Blog

AKTIVNOSTI DND ĐAKOVO U 2013. GODINI

Redovne tjedne aktivnosti

Kreativne radionice i druženja

Društvo ”Naša djeca” grada Đakova okuplja ukupno 30-ak djece različitog uzrasta, od prvog do petog razreda osnovnih škola s gradskoga područja, za koje provodi redovite tjedne radionice i susrete. Kreativnu radionicu vode Anica Švarcmajer i Vesna Dravec. DND i dalje dijeli zajedničke prostorije s Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom (Klubom Neven) u Ulici kralja Tomislava u Đakovu. Sve su naše radionice i druženja u pedagoškoj godini 2012./2013. bile ponedjeljkom u večernjim satima, uz izuzetak ljetne stanke.

Godišnje aktivnosti

Uskrsna bajka

Uz veselu glazbenu kulisu, svake godine uoči Uskrsa pripremamo Uskrsnu bajku, kolaž program koji se odvija na parkiralištu iza župne crkve Svih svetih. Proljetno vrijeme i kostimirani zečevi animatori (kostime smo sami izradili) potiču najmlađe na aktivno sudjelovanje u likovnim kreativnim radionicama, šaranju pisanica, bojanju uskrsnih motiva, nagradnim igricama, oslikavanju parkirališta kredom u boji, Zekinom plesu, fotografiranju sa zekom Čupkom i drugim sadržajima. Uskrsni duh za naše mališane ne bi bio potpun bez živih zečića, pilića i pačića koje također izlažemo, a uvijek plijene pozornost. Klincima i klincezama je najatraktivnija štafetna utrka prenošenja pisanica žlicom, u kojoj djeca pokazuju svoju spretnost, brzinu i snalažljivost. Na prodaju usto sugrađanima nudimo uskršnje likovne radove i dječje rukotvorine – sve nastalo u DND radionicama. Uskrsna je bajka bila 23. ožujka, a osim već dobro poznatih i prihvaćenih sadržaja, najveće je zanimanje mališana privukao veseli vlakić.

Na krilima mašte…

“Čovjek bez mašte čovjek je bez krila.” Mudra nam je misao bila inspiracija kada smo polovicom studenog (15.11.), povodom Međunarodnog dana djeteta, pripremili kolaž

program za đakovačke mališane nazvavši ga upravo “Na krilima mašte…”. Uz osmijeh i uzbuđenje, u mnoštvu šarenih balona nizali su se na pozornici Centra za kulturu mali te malo veći pjevači i ritmičari; Zvrkovci i polaznici Dječjeg vrtića Đakovo (sve tri kuće), Nazorovci i Goranovci, Barbara Angebrandt i Mislav Mores iz Udruge za promicanje glazbene kulture Arije, mažoretkinje kadetkinje i Plesna skupina Tigrice (KUD Sklad), a među gostima DND-a našao se i Plesni studio Let’s dance. Poseban su pljesak publike zaslužili revni dramci Nazorove škole, koji su, iako su tek prvaši, bez puno muke izveli zanimljiv poučni igrokaz “Dva listića”. Osim što su nas vratili u djetinjstvo, zahvaljujući najmlađima doznali smo kako u njihovom svijetu mašte ima super baka što nose rifle, listića koji razgovaraju kao mi ljudi, ljubavi i plesa – rock ‘n’ rolla, twista, modernoga, čak i onoga pačjeg, ali i kišnih dana i matematike. Pokrovitelj je programa bio Grad Đakovo, dok je DND za scenografiju primio brojne pohvale posjetitelja i sudionika.

Humanitarne aktivnosti

Dobro je činiti dobro

Tradicionalno već, u sklopu svibanjske akcije ”Dobro je činiti dobro”, povodom Dana grada, DND je na svome štandu 25. svibnja organizirao prodaju palačinki s domaćim namazima. I ova je prodajna akcija prihvaćena kod naših sugrađana. Prikupljeni smo novac donirali u fond ”Za dječji osmijeh”. Na ovaj način razvijamo i svijest naše djece o potrebi brige i skrbi za ljude oko nas koji nasušno trebaju našu pomoć.

Ostale aktivnosti

Bolnica za medvjediće

Proveli smo 20. travnja, također u sklopu obilježavanja Dana grada, edukativni projekt za djecu od 3 do 7 godina – ”Bolnica za medvjediće”. Cilj je ove inicijative smanjivanje straha od odlaska liječniku, te približavanje zdravstvenih ustanova, bolnica i bolničkog miljea najmlađim bolesnicima. U suradnji sa studentima medicine želimo im pokazati da su bolest i borba protiv nje sastavni dio života i da bolest ne mora biti povezana s neugodnim i mučnim iskustvom. Mališanima je po ovome modelu dodijeljena uloga roditelja, njihovi plišani medvjedići ili druge igračke su bolesna djeca, dok su studenti medicine liječnici.

Studenti dozvoljavaju djeci da sami koriste različite liječničke instrumente koje imaju na raspolaganju, kao što su otoskop, stetoskop, tlakomjer… Projekt ima za svrhu u široj populaciji stvoriti pozitivne stavove prema ostvarenju osnovnih prava na zdravlje i prema korištenju zdravstvene zaštite. Drugu Bolnicu za medvjediće realizirali smo na gradskom korzu sa studentima Medicinskog fakulteta u Osijeku.