Blog

U NAŠICAMA OBILJEŽEN SVJETSKI DAN PLESA

Jučer je u centru grada Našica u organizaciji DND-a Našice, osnovnih škola Kralja Tomislava i Dore Pejačević, studija „Shine“ i Grada Našica organizirano obilježavanje Međunarodnog dana plesa koji se ujedno proslavlja u velikom broju gradova diljem svijeta. Svjetski dan plesa slavi se od 1982. godine 29. travnja i širom svijeta čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples.

UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu, a izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea za Svjetski dan plesa. Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

„Jako sam zadovoljna odazivom i građana i djece. Ovim putem bih se zahvalila Maji Zec, našoj voditeljici iz plesnog studija „Shine“ koja nam uvijek pomaže i uskače u ovakvim događajima,voditeljicama ritmičke skupine DND-a Tanji Antolović i Nini Erdeš,  a isto tako zahvalila bih se i gradonačelniku Krešimiru Žagaru što je podržao ovaj projekt. Svakako moramo napomenuti kako nas je vrijeme ipak poslužilo, iako smo strahovali da i neće biti tako sunčano kako je danas pa smo se uspjeli organizirati i zaplesali i u Našicama po drugi puta.“ – rekla je Darija Vlajnić, predsjednica DND-a Našice.

„Zahvaljujući plesačicama i plesačima iz naših osnovnih škola Dore Pejačević i Kralja Tomislava, ali i ritmičke skupine iz DND-a Našice, i u Našicama imamo priliku obilježiti Međunarodni dan plesa, točno u podne, uostalom kao i u mnogim gradovima diljem svijeta. Ovom prilikom naš lijepi gradski trg pretvoren je u pozornicu plesa i ovom prilikom mogu samo zahvaliti svima koji su se odlučili sudjelovati bez obzira na hladniji vjetar te pokazati svoje sposobnosti. Naravno velika hvala i voditeljici DND-a Dariji Vlajnić i Mariji Zec iz plesnog studija „Shine“, ali i svima onima koji u školama uče našu djecu da se pjesmom i plesom puno lakše i ljepše prolazi kroz život.“ – rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar.