Blog

SUSRET DJECE IZ DJEČJIH FORUMA I ZASTUPNIKA U HRVATSKOM SABORU

U Maloj vijećnici Hrvatskog sabora, u utorak 25.11.2008., održao se sedmi redovni godišnji susret djece iz Dječjih foruma i zastupnika Hrvatskog sabora. Domaćin je bio Odbor za obitelj, mladež i šport, a sjednicu je vodila predsjednica Odbora, gđa. Milanka Opačić.

Dječji forumi su oblik osmišljenog okupljanja i djelovanja dobrovoljno opredijeljene djece starije osnovnoškolske dobi (9-15 godina), koja u svom slobodnom vremenu žele upoznati prava djeteta i na toj osnovi organizirati svoje akcije i aktivnosti kojima pomažu bolje i brže ostvarivanje prava djeteta u svojim lokalnim zajednicama, ali i šire.

Dječji forumi postoje od 1992. kao oblik rada Društava Naša djeca u gradovima i općinama. Njihov se broj postupno povećava a u ovom ih trenutku ima oko 70 širom Hrvatske, u svakome je po 15-20 djece.

Zajednički susret djece i zastupnika u Hrvatskom saboru novi je oblik suradnje djece i odraslih na državnoj razini. Prvi takav susret je održan 2001. godine, u okviru priprema Hrvatske za sudjelovanje na Svjetskom summitu o djeci (održanom u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku). Već na prvom susretu svi su prisutni ocijenili njegovu veliku vrijednost pa je zaključeno da postane tradicionalan i da se održava svake godine.

Djeca u okviru upoznavanja prava djeteta na svojim sastancima i u radionicama tijekom godine razmatraju odabrane aktualne teme iz svog života i života odraslih, iznose svoja mišljenja i oblikuju svoje poruke i prijedloge, te ih kao glas djece  javno upućuju/priopćavaju odraslima, u ovom slučaju zastupnicima Hrvatskog sabora.

Na ovogodišnjem susretu sudjelovali su po dva djeteta i njihov voditelj/ica iz 19 Dječjih foruma odabranih prema pokazanim aktivnostima, ukupno 57 djece i voditelja, iz ovih gradova i općina (abecedno): Banova Jaruga, Bukovlje, Čakovec, Donji Miholjac, Dubrovnik, Kutina, Lekenik, Lovran, Nova Gradiška, Ogulin, Opatija, Osijek, Slatina, Slavonski Brod, Varaždin, Vinkovci, Virje, Vrgorac, Zabok (5 općina, 14 gradova).

Svaki je Dječji forum govorio o jednoj, vlastito odabranoj temi uz obrazloženje zašto iznose upravo tu teme, kakvo je stanje, koji su problemi, što su djeca dosad poduzela a što očekuju od roditelja, nastavnika, gradonačelnika i zastupnika Hrvatskog sabora da učine kako bi se uočena potreba što brže i što bolje riješila.

Teme su bile slijedeće:

DF Zabok: Važnost zdrave prehrane u školama

DF Varaždin: Koliko je stvarno teška školska torba

DF Osijek: Želimo više dječjih igrališta i njihovo uredno održavanje

DF Ogulin: Za biciklističe staze

DF Dubrovnik: Za i protiv biračkog prava glasa sa 16 godina

DF Opatija: Sudjelovanje Dječjih foruma u međunarodnim projektima

DF Nova Gradiška: Psovke svuda oko nas

DF Vrgorac: Zašto je nasilje među djecom sve učestalije

DF Virje: Zaštitite nas od loših medija

DF Kutina: Negativni utjecaj televizijskih reklama na djecu

DF Donji Miholjac: Opasnosti za djecu na Internetu

DF Vinkovci: Djeca u kladionicama

DF Lovran: Druga strana priče o dječjim igračkama

DF Slatina: Život od poljoprivrede je jako težak

DF Bukovlje: Pomažemo djeci invalidima

DF Čakovec: Uz Vašu pomoć ja ću čitati uspješnije

DF Banova Jaruga: Pomažemo starijim osobama u našem mjestu

DF Lekenik: Za obnovu kulturne baštine

DF Slavonski brod: Djeca znaju i pohvaliti odrasle

Sva izlaganja djece i zastupnika s te zajedničke sjednice bit će objavljena u posebnom Zborniku i tako postati dostupna zainteresiranima i široj javnosti.