Blog

15 GODINA ZAJEDNO DO GRADOVA I OPĆINA – PRIJATELJA DJECE I 25 GODINA KONVENCIJE UN-a O PRAVIMA DJETETA

25g KONVENCIJE

Povodom 25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta i  15 godina akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ najavljujemo tradicionalno Savjetovanje za koordinatore Akcije koje će se održati u ponedjeljak 24. studenoga 2014. godine u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba s početkom u 10,30 sati.

Ovogodišnje Savjetovanje održat će se u ozračju 25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta i 15 godina akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ čiji je pokrovitelj predsjednik RH gospodin Ivo Josipović, a u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ (koji se sastoji od članova dviju partnerskih udruga: Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju) te uz suradnju  s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku i Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

U svečanom i radnom programu Savjetovanja očekujemo sudjelovanje više od 100 osoba iz sastava lokalnih koordinacijskih odbora Akcije iz gradova i općina, predstavnike Ministarstva socijalne politike i mladih i ostalih državnih tijela, Ureda Pravobraniteljice za djecu, zatim Ureda UNICEF-a, institucija, ustanova i udruga za djecu, gradske i općinske delegacije iz gradova i općina te djece iz Dječjih vijeća, Dječjih foruma i Društava Naša djeca.

Podsjećamo da Akciju od 1999. godine vode Savez DND-a Hrvatske i Hrvatsko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a. Trenutno u Akciji sudjeluje 101 grad/općina (s tim da taj broj iz godine u godinu raste), a 44 grada/općine je ispunilo vrlo zahtjevne kriterije i dostiglo status „Gradova/općina – prijatelja djece“. Također, Akcija je predstavljena i na brojnim međunarodnim skupovima, a hrvatska Akcija svrstana je među tri najbolje osmišljena i vođena programa u Europi. Hrvatska je i aktivna članica Europske mreže gradova prijatelja djece, a Akcija je uvrštena i u novu Nacionalnu strategiju za prava i potrebe djece u RH 2014.-2020. godine.

Pozivnicu i program možete preuzeti ovdje.