ali i obveze, dječji vijećnici sudjeluju u donošenju odluka vezanih uz djecu i predlažu ideje i rješenja, provode projekte vezane uz dječja prava, toleranciju i borbu protiv ovisnosti, ostvaruju kontakte s drugih dječjim vijećima u Hrvatskoj i s drugom djecom iz ostalih DND-ova, sudjeluju na gotovo svim događanjima Grada Preloga kao što su različite radionice, igraonice i aktivnosti povodom svih dana važnih za djecu. Najveći doprinos im je pisanje i provedba projekata, javljanje na natječaje, izrada poklona za druge, organiziranje humanitarnih akcija, a 2014. godina bila je ispunjena snimanjem brojnih kratkih filmova vezanih uz aktivnosti i projekte.

 

U 2014-oj dječje vijeće grada Preloga najponosnije je na provedbu projekta “Lajkam prijatelje uživo” na temelju kojeg je dobilo nagradu za najprojekt dječjih vijeća Hrvatske. Riječ je o projektu prevencije ovisnosti o Facebook-u i poticanju druženja prijatelja uživo. Vijećnici su se zabavljali, sami su naučili, ali i učili druge o prednostima i nedostacima Facebook-a preko različitih filmova i igrokaza koje su sami snimili i pripremali. Iz ovog su projekta izvukli i jednu poruku koja je postala njihov moto, a to je: “Budite neovisni za 5”. Također su ponosni na projekt “Geppettov kutak snova za djecu” koji su pisali i realizirali zajedno s voditeljicom i predsjednicom DND-a Prelog te omogućili djeci Preloga da uživaju u udobnosti i raskoši novoopremljene prostorije DND-a Prelog koju su uredili zahvaljujući donaciji NIVEA projekta “Neka odrastanje bude dječja igra”. U sklopu tog projekta dječji vijećnici bili su aktivni i u pisanju poruka odraslima, kao i poticanju ljudi da putem interneta glasaju za projekt DND-a Prelog “Geppettov kutak snova za djecu”.

 

Isto tako DND Prelog je bio domaćin završnice spomenutog projekta na kojem su vijećnici puno radili na uređenju prostorije kao i na priredbi za taj svečani događaj i snimanju filma o Prelogu i projektu. Vijećnici često posjećuju Gradonačelnika koji ih uvijek nagradi za trud i postignute rezultate. Gradonačelnik je vrlo vrijednim nagradama nagradio sve vijećnike iz Preloga za osvajanje najprojekta dječjih vijeća i bio je oduševljen samim projektom i rezultatima tih aktivnosti. Svake godine sudjeluju na susretima dječjih vijeća Hrvatske gdje je bogat sadržaj, predstave, programi, radionice i zabava za sve. 2014. vijećnici su bili u Ogulinu, dok su u Zaboku sudjelovali na 8. susretu gradova i općina prijatelja djece gdje su puno toga vidjeli, čuli, doživjeli, zabavili se te stigli doma s puno novog iskustva. Dječji vijećnici su se prijavili i na natječaj za dječje radove u sklopu projekta „Budi neovisan”. Izradili su fotografije kojima su pokazali i poticali neovisnost te napisali prigodne poruke za koje su dobili prekrasnu zahvalnicu. Obilježili su svjetski dan nepušenja. Na gradskoj tržnici dijelili su jabuke s porukom “Tko puši, zdravlje ruši” te izradili prigodne plakate. Posjetili su članove kluba „Duga” za osobe s teškoćama u razvoju gdje su se družili, zabavljali i donijeli im darove. Dječji vijećnici su s voditeljicom sudjelovali i u akciji “Prelog za Gunju” kojoj je cilj bio prikupljanje likovnog materijala za radionicu Ganja u Gunji koju je organizirao DND Vinkovci za djecu s poplavljenih područja. Nekoliko dječjih vijećnika sudjelovalo je i na dječjim ljetnim igrada grada Preloga u natjecateljskim igrama gdje su osvojili drugo mjesto kao i u zabavnom plesnom programu za gledatelje. Obilježili su i Dane srca s kreativnom radionicom gdje su izrađivali licitarska srca, 3D srca i srca s porukama te ih dijelili okupljenim građanima i djeci. Organizirali su Juice party-a u sklopu projekta “Budi neovisan”. U sklopu dječjeg tjedna sudjelovali su u svim aktivnostima, a za neke su ideje i sami zaslužni. Napravljeno je i platno povodom dječjeg tjedna s porukama, crtežima, imenima i otiscima šaka kao poruka odraslima o dječjim pravima. Dječji vijećnici iz Preloga posjetili su dječje vijećnike Grada Bjelovara, družili se, izmijenili iskustva i stekli nova prijateljstva. Pri povratku kući odmah su svoja iskustva podijelili s ostalima te počeli smišljati i organizirati aktivnosti povodom njihovog dolaska u Prelog početkom 2015. godine.

 

U dječjem tjednu govorili su i na radiju Studio „M” o Prelogu – gradu prijatelju djece, DND-u Prelog te o dječjem vijeću. Govorenjem na radiju dobili su priliku da svi čuju njihov glas, želje i poruke upućene odraslima. Poruka “Ne želim grad u kojemvladaju samo odrasli. Želim da i mi, djeca, imamo pravo glasa te da se posluša i naše mišljenje jer smo ipak mi „nada budućnosti“” našla je svoje mjesto i u Zborniku dječjih poruka odraslima koji je prvi put objavljen na završnici NIVEA projekta “Neka odrastanje bude dječja igra” u Prelogu.