Blog

15. SUSRET GRADOVA I OPĆINA PRIJATELJA DJECE NA TEMU „ZELENI SUSRETI – UČINKOVITO, DIGITALNO, ODRŽIVO“ U KARLOVCU

U petak, 22. rujna 2023. godine u gradu Karlovcu održan je jubilarni 15. Susret gradova i općina – prijatelja djece Hrvatske.

Susret je otvoren edukativnom predstavom o ekologiji i spasu planete Zemlje „Korak po korak do čiste planete“ u izvedbi  Gradskog kazališta Zorin dom. Prigodni pozdravni govori uzvanika i gostiju izvrsno su uklopljeni u dijelove predstave, pa su tako sve sudionike Susreta pozdravili zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca gospođa Ivana Fočić, zatim dopredsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske gospođa Sonja Borovčak, gospodin Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanje te savjetnica Ivana Juričić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Tema ovogodišnjeg Susreta bila je vrlo aktualna i važna „Zeleni susreti – učinkovito, digitalno, održivo“ te su sudionici panela za odrasle koordinatore imali priliku čuti o projektima koji se u Karlovcu provode na tu temu. Prof. dr. Selma Šogorić iz Hrvatske mreže zdravih gradova, podsjetila je da je Karlovac jedan od starijih članova ove Mreže i poručila da zdravljem u zajednici težimo tome da su u njemu sretniji građani. Kristina Čunović, ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, predstavila je karlovačku zelenu knjižnicu, a Robert Vodopić, voditelj Odsjeka za Pametni grad, predstavio karlovačke projekte SolariKA i GeotermiKA, samo dio onih kojima Grad nastoji Karlovac učiniti energetski neovisnim.

Gradonačelnik Damir Mandić, nakon što je svojoj mlađoj kolegici, dječjoj gradonačelnici Ivi Tomić obećao da će dječja igrališta koja su blizu zona radova na rekonstrukciji vrelovoda biti uređena kad radovi završe, govorio je o savršenom primjeru Novog europskog Bauhausa, jedinstvenom u Hrvatskoj: karlovačkom planu uređenja prostora nekadašnje vojarne Luščić, „Fantastičnoj šumi“.
– Pobijedio je na međunarodnom natječaju za mlade arhitekte, a predviđa novi vrtić, školu, trg, dom umirovljenika, bazen… Svaki objekt koji tamo bude sagrađen u najvećem dijelu mora biti energetski neovisan. To je, i u svim ostalim projektima energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora, put kojim moramo ići, ali zahtijeva značajna financijska sredstva.

Posebnost panela je bilo i to što je održan u novootvorenom i renoviranom art deco kinu „Edison“ koji je obilježio karlovačku povijest, a sad kao moderno virtualno kino spaja prošlost, sadašnjost i budućnost generacija i generacija Karlovčana, ali i mnogobrojnih posjetitelja za koje je ovo kino bogate povijesti postala atraktivna destinacija u Karlovcu.

Osim panela na glavnu temu, djeca sudionici Susreta učili su i zabavljali se u čak šest radionica na različitim lokacijama, kao što su Aqvatika, knjižnica, stari grad Dubovac, knjižnica, kino Edison, te interpretacijski centar Nikola Tesla Experience Centar, posvećen genijalnom znanstveniku koji je pohađao gimnaziju u Karlovcu.  Izrađivale su se lutke, gledali i izrađivali kratki  filmovi, rješavale zagonetke.

Na Susretu je sudjelovalo 30 delegacija djece iz gradova i općina – prijatelja djece iz cijele Hrvatske, pa su tako s nama bile delegacije iz Bedekovčine, Bjelovara, Crikvenice, Čabra, Čakovca, Drniša, Dubrovnika, Duge Rese, Jastrebarskog, Koprivnice, Kostrene, Križevaca, Lokvi, Nove Gradiške, Ogulina, Ozlja, Ravne Gore, Rijeke, Rovinja, Starih Jankovaca, Stubičkih Toplica, Svete Nedelje, Svetog Križa Začretja, Varaždina, Velike Gorice, Vinkovaca, Virja, Vižinade, Zaboka, domaćina iz Karlovca, kao i delegacija Bihaća.

Savez DND ovim putem još jednom zahvaljuje svim sudionicima Susreta, malima i velikima, svim organizatorima, voditeljima radionica, karlovačkim ustanovama gdje se odvijao program, sponzorima, članovima Koordinacijskog odbora Grad Karlovac-prijatelj djece, a posebno zaposlenicima iz društvenog odjela Grada Karlovca na bogatom i sadržajnom programu te izvrsnoj organizaciji i toplom domaćinstvu.

Vidimo se dogodine u novom gradu/općini-prijatelj djece!

Foto: Igor Čepurkovski

Dio teksta preuzet s web stranice: https://www.karlovac.hr/novosti/karlovac-ugostio-gradove-i-opcine-prijatelje-djece-djeca-ucila-na-razlicitim-radionicama-odrasli-na-panelu-a-sve-na-temu-zeleni-susreti-ucinkovito-digitalno-i-odrzivo/23677