Blog

AKTIVNOSTI DJEČJEG TJEDNA U GRADU BJELOVARU

Pod motom „Ljubav djeci prije svega“ Društvo Naša djeca Bjelovar tradicionalno u suradnji s Dječjim gradskim vijećem grada Bjelovara, Gradom Bjelovarom, dječjim odjelom Narodne knjižnice Petar Preradović i Bjelovarskim kazalištem prvi puni tjedan u listopadu organizira Dječji tjedan. Nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji se skrenuti pozornost najšire društvene javnosti na položaj djece u društvu. Dječji tjedan započinje „Međunarodnim danom djeteta“ (ponedjeljak – prvi dan u Dječjem tjednu). Ove godine Dječji tjedan započeo je u ponedjeljak, 5.10.2015. godine zajedničkim okupljanjem djece i odraslih, na Trgu Eugena Kvaternika, gdje su djeca pisala i crtala poruke odraslima, te su na kraju svi zajedno načinili krug i glasno uzviknuli „LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA“.

U utorak, 6.10.2015. godine, u sklopu Dječjeg tjedna, održan je ZID festival (festival zabave i druženja), na kojem svake godine sudjeluje Društvo Naša djeca Bjelovar i Dječje gradsko vijeće grada Bjelovara. Štand je bio vrlo zanimljiv svim posjetiocima, posebice onim najmanjima, jer su imali priliku zaigrati razne društvene igre, modelirati domaćim plastelinom, crtati i pisati kredama, skakati preko užeta. Osim igara dijelili su se i baloni, te promotivni letci.

U srijedu, 7.10.2015. godine, u sklopu Dječjeg tjedna, u prostorijama DND-a Bjelovar održane su radionice „Zdravo i fino“, koje  imaju za cilj promovirati, odgajati i obrazovati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o problemu pretilosti u djece. Na radionicama je sudjelovalo 29-ero djece različitih uzrasta, u dvije grupe, odnosno dvije osnovne škole (II. OŠ Bjelovar i III. OŠ Bjelovar).

U popodnevnom terminu, također u srijedu, 7.10.2015. na dječjem odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović održana je predstava Bilogorska čarolija: Prinčeva staza i promocija istoimene knjige autorice bjelovarčanke Romane Kovačić. Predstava je nastala na temelju knjige. Dramatizirala ju je i režirala učiteljica Ivana Dolovski,  a igraju učenici OŠ Veliko Trojstvo. Pored autorice Romane promociji je prisustvovao i ilustrator Miroslav Vincelj. Djeca su upoznata s jednim malim dijelom naše bilogorske baštine i shvatili su  da ju je važno čuvati. Istaknuto je više puta koliko je ta baština i inspirativna što dokazuje Romana svojom objavljenom knjigom i drugom u nastajanju, a i dječja pitanja koja su bila brojna na susretu.

U četvrtak, 8.10.2015. godine službeno se oformio Dječji forum grada Bjelovara „Bijeli vitezovi“. Članovi DGV-a Bjelovar i DF „Bijeli vitezovi“ zajedno s predsjednicom DND-a Bjelovar, Minelom Šporčić održali su radionicu „Imamo prava, ali i dužnosti“, kojom su željeli osvijestiti osnovna prava svakog djeteta, ali i skrenuti pozornost na dužnosti djece.

U poslijepodnevnom terminu, također u četvrtak, 8.10. 2015. u Bjelovarskom kazalištu održana je kazališna predstava za djecu „Grozdana na zrnu papra 2 u izvedbi mladih bjelovarskih glumaca.

DND Bjelovar, DGV Bjelovar i Narodna knjižnica Petar Preradović pokrenuli su natječaj “Mali ljudi, velika djela-ponos Bjelovara” s krajnjim ciljem potvrđivanja temeljnih ljudskih vrijednosti koje pridonose razvoju humanijeg društva u našoj zajednici. U petak, 9.10.2015. u sklopu Dječjeg tjedna, održana je svečana dodjela priznanja “Prvak dobrote”, kojoj su prisustvovali svi nagrađeni mali humanitarci, zajedno sa svojim obiteljima, prijateljima, odgajateljima i učiteljima. Priznanja i simbolične nagrade uručivali su gradonačelnik grada Bjelovara gospodin Antun Korušec i dogradonačelnica gospođa Lidija Novosel. Ovim Natječajem željela su se istaknuti sva ona djeca grada Bjelovara koja svojim ponašanjem iskazuju istinsku dobrotu, empatiju, altruizam i humanost te su zaslužili da ih se posebno pohvali i istakne i da svi ti mali ljudi velika srca i velikih djela postanu pozitivni vršnjački uzori.