Blog

17 GLOBALNIH CILJEVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ – CILJ 3: ZDRAVLJE I DOBROBIT

U sklopu kampanje “17 globalnih ciljeva za održivi razvoj” koju smo povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja 2016. najavili prvim videom na temu Odgovor na klimatske promjene i Pitka voda i higijenski uvjeti, ovim promo-videom Savez društava Naša djeca Hrvatske želi skrenuti pažnju na važnost osiguravanja zdravog života i promicanja blagostanja za ljude svih generacija.

Od izrade Milenijskih ciljeva razvoja do danas, postignuti su povijesni rezultati na smanjenju mortaliteta djece, unapređenja zdravlja rodilja i borbe protiv HIV/AIDS-a, malarije i drugih bolesti. Od 1990. godine do danas, na globalnoj razini, broj djece koja su umrla od bolesti koje se mogu spriječiti smanjen je za više od 50%. Mortalitet rodilja također je pao za više od 45% na svjetskoj razini. Broj novozaraženih HIV-om pao je za 30% u periodu od 2000. do 2013. godine, a od malarije je spašeno više od 6,2 milijuna života.

Usprkos ovom ogromnom napretku, svake godine umre više od šest milijuna djece koja ne dočekaju peti rođendan. Od bolesti koje se mogu spriječiti, kao što su male boginje ili tuberkuloza, svakog dana umre 16.000 djece. Svakog dana umre nekoliko stotina trudnica ili rodilja uslijed komplikacija pri porođaju, a u zemljama u razvoju, svega 56% porođaja u ruralnim sredinama odvija se uz stručnu pomoć. AIDS je danas vodeći uzrok smrtnosti kod adolescenata u podsaharskoj Africi, regionu kojim i dalje vlada epidemija HIV-a.

Visoka stopa smrtnosti se može izbjeći prevencijom i liječenjem, zdravstvenim prosvjećivanjem, imunizacijom i zaštitom seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Ciljevima održivog razvoja odvažno je preuzeta obveza iskorjenjivanja epidemije AIDS-a, tuberkuloze, malarije i drugih zaraznih bolesti do 2030. godine. Cilj je postići univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom i svima osigurati ispravne i učinkovite lijekove i cjepiva. Podrška istraživanju i razvoj cjepiva predstavljaju ključan dio ovog procesa, uz dostupnost lijekova po pristupačnoj cijeni. Također se želi bitno smanjiti i broj smrtnih slučajeva i oboljenja uzrokovanih zagađenjem zraka, vode i tla.

Video-kampanjom Savez društava Naša djeca Hrvatske sudjeluje u Razvojnoj Agendi 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj usvojenoj na Summitu o održivom razvoju, održanom 25. rujna 2015. godine. Države članice Ujedinjenih naroda usvojile su Program održivog razvoja do 2030. godine, koji sadrži 17 Ciljeva održivog razvoja s ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanja pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. Čelnici zemalja ističu da se globalni ciljevi za sljedećih 30 godina ne odnose samo na zemlje u razvoju i siromašne zemlje, već da su one obveza i odgovornost svih zemalja u suzbijanju nejednakosti, siromaštva, neravnopravnosti i odgovora na klimatske promjene i održivi razvoj općenito.

Savez DND-a prepoznao je takav globalan Program održivog razvoja kao izuzetno važan i vrijedan jer promiče i stvaranje održivih vrijednosti za djecu te bolji položaj djece u društvu. Stoga smo se odlučili na aktivno zagovaranje Programa kroz svoje promotivne aktivnosti kako bi se svijest o njegovoj vrijednosti proširila i na prostore RH.

Izvor: http://www.hr.undp.org/content/croatia/hr/home/post-2015/sdg-overview/goal-3.html