Blog

19. SUSRETI DJEČJIH FORUMA

Savez društava Naša djeca Hrvatske i ove godine u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Udrugom gradova organizira već tradicionalan 19. Susret Dječjih foruma Hrvatske u Zagrebu od 02. srpnja do 04. srpnja 2017.g.

Na trodnevnom Susretu sudjelovat će predstavnici Dječjih foruma iz Banove Jaruge, Bjelovara, Čakovca, Kutine, Lovrana, Nove Gradiške, Opatije, Preloga, Ravne Gore, Slatine, Varaždina i Zaboka.

Pedesetak malih forumaša i njihovih voditelja će u tri dana održavanja Susreta razmjenjivati  svoja iskustva na radionicama u OŠ. Ivana Gundulića u Zagrebu (Gundulićeva 23) gdje će se održati i svečano otvaranje 19. Susreta Dječjih foruma Hrvatske u nedjelju, 2. srpnja 2017. s početkom u 16,00 sati.

Susret će se nastaviti u ponedjeljak 3. srpnja 2017. interaktivnom igrom ‘U potrazi za blagom – tko sve zna dječja prava’, kroz koju će djeca pronaći, posjetiti i upoznati institucije nadležne za ostvarivanja svojih prava (Kuća Europe, Savez DND-a Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ured pravobraniteljice za djecu RH).

Mali forumaši će svoj rad predstaviti zadnji dan Susreta, 4. srpnja i u Hrvatskom saboru na jubilarnoj 12. tematskoj sjednici sa saborskim zastupnicima gdje će im predstaviti važne teme za djecu, kao što su zdravlje, sigurnost, prevencija, dječja prava, međunarodna iskustva i slično (od 11.00 h do 13.00 h).

Sponzori ovogodišnjeg Susreta Dječjih foruma su: OŠ Ivana Gundulića iz Zagreba, Društvo turističkih vodiča Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba.

Dječji forum, aktivnost je djece u slobodno vrijeme, nastao u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske  kao projekt putem kojeg djeca uče o svojim pravima i obvezama poštujući i promičući odredbe Konvencije UN-a o pravima djeteta te se provodi u Hrvatskoj od 1992. godine. U Hrvatskoj djeluje više 50-ak Dječjih foruma pri Društvima Naša djeca i školama, a kroz radionice i aktivnosti godišnje prođe više od tisuću djece koji uče o svojim pravima, obvezama, aktivnoj dječjoj participaciji.

Rad Dječjih foruma prepoznat je i van granica naše zemlje, pa su tako mali forumaši sudjelovali na Svjetskom summitu o djeci u Ujedinjenim narodima u SAD-u, Dječjem susretu o siromaštvu i socijalnoj isključenosti u Europskom parlamentu u Belgiji te na drugim međunarodnim konferencijama za djecu.

Program Dječjih foruma i Dječjih vijeća uvršten je i u Nacionalnu strategiju za prava djece 2016.-2020., a strateški ciljevi europskih strategija za djecu provode se i u radu Dječjih foruma. Prvi Dječji forumi osnovani su u Varaždinu i Dubrovniku.