Blog

SANJA ŠKORIĆ IZ DRUŠTVA NAŠA DJECA OPATIJA DOBITNICA JE NAGRADE ZA PROMICANJE PRAVA DJETETA U 2008. GODINI

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i predsjednice Vijeća za djecu Vlade RH Jadranke Kosor, a u povodu Međunarodnog dana djeteta i potpisivanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, održana je svečana sjednica Vijeća za djecu, prigodom koje je potpredsjednica Kosor uručila godišnje nagrade za promicanje prava djeteta gospođi Sanji Škorić, tajnici Društva Naša djeca Opatija i doc. dr. sc. Gordani Buljan-Flander.

Iz preporuke za dodjelu godišnje Nagrade za promicanje prava djeteta u 2008. godini Sanji Škorić:

“Sanja Škorić je svojim radom, širokom aktivnošću i postignutim rezultatima zasluženo postala poznata i cijenjena mnogo šire od sredine u kojoj živi i djeluje, u Opatiji i Lovranu.

Svoje društveno djelovanje započela je kao brojni vrijedni aktivisti-volonteri, u ovom slučaju kao članica Društva Naša djeca Opatija i Lovran. Naslijedila je dotadašnji visoki ugled koji je u toj sredini i šire uživalo tamošnje DND, ali u vremenu kada je došlo do zastoja, pa je trebao posebno veći napor za novi nastavak i nove rezultate, a sve je bilo još više otežano nastalim uvjetima rata. No, Sanja Škorić je upravo tada vrlo zapaženo i uspješno počela svoju vrijednu društvenu aktivnosti i to na punoj volonterskoj osnovi – najprije za djecu prognanike i izbjeglice pri hotelima, ali i za ostalu djecu.

Na njene početne dragocjene humanitarne učinke, pomoć i misiju zatim je nastavila ostvarivanjem brojnih i afirmiranih akcija iaktivnosti koje provode Društva Naša djeca a članstvo ju je izabralo za predsjednicu. Par godina kasnije u Opatiji je ostalo jasno da će Sanja Škorić ako ju se primi u radni odnos u DND, još mnogo više moći učiniti u korist sve djece, neposredno i kao organizator drugih članova, suradnika i građana, pa je zato Poglavarstvo grada Opatije donijelo takvu odluku, a dodijeljen je i odgovarajući prostor DND-u. Efekt je velik: množi se broj dječjih stvaralačkih radionica, igraonica, priredbi, izložbi, javnih nastupa, u kojima sudjeluju i djeca s teškoćama u razvoju, pa i djeca s kroničnim bolestima, a za roditelje se priređuje niz predavanja i savjetovališta, grad Opatija je među prvima u Hrvatskoj zaslužio počasni naziv da je Prijatelj djece, među prvima u Hrvatskoj osnovano je Dječje vijeće, itd.

Sanja Škorić razvija i ostvaruje uspješne međunarodne kontakte i suradnju djece, a u tom kontekstu i prezentira hrvatska dostignuća u području prava djeteta. Objavila je i nekoliko zapaženih priručnika koji na temelju prakse tretiraju prava djeteta.”

(Dr.sc. Emil Paravina, tajnik Saveza Društava Naša djeca Hrvatske)