Blog

LJETOVANJE U DRAMLJU U OKVIRU PROJEKTA “I JA BI NA MORE” 2018.

Društvo „Naša djeca“ Čakovec već osamnaest godina provodi projekt „I ja bih na more“ za djecu iz socijalno osjetljivijih obitelji s područja grada Čakovca. Od 18. lipnja do 25. lipnja 2018. u odmaralištu Stanorada u Dramlju  i u organizaciji turističke agencije Rudi express ljetovalo je 24 djece sa voditeljicama Robertom Taradi, Radojkom Magić i Gordanom Šoltić Siladi. Cijena ljetovanja po djetetu iznosila je 1.410,00 kuna.

Sredstva za organiziranje ljetovanja sakupljena su organiziranjem humanitarnih akcija. 5. prosinca 2017. u Centru za kulturu Čakovec održan je humanitarni koncert u koji su se uključili Dječji vrtić Cipelica i Cvrčak, Dječji vrtići Žibeki, Bambi i Loptica, Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec, dječji zbor Čakovečki mališani, Čakovečke mažoretkinje, Plesni studio Vivona, Studio suvremenog plesa Teuta, Plesni centar Livi, Plesni studio Korak, Robin Markulinčić i Vinka Siladi. Podršku humanitarnom koncertu dali su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, dječji gradonačelnik Lovro Horvat i predsjednica DND – a Gordana Šoltić Siladi.

25., 28, i 29. svibnja 2018. kazališna skupina „Trinaestići“ prikazala je za polaznike Dječjeg vrtića Cipelica, Dječjeg vrtića Cvrčak po područnim odjelima i za vrtiće Bambi, Žibeki i Loptica u Katoličkom domu u Čakovcu predstavu „ Puž na carinskom pregledu“. U predstavi su glumile Ljubica Bedić i Suzana Kovač, a za glazbu i tehniku bila je zadužena Roberta Taradi. Na izdvojeni humanitarni račun Društva “Naša djeca“ Čakovec ukupno je uplaćeno 24.500,00 kuna od svih humanitarnih akcija što je bilo dovoljno za pokrivanje ljetovanja za gotovo 18 djece. Za ostalu djecu ljetovanje je u iznosu od 9.340, 00 kuna financirao Grad Čakovec u okviru akcije Koordinacijaskog odbora,  Čakovec – grad prijatelj djece. Sve humanitarne akcije prijavljene su Uredu državne uprave u Čakovcu,  te su za njih dobivene potrebne suglasnosti, te rješenja. Za humanitarnu akciju DND – Čakovec je otvorio  izdvojeni račun .  Djecu i učenike za ljetovanje su predložile  odgojno – obrazovne ustanove s područja grada Čakovca koje su bile aktivno uključene u humanitarne akcije, a potrebne suglasnosti za ostvarivanje prava na ljetovanje izdao je Centar za socijalnu skrb u Čakovcu.

Aktivnosti koje su osmišljene i realizirane na ljetovanju prvenstveno su bile usmjerene na kvalitetan rast i razvoj djece, razvijanje kvalitetnih socijalnih odnosa, komunikacije, te tolerancije.  Svakodnevno su djeca boravila na plaži uz organizirane igre u vodi – škola plivanja, igre sa vodom i pijeskom,  a u večernjim satima u šetnji,  na sladoledu, te kreativnim i zabavnim aktivnostima. Organizirana je i vožnja brodom, te izlet u Crikvenicu i posjeta Akvariju. Vrijednosti ovog projekta su te što su djeca u zdravom morskom okruženju oplemenjena sa novim spoznajama, stekla nove komunikacijske vještine, nove prijatelje iz različitih obiteljskih sredina i nadasve što su boravila na moru koje je prvenstveno važno za njihovo zdravlje, rast i razvoj. Veliko hvala svim roditeljima, djeci, ustanovama, redovnim i nominalnim članovima Društva „Naša djeca“ Čakovec, Upravi Grada Čakovca, Koordinacijskom odboru akcije „Grad Čakovec – prijatelj djece“ i medijima koji su se uključili u humanitarne akcije i u ovaj hvalevrijedan projekt kako bi ispunili dječje želje i snove 24 djece Grada Čakovca.