Blog

34 PRIPOVJEDAČICE SPREMNE ZA “BAJKAONICU ZA 5” DILJEM HRVATSKE

09.07.2018. – Ovog vikenda Savez DND je održao edukaciju u Termama Tuhelj za voditelje “Bajkaonice za 5” u Društvima “Naša djeca”. Ovogodišnji program “Bajkaonica za 5” je rezultat višegodišnjeg partnerstva Saveza DND s NIVEA-om u sklopu projekta “Neka odrastanje bude dječja igra” kojem je cilj naglasiti važnost igre za dječji razvoj te stvaranja boljih uvjeta za odrastanje djece diljem Hrvatske, te je nastavak programa “Bajkaonica”. Cilj “Bajkaonice za 5” je što više djece uvesti u čaroban svijet bajki kroz pripovijedanje educiranih pripovjedačica kako bi potaknuli djecu na razmišljanje, kreativnost, maštu i razigranosti. Ukratko, sve od velike važnosti za razvoj jednog malog čovjeka.

Na edukaciji je sudjelovalo 20 Društava “Naša djeca” s 34 polaznika, budućih pripovjedača najzanimljivijih priča za djecu. Polaznici su imali prilike  saznati više o važnosti priča i bajki u odgoju, obrazovanju i odrastanju djeteta, te su dobili mnogo praktičnih savjeta kao što je to dobro pripovijedanje, koja umijeća kvalitetan pripovjedač mora posjedovati, kako zapamtiti priču te najvažnije kako priču što bolje prenijeti slušatelju/djeci.

Polaznici su ušli u svijet bajki uz pomoć zanimljivih i inspirativnih predavačica i voditeljica, a to su bile: Jasna Held, profesionalna pripovjedačica narodnih priča i bajki, Ksenija Rožman, dramska pedagogija te Đurđica Dropuljić, voditeljica i pokretač projekta „Svijet bajki u Muzeju anđela“ te dr. sc. Vladimira Velički. , izv. prof. na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Pripovijedanje je moja omiljena tema i drago mi je da se sve više prihvaća. Bajka je put do djeteta i  pričanjem priča otimamo govor zaboravu i dajemo doprinos stvaranju kulture pripovijedanja i kvalitetnog govornog izražavanja.

Vladimira Velički, predavačica u “Bajkaonici za 5”

Edukacija je završila u nedjelju, 08.07. sa završnim prezentacijama gdje su polaznici imali priliku pokazati što su naučili u ta tri dana u Termama Tuhelj.

Savez DND ovom prilikom  zahvaljuje osoblju u hotelu Well i Termama Tuhelj, voditeljicama edukacije, te naravno vjernom partneru NIVEA-i i polaznicima koje jedva čekamo vidjeti u akciji :).