Blog

BROJNE AKTIVNOSTI S DJECOM I ZA DJECU U GRADU LIPIKU

HUMANITARNI KONCERT ZA DJEVOJČICU SANELU BEC

Gradski puhački orkestar “Lipik” održao je 27. prosinca u župnoj crkvi sv. Katarine u Gaju božićni koncert humanitarnog karaktera za Sanelu Bec, djevojčicu iz Tornja. Obitelj želi svojoj kćerkici Saneli, koja je od rođenja paralizirana, preurediti i prilagoditi kupaonicu sukladno njezinom stanju kako bi svojoj kćerkici poboljšali uvjete života te im je zato po predračunu potrebno 12.000,00 kuna. U ovu akciju pomoći Saneli Bec  također se uključila inicijativa “Grad Lipik-prijatelj djece.”

 

MALI GLUMCI IZ POLJANE BOŽIĆNIM NASTUPOM ZAVRŠILI POLUGODIŠTE

Božićnom predstavom i prigodnim programom 23. prosinca 2014. učenici Osnovne škole “Grigora Viteza” u Poljani zaključili su prvo polugodište školske godine 2014./2015. Osim malih glumaca tijekom programa nastupili su pjevački zbor i plesna skupina škole. 

 

KUĆA DJEDA MRAZA U LIPIKU

Obitelj Pleše otvorila je 20. prosinca 2014. za djecu Lipika, Pakraca i okolnih naselja “Kuću Djeda Mraza” u dvorištu svoje obiteljske kuće u Udinskoj ulici 11 u Lipiku koja je bila otvorena do 22. prosinca 2014. “Kuća Djeda Mraza zamišljena je kao prostor za igru i druženje uz gledanje božićnih crtanih filmova za djecu iz Lipika i okolice. Željeli smo djeci pružiti dio božićnog ugođaja ovdje kako bi i ona djeca, koju roditelji ne mogu voditi do Zagreba ili drugih većih gradova zbog manjih primanja, na slične božićne dječje aktivnosti osjetila takvu atmosferu.“, rekla je Martina Pleše s kakvom namjerom su  uređivali i pripremali sve pojedinosti za otvorenje prostora za dječju igru.

 

UDRUGA LATICA DARIVALA GRADONAČELNIKA ZA BOŽIĆ

Udruga Latica – Udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama gradova Pakraca i Lipika broji 21 korisnika te u Pakracu imaju otvoren dnevni centar koji posjećuje i desetak korisnika inkluzije. Za rad s osobama s posebnim potrebama u Latici je zaposleno tri djelatnika, rekla nam je Nikolina Celić jedna od djelatnica. Udruga izrađuje prigodne čestitke i poklone za Božić koji ćete moći nabaviti na sajmovima u Lipiku i Pakracu. Na taj način donirajte Udrugu i podržite njen rad.  

 

BEBE NA BOŽIĆNOM PRIMANJU KOD GRADONAČELNIKA

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana podijelio je prigodne poklone roditeljima za njihovu djecu na božićnom domjenku za novorođenu djecu tijekom 2014. godine na području Grada Lipika 10. prosinca 2014. u Multikulturalnom centru Lipik. Gradonačelnik je prije uručivanja prigodnih poklona, paketića koji su sadržavali higijenske potrepštine za djecu, pozdravio roditelje i djecu te im zaželio puno sreće i zdravlja te ugodno provedene blagdane. Uz pozdrave i čestitke poručio je kako će Grad Lipik i u sljedećoj godini nastaviti pomagati roditeljima koji se odluče na prinovu u njihovoj obitelji i pomoći kolikogod se može.

PROMOCIJA MLADOG PJESNIKA IZ LIPIKA  ŽELJKA MILAŠINOVIĆA

U Multikulturalnom centru Lipik promovirana je zbirka pjesama “Kap na djelićima sunca” mladog pjesnika iz Lipika Željka Milašinovića, učenika Srednje ekonomsko-turističke škole Daruvar. Zbirka sadrži 40 pjesama i prva je izdana knjiga mladog pjesnika, rođenog 1998. godine u Požegi koji od svoje druge godine živi u Lipiku. Na kraju promocije Željko je darovao po jedan primjerak zbirke profesoru Denisu Brkiću, Gradskom pjevačkom zboru Lipik, ravnateljici knjižnice Jasni Molnar-Kukić, gradonačelniku Vinku Kasani te četiri primjerka Gradskoj knjižnici i čitaonici Lipik za sve čitatelje.

