Blog

25 GODINA UN-ove KONVENCIJE O PRAVIMA DJETETA I 15 GODINA AKCIJA “ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI” I “GRADOVI/OPĆINE – PRIJATELJI DJECE”

Logotip obljetnice osmislio: Mario Perković,

član Izvršnog odbora Saveza DND, iz DND Vinkovci

Konvencija o pravima djeteta (Convention on the Rights of the Child) međunarodni je ugovor Ujedinjenih naroda kojim su utvrđena građanska, politička, ekonomska, socijalna, zdrvastvena i kulturna prava djece. Djecom se smatra svako ljudsko biće mlađe od osamanaest godina, osim ako se u nekoj zemlji i u njenom zakonodavstvu punoljetnost ne stječe navršetkom neke druge životne dobi. Poštivanje Konvencije nadzire Odbor za prava djeteta UN-a.

Opća skupština je Konvenciju prihvatila 20. studenog 1989. Na snagu je stupila 2. rujna 1990. nakon što ju je ratificirao potreban broj zemalja članica. U Hrvatskoj je na snazi od 8. listopada 1991.

Ovdje možete pročitati što nam preporučuje UN-ov Odbor za prava djeteta!

Gradovi – prijatelji djece (Child Friendly City) je globalna inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece. U Hrvatskoj je Akcija započela 1999. godine, a vode je Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Akcijom lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a. Gradovi / općine, kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv „Grad/Općina – prijatelj djece“. Trenutno je u Akciju uključeno 96 grada/općina, a počasni naziv je dostiglo 44 gradova i općina, s trendom rasta. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djeca.

Akciju “Za osmijeh djeteta u bolnici“zajednički su 1999. godine pokrenuli Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara s namjerom da se i u Republici Hrvatskoj ostvaruje suvremena svjetska ideja „otvorene bolnice“i da se primjenjuju suvremena načela humanizacije bolničkog liječenja djece. Akcija se odnosi na djecu od rođenja do završetka osnovnog školovanja i provodi se kontinuirano tijekom godine, u bolnici tj. dječjem odjelu, uz zajedničko osmišljeno sudjelovanje medicinskog osoblja i vanjskih stručnih i društvenih suradnika iz Društava Naša djeca te drugih udruga i ustanova.

Trenutno je u Akciju uključeno 37 bolnica/bolničkih odjela, a prestižni naziv je dobilo njih 29.

Pozivamo sva Društva Naša djeca, sudionike ovih Akcija i suradničke udruge i ustanove da tijekom godine obilježe ove važne obljetnice i da nas izvijeste o događanjima vezanim uz obilježavanje istih. Bit će nam zadovoljstvo objaviti vaše aktivnosti kako bi zajedno potaknuli sve ljude dobre volje da učine sve što je u njihovoj moći za osmijeh djece i dječju dobrobit.

Riječima predsjednika Republike Hrvatske, dr. Ive Josipovića:

Obilježavanje najavljenih obljetnica ponovna je prigoda da se istakne važnost promicanja prava djeteta u smislu daljnjeg napretka na svim područjima društvenog života od obrazovanja, zdravlja, socijalne skrbi do pravosuđa i zaštite ljudskih prava djeteta. Pozdravljam stoga i svojim pokroviteljstvom podržavam obilježavanje 15 godina akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” i 25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta u Hrvatskoj. Ususret obljetnicama i prigodnim događanjima uvjeren sam kako će to biti još jedna prigoda da se zajedničkim naporima i djelovanjem nastavi trajno ulagati u ostvarivanje prava i dobrobit djeteta na svim razinama društva.