Blog

PROGLAŠENI NOVI GRADOVI – PRIJATELJI DJECE

Središnji koordinacijski odbor akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” proglasio je nove gradove – nositelje počasnog naziva “Prijatelji djece” na Savjetovanju predstavnika gradskih i općinskih koordinacijskih odbora koji na svom području vode akciju “Gradovi i općine – prijatelji djece”, održanom u Zagrebu, 17. 11. 2008.

U Akciju koja traje od 1999. godine uključeno je ukupno 72 gradova i općina u Hrvatskoj a do danas je njih 19 ispunilo postavljene propozicije Akcije i dobilo počasni naziv. Zadnja dva grada koja su 17.11.2008. dobila počasni naziv su Delnice i Mali Lošinj.

Počasne nazive predstavnicima gradova uručili su predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora prof.dr.sc. Aida Salihagić-Kadić i prof.dr.sc. Josip Grgurić, član istog odbora a pridružili su im se i predstojnica Ureda Unicef-a za Hrvatsku, gđa. Tanja Radočaj te državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti mr.sc. Stjepan Adanić.

Grad Delnice svojim radom na provođenju Akcije kroz niz različitih programa i aktivnosti, ne vodi samo brigu za djecu i mladež već i za ostalo stanovništvo, čime zaslužuje naziv „Grad – prijatelj djece“, osvjestivši da u zadovoljnim i sretnim obiteljima odrastaju zadovoljna i sretna djeca.

Grad Mali Lošinj stekao je uvjete za dobivanje prestižnog naziva „Grad – prijatelj djece“, kao primjer sredine koja unatoč svojevrsnoj izolaciji (otočno područje) ulaže velike napore u provođenju kontinuirane brige za potrebe života i zdravlja djece na otoku.

/Iz izvješća prosudbene komisije u sastavu: dr. Dubravka Lipovac, mr.sc. Maja Pleše-Sabol i Snježana Krpes, prof./

Na Savjetovanju je dodijeljeno i 12 povelja te 6 pohvala za godišnju Naj akciju koja se provodi u okviru ove Akcije a kojom se nastoji potaknuti lokalnu zajednicu na provođenje različitih programa u kojima djeca i odrasli grade suradnju, međusobno uvažavanje, toleranciju, humanitarno djelovanje te pozitivan emocionalni odnos prema prirodnom i društvenom okružju.

Naj-akcija koja se provodi već četvrtu godinu za redom, pokazuje svoju praktičnu vrijednost povećavanjem broja gradova/općina koji ih predlažu i provode, osmišljavaju se novi sadržaji i sve veći broj djece i odraslih rado sudjeluju u njima, a najveći dio provođenja je temeljen na volonterskoj osnovi.

gradovi_i_op_ine_pd_2008