 

PRIBLIŽILE KLAVIR I KLASIČNU GLAZBU LIPIČKOJ PUBLICI

U svojim izvedbama sviranja jednog klavira s četiri ruke mlade i vrhunske pijanistice Matea Leko i Kristina Bjelopavlović Cesar 22. studenog u Multikulturalnom centru Lipik dodatno su približile klavir i klasičnu glazbu lipičkoj publici. Da klavir i klasična glazba ne mora biti dosadna današnjoj publici najavila je na početku Kristina koja je po majci Lipičanka, a ovo joj je peti nastup u Lipiku. «Želimo pokazati da i danas ljudima ovo može biti zanimljivo.

 

ŠTRUMFASTIČNA PRIČA O PRINCEZI AURORI I PRINCU

Dvorana Multikulturalnog centra Lipik,  19. studenog, bila je prepuna dječice, njihovih roditelja te baka i djedova tijekom interaktivne lutkarske predstave “Kada te ja cmoknem – Čarolije vještice Lulu”, koju su svi sa zanimanjem pratili, u izvedbi lutkarske družbe “Kutko”, gradske knjižnice iz Kutine. Priča lutkarske predstave nastavak je priče o Snjeguljici nakon što ju je princ poljubio i poništio čaroliju zle vještice koja joj je dala da zagrize jabuku. Njihova kćer jedinica, princeza Aurora, odrasla je i zabrinjava svoje roditelje jer se zaljubila u princa koji je zapravo konj. No, jednog dana princ nestane i princeza Aurora ga odluči potražiti te tu počinju prave pustolovine…

 

KNJIŽEVNIK MLADEN KUŠEC U LIPIKU

Dječji književnik Mladen Kušec gostovao je 18. studenog u Multikulturalnom centru Lipik gdje je pred ispunjenom dvoranom dječice, roditelja i učitelja ispričao neke od svojih mnogobrojnih zanimljivih i šaljivih priča. Kušec je pričao o svom djetinjstvu i odrastanju u kojem je i sam čuvao mnogo djece te kako se tako odlučio pisati dječje priče. Čitao je šaljive pjesmice iz svojih knjiga, a predstavio je i najnoviju «Kako vrijeme leti…» koja uz pjesme sadrži ilustracije devedeset godina starog herbarija pronađenog na jednom tavanu.

 

RUKOMETAŠICE ODNIJELE POBJEDU

ŽRK “Lipik” u utakmici protiv ŽRK “Kalinovac” odigranoj u nedjelju, 16. studenog 2014. godine, došao je do druge pobjede u natjecanju rezultatom 25:23. Na kraju prvog poluvremena rezultat je bio 14:13 za rukometašice Lipika. Cijela utakmica obilježena je neizvjesnošću jer Lipičanke nisu uspjele ostvariti više od dva pogotka prednosti, ali na kraju utakmica je uspješno završila za domaće rukometašice.   

 

NK LIPIK 1925 POBIJEDIO NK HAJDUK U PAKRACU

U-18 selekcija NK “Lipik 1925” pod vodstvom trenera Tomislava Kužileka pobijedila je vršnjake iz pakračkog NK “Hajduk” rezultatom 2:3 na gradskom stadionu u Pakracu jučer, 16. studenog. Hat-trick za juniore Lipika postigao je Darko Dietzman, dok su golove za pakrački Hajduk postigli Filip Matijašević i Marin Sić. 

 

UČENICI TREĆEG RAZREDA KOD METEOROLOŠKOG MOTRITELJA

Učenici trećeg razreda Osnovne škole “Lipik” uz pratnju učiteljica i učitelja posjetili su danas Josipa Benkovića, lipičkog meteorološkog motritelja, u okviru programa kojega obrađuju na nastavi. Kod meteorološke kućice Benković je djeci nabrojao što sve mjeri i opisao načine mjerenja temperature zraka, vlažnosti zraka, količine oborina i ostalih postupaka koje obavlja. Djeca su saznala što se sve mora mjeriti pet puta dnevno, u 6, 7, 13, 14 i 21 sati, svakog dana. Benkoviću su pomagali dvojica unuka, šestogodišnji Filip i devetogodišnji Ivan koji je došao sa svojim prijateljima iz trećeg razreda.

 

DJECA ISPROBALA NOVE BICIKLE

Šestero djece iz Doma za djecu “Lipik” uz pratnju odgajateljice Martine Zanetti Pleša jučer, 12. studenog, prvi su isprobali nove bicikle nabavljene u okviru projekta „Unapređenje turističke ponude Staze lipicanca i kune“. Grad Lipik kao nositelj projekta nabavio je 11 MTB bicikala i pet bicikala na električni pogon u vrijednosti oko 70.000 kuna. Nabavljenim biciklima služit će se turisti i posjetitelji Lipika za kretanje “Stazom lipicanca i kune” te obilazak svih destinacija koje ona nudi. Bicikli će se tijekom proljetno-ljetne sezone nalaziti u blizini turističkog ureda i u krugu Toplica Lipik gdje će se postaviti natkrivene zatvorene nadstrešnice za bicikle. 11 bicikala MTB kategorije prvotno je namijenjeno za brdski biciklizam, ali zbog svoje čvrstoće, izgleda i svestranosti pogodni su za različite terene (asfalt, makadam, zemlja). Pet bicikala na električni pogon namijenjeni su za korisnike koji nisu u formi ili su slabije pokretljivi. Cilj nabave električnih bicikala je omogućavanje pristupa atraktivnim turističkim lokacijama na području grada Lipika mnogobrojnim korisnicima Toplica Lipik. Uz iznajmljivanje bicikla korisnik će dobiti vodič i brošuru za lakše snalaženje na Stazi.

 

DJECA POSJETILA MEDU ŠTEDU

Povodom Svjetskog dana štednje 35 djece predškolske grupe iz Dječjeg vrtića “Kockica” u pratnji svojih odgajateljica 30. listopada posjetilo je poslovnicu Erste&Steiermärkische banke u Lipiku.  Svjetski dan štednje obilježava se 31. listopada u sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. u Milanu kad su se sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova želeći pronaći izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat.  

 

IVANA KELEČIĆ PARAG ODUŠEVILA OKUPLJENE U MULTIKULTURALNOM CENTRU LIPIK

Izvedbom deset skladbi na drugom redovitom koncertu VIII koncertne sezone u čast Ljuboslava Kuntarića održanom 18. listopada Ivana Kelečić Parag oduševila je gotovo ispunjenu dvoranu Multikulturalnog centra Lipik. Ivanu je na glasoviru pratila Tea Silađi, a prisutni su imali prilike čuti poznate šlagere pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. “Kad si kupin mali motorin” koju je nekad pjevao Vice Vukov nagnalo je neke da zapjevaju. Na repertoaru su se našle i skladbe “Ta tvoja ruka mala” i Ako nećeš da te ljubim” s kojima je Ivo Robić prvo 1953., a zatim 1956. osvajao prvu nagradu Zagrebačkog festivala. Našle su se skladbe iz filmova, mjuzikla i opereta, a između Ivaninih vokalnih izvedbi publika je imala prilike čuti Mateu Leko na klaviru, Ivana Stjepana Marinića na violončelu i Tvrtka Emanuela Galića na violini. Mateji Leko jednoj od najtalentiranijih hrvatskih pijanistica bio je ovo 14. put da gostuje u Lipiku. Koncert je završio pjesmom “Sretan put” koja je korištena kao naslovni glazbeni motiv igranog filma “H-8” snimljenog 1958. godine, a nekad ju je izvodila Gabi Novak. Ljuboslav Kuntarić, pomalo zaboravljen skladatelj koji je 2009. dobio Porina za životno djelo rođen je u Čakovcu 1925. godine. “Želja nam je bila da dovedemo autora kojem se svidjela ova ideja za koncert u njegovu čast, no pozne godine i bolest ga je ipak spriječila”, rekao je na kraju Davor Marukić, tajnik Udruge Tilia organizatora ovog koncerta.

 

GRAD LIPIK STIPENDIRA NOVE  STUDENTE

Gradonačelnik Vinko Kasana poželio im je puno uspjeha u daljnjem školovanju te je 3. studenog nekolicini njih uručio ugovore kojim im se osigurava mjesečna stipendija od 500 kuna. Grad Lipik počeo je sa stipendiranjem studenata i učenika 1997. godine, a prve godine za stipendije  je izdvojeno 12.200 kuna. U 2014. godini fond za stipendije iznosi 368.800 kuna, a iz njega će se stipendirati 46 učenika.