Blog

PREDŠKOLSKI PROGRAM DJEČJEG VRTIĆA OD OVE GODINE OBAVEZAN I BESPLATAN

Novost je što je od 1. rujna 2014. godine predškolski program za svu djecu u Hrvatskoj obavezan i besplatan, a provodi se kao prva godina obaveznog devetogodišnjeg obrazovanja djece. Odnosno od ove godine bez potvrde o završenih godinu dana predškolskog programa djeca se više neće moći upisati u prvi razred osnovne škole.

Ravnateljica dječjeg vrtića “Kockica” Lipik Tatjana Benković rekla je kako se u vrtićima u Lipiku i Poljani program predškolske grupe odobren od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa provodi od 2008. godine, a po prvi puta od ovog rujna je taj program besplatan za roditelje koji su svoju djecu upisali u grupu. Predškolski program u dječjim vrtićima se provodi kroz 250 sati godišnje. U lipičkom vrtiću u predškolskoj grupi ima 25 djece koji borave u vrtiću 10 sati dnevno i 21 djece koja su u grupi 3 puta tjedno. Dok je u područnom vrtiću Poljana u dnevnom boravku 6 djece u grupi svaki radni dan, a 9 djece u grupi je 3 puta tjedno. Odgojateljica Magdalena Dabić vodi brigu o djeci predškolske grupe u Lipiku, a odgajateljice Anamarija Kuhar i Jasmina Ptičar u Poljani.

“Tijekom jedne školske godine djeci u predškolskoj grupi će se kroz igru približiti čitanje i matematika” rekla je Benković i dodala kako “zadatak predškolskog odgoja nije naučiti djecu čitati i računati nego ih uz praćenje njihovog interesa upoznati sa slovima, brojkama, računanjem i čitanjem kako bi u prvom razredu lakše savladali osnovne sposobnosti čitanja, pisanja i računanja”. Benković je na kraju rekla kako su sva djeca koja su dosad završila predškolski program prije prelaska u prvi razred već znala čitati i računati.

lipik2