Blog

AKTIVNOSTI DRUŠTVA NAŠA DJECA NAŠICE U 2013. GODINI

PROSLAVA 60. OBLJETNICE POSTOJANJA

Društvo  Naša djeca  Našice svečanom je Skupštinom proslavilo 60. obljetnicu postojanja. Predsjednica Društva Darija Vlajnić podsjetila je na brojne humanitarne akcije, priredbe, nastupe, koncerte, druženja, radionice i smotre na kojima su sudjelovali članovi i članice DND-a. Za sljedeću godinu, uz uobičajeni program rada, najavila je i osnivanje Dječjeg gradskog vijeća kako bi se od sljedeće godine u gradu čuo i glas najmlađih i njihove želje. Zahvalila je svima koji su svojim radom i ljubavlju pridonijeli opstanku i uspješnom radu DND-a. U nastavku Skupštine izabrano je novo-staro vodstvo. Darija Vlajnić ponovno je izabrana za predsjednicu;  za dopredsjednica je ponovno izabrana Ružica Belunjak, tajnicu Martina Kapelac i  blagajnicu Mira Kovač. Uz njih, novi Izvršni odbor čine i Branka Hajek, Marina Lazar, Zorica Arsenić, Nataša Horvat, Iva Kapraljević ,Ana Govorko, Magdalena Kunac i Tanja Antolović. Kruna Skupštine bila je promocija monografije “60 godina DND-a Našice”. Monografiju su predstavile Darija Vlajnić i Silvija Lučevnjak.

Čestitke na uspješnom radu Društvu  uputili  su gradonačelnik Krešimir Žagar i v.d. pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Osječko baranjske županije Andrej Bičak,predsjednik Mjesnog odbora dr.Hrvoje Šimić i drugi gosti. Na svečanoj skupštini sve prisutne pozdravili su svoji nastupom mladi članovi Dječjeg foruma DND-a Našice.

TREĆA NAŠIČKA ZIMSKA NOĆ

U četvrtak 31. siječnja obilježena je 3. našička zimska noć u Hotelu „Park“ Našice u organizaciji Grada Našica, Turističke zajednice grada Našica i Društva Naša djeca Našice.

U bogatom  dječjem programu nastupali  su predstavnici OŠ D. Pejačević i kralja Tomislava,HKD Lisinski i Društvo Naša djeca. Zimska noć započela je nastupom najmlađim članovima engleske skupine  DND-a izvedbom Baba Black