Blog

IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA “NEKA ODRASTANJE BUDE DJEČJA IGRA” ODUŠEVILA POSJETITELJE

Izložba dječjih radova na temu igre i igračke održana je 8. studenog 2016. u Etnografskom muzeju u Zagrebu u sklopu ovogodišnjeg projekta društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra” koji treću godinu zaredom provode tvrtka Beiersdorf i Savez društava Naša djeca Hrvatske.

Dječji radovi nastali su na likovno-kreativnim i lutkarskim radionicama u Društvima Naša djeca u sklopu besplatnih radionica u Dječjem tjednu koji je ove godine bio u znaku NIVEA projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“. Uz pomoć educiranih volontera, nekoliko stotina djece diljem Hrvatske izradilo je vrlo originalne prototipove igračaka i igara te pokazalo koliko je važno omogućiti djeci da se kreativno izražavaju i provode slobodno vrijeme kroz igru. Autor postava izložbe, ugledni likovni umjetnik i ilustrator Ivan Vitez, na otvaranju izložbe istaknuo je: “Igračka je važan i nezamjenjiv alat u pokretanju cjelokupnog intelektualnog i motoričkog mehanizma djeteta, ali i pojedinca od najranije dobi djetinjstva pa i odrastanja. Čovjek je stvoren kao igrivo biće, a upravo u sklopu ovog projekta pojam igrivosti spušten je do izvorišta igre. Naime, metodom igre, priče, likovnosti… potaknuta je kod djece kreativnost i mašta, a kao rezultat nastali su vrlo originalni prototipovi igračaka i igara.”

Izložba dječjih radova ujedno je i završno događanje u sklopu projekta koji je kroz niz aktivnosti omogućio obiteljima diljem Hrvatske kvalitetno druženje kroz igru. „Jako smo ponosni što smo uz pomoć našeg partnera Saveza društava Naša djeca Hrvatske uspješno realizirali i ovogodišnji projekt „Neka odrastanje bude dječja igra“. Doniranim sredstvima omogućili smo edukacije vrijednih volontera, održavanje besplatnih radionica za djecu i roditelje, obilježavanje Dječjeg tjedna u cijeloj Hrvatskoj u znaku NIVEA projekta, kao i ovu izložbu. Veseli nas što možemo iz godine u godinu ulagati u obitelj, a to ćemo svakako nastaviti i sljedeće godine”, rekla je Nela Zadro, direktorica marketinga tvrtke Beiersdorf Hrvatska.

„Savez društava Naša djeca Hrvatske zahvalan je tvrtki Beiersdorf i vrlo ponosan na projekt „Neka odrastanje bude dječja igra“, zahvaljujući kojemu NIVEA već treću godinu zaredom doprinosi da djeca, voditelji, roditelji, stručni suradnici iz naše raširene mreže Društava Naša djeca diljem Hrvatske, imaju opremljene igraonice i prostore za rad, educirane volontere za kreativne radionice s djecom, korisne priručnike, kvalitetne igre i igračke i javna događanja. Pozivamo i dalje tvrtku Beiersdorf da zajedno odrastamo i igramo se“, istaknula je Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske.

Izložbi je prisustvovala i dizajnerica Slavica Farkaš koja je sa svojom društvenom igrom Čiri-Biri-Bajka pobijedila na kreativnom natječaju u sklopu projekta. Njezin prototip osvojio je najviše glasova javnosti, a koristit će se u edukativne svrhe s ciljem promicanja igre i igračke sastavnim dijelom odrastanja svakog djeteta, a producirat će se u limitiranom  izdanju do kraja ove godine.

Izloženi radovi djela su djece, roditelja i volontera iz Društava Naša djeca Donji Miholjac, Jastrebarsko, Karlovac, Koprivnica, Kutina, Našice, Nova Gradiška, Ogulin, Petrinja, Labin, Prelog, Slatina, Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće, Vinkovci, Vukovar i Zabok nastala u suradnji s lokalnim dječjim vrtićima i osnovnim školama.

Izložbu su svojim dolaskom uveličala i djeca iz Kutine, Ogulina, Jastrebarskog i Karlovca koja su osim svojih, mogla vidjeti i radove ostale djece te imala priliku razgledati stalni postav Etnografskog muzeja.

O projektu “Neka odrastanje bude dječja igra”

NIVEA je 2014. pokrenula projekt društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra kako bi naglasila važnost igre za dječji razvoj i dala svoj doprinos u stvaranju boljih uvjeta za odrastanje djece i mladih diljem Hrvatske. Projekt je dio globalne inicijative “NIVEA – stalo nam je do obitelji” kojom NIVEA pruža podršku obiteljima pomažući djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala. U prvoj godini projekta uređeno je i opremljeno 10 igraonica i prostora Društava Naša djeca te prikupljeno i publicirano više od 600 originalnih dječjih poruka odraslima. U drugoj godini provedbe projekta educirano je 50 volontera za kreativne radionice s djecom iz Društava Naša djeca, koji su proveli 36 radionica s djecom i roditeljima u više od 20 gradova i općina. Izrađen je i poseban priručnik s igrama za djecu, voditelje, mentore, odgojitelje, nastavnike, volontere i roditelje te održan Dan igara u više od 40 gradova i općina diljem Hrvatske.

U sklopu ovogodišnjeg projekta, edukaciju je prošlo 50 volontera Društava Naša djeca s područja cijele Hrvatske kroz tri programa – dva likovno-kreativna i jedan dramsko-lutkarski seminar. Likovno – kreativne radionice održale su dugogodišnje stručne suradnice Saveza DND, Mirjana Kranželić, samostalna likovna umjetnica i  Goranka Vlahović, modna dizajnerica i kostimografkinja. Ksenija Rožman, prof. hrvatskog jezika i dramska pedagoginja i Zvjezdana Balija, odgojiteljica i lutkarica bile su zadužene za dramsko-lutkarske radionice. Sudionici edukacija izradili su preko 120 različitih igračaka te održali jednu dramsku i jednu lutkarsku prezentacija. Kao rezultat ovih kreativnih seminara, uslijedile su besplatne radionice za roditelje i djecu diljem Hrvatske tijekom rujna i listopada te u sklopu NIVEA Dječjeg tjedna.

O Savezu društava Naša djeca Hrvatske

Savez društava Naša djeca Hrvatske je nevladina i neprofitna udruga građana koja od 1950. godine okuplja, potiče i pruža pomoć osnovnim Društvima Naša djeca (DND) koja djeluju u gradovima i općinama diljem Hrvatske u akcijama i aktivnostima s djecom i za djecu. U Hrvatskoj trenutno djeluje 96 Društava Naša djeca koja rade na promociji i zagovaranju za dječja prava, provode raznovrsne i besplatne aktivnosti s djecom i za djecu te pružaju pomoć i podršku djeci i roditeljima u razvoju i odgoju djece.

Više o projektu “Neka odrastanje bude dječja igra” saznajte na https://www.nivea.hr/nivea-noviteti/djecja-igra

Facebook – www.facebook.com/NIVEAHrvatska

Fotografije: Igor Nobilo