Blog

Obilježavanje Dana Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta

Savez društava Naša djeca Hrvatske organizira niz događanja u povodu obilježavanja Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta 20. studenog.

Započinjemo s predstavljanjem slikovnice Prava svakog djeteta teksta dr.sc. Emila Paravine, uz popratnu izložbu originalnih ilustracija iz te slikovnice, autora Ivana Viteza.

U slikovnici su crtežom prikazana i tekstom opisana prava svakog djeteta, ista za svako dijete u cijelome svijetu, a službeno zapisana u Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djeteta.

Predstavljanje slikovnice održat će se u petak, 14.11.2008. u Muzeju grada Zagreba s početkom u 13.00 sati, uz sudjelovanje djece iz Društva Naša djeca Varaždin, vokalne skupine “Mali slavuji” koji će otpjevati dvije pjesme vezane za dječja prava – Dijete je centar svijeta i Mi trebamo ljubav.

Također, izložba ilustracija bit će otvorena tijekom cijelog slijedećeg tjedna, a 19. i 20.11. bit će organizirane i radionice u Muzeju grada Zagreba za osnovnoškolsku djecu s područja grada Zagreba na temu dječjih prava.

U ponedjeljak 17.11.2008. održat će se Redovno godišnje Savjetovanje predstavnika gradskih i općinskih koordinacijskih odbora koji na svom području vode akciju Gradovi i općine – prijatelji djece i kojom će se prilikom proglasiti novi gradovi u Hrvatskoj nositelji počasnog naziva – prijatelj djece. Savjetovanje se održava od 11.00 – 15.00 u Europskom domu u Zagrebu (Jurišićeva 1).

Obilježavanje Dana Konvencije završavamo posjetom predstavnika 20 Dječjih foruma iz gradova i općina (60 djece i voditelja) Hrvatskom Saboru u utorak 25.11.2008u 11.00 sati. To je aktivnost Saveza koja se provodi već godinama i prilika je da se u Hrvatskom Saboru čuje i glas djece.

Konvencija UN-a o pravima djeteta je dokument koji je donijela Glavna skupština UN-a na svojem zasjedanju, 20. studenog 1989. godine. Rječju „konvencija“ naznačuje se da je to dogovor i sporazum koji obvezuje države-članice UN-a na njegovu realizaciju, dakle svojevrstan međunarodni zakon. Prihvatile su ga 193 države u svijetu, a od 1992. godine i Republika Hrvatska.

Cjelokupna programska aktivnost Saveza Društava Naša djeca Hrvatske zasniva se upravo na odredbama Konvencije UN-a o pravima djeteta te na željama, interesima i potrebama djece i roditelja, pa zato Savez i osnovna Društva Naša djeca svake godine obilježavaju ovaj značajni datum.