Blog

14. Dječji odjel – Prijatelj djece

Dječji odjel Županijske bolnice Požega odlukom Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” postao je 14. Dječji odjel – Prijatelj djece od ukupno 36 bolnica/dječjih odjela koji sudjeluju u Akciji.

Akciju Za osmijeh djeteta u bolnici vodi od 1999. godine Koordinacijski odbor kojeg čine stručnjaci iz tri udruge: Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara, te predstavnici iz tri ministarstva: zdravstva i socijalne skrbi; obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te znanosti, obrazovanja i športa.

Cilj je Akcije promicanje i primjena suvremenih načela humanizacije tijekom bolničkog liječenja djece, a ostvaruje se kroz 12 programskih područja, koji imaju definirane propozicije koje bolnica/dječji bolnički odjel treba izvršiti kako bi dobila počasni naziv –Prijatelj djece.

Na svečanosti dodjele počasnog naziva Dječjem odjelu Županijske bolnice Požega, koja je održana u utorak 21.10.2008., predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije, prof.dr.sc. Aida Salihagić-Kadić predala je ploču s počasnim nazivom voditelju Dječjeg odjela dr. Vladi Drkulecu.

Tom je prigodom također dodjeljana počasna Povelja Društvu Naša djeca Požega koje je svojim aktivnostima uvelike pridonijelo da Dječji odjel postane Prijatelj djece kao što je dalo i veliki doprinost akciji “Gradovi i općine – prijatelji djece”, te je grad Požega od 2007. nositelj i tog počasnog naziva. Povelju je preuzela počasna predsjednica Društva Naša djeca Požega, gđa. Zorica Krpan.

U tijeku je i zadnji rok prijave za dodjelu donacije tvrtke Procter & Gamble, robne marke Ariel, koja je tijekom 2007. i 2008. godine donirala ukupno milijun kuna kako bi pomogla bolnicama/dječjim odjelima u nabavci igrački i pribora za edukativno-zabavne aktivnosti djece u bolnicama, za ugodniji izgled bolničkih prostora u kojima borave djeca i za dopunsku edukaciju osoba koje vode i organiziraju edukativno-zabavne aktivnosti s djecom u bolnicama.

Zahtjevi bolnica za dodjelu navedene donacije predaju se pisanim putem Koordinacijskom odboru Akcije, koji ima sjedište u Savezu društava Naša djeca Hrvatske, Amruševa 10/IV, 10000 Zagreb. Rok za predaju zahtjeva je 1. studeni 2008.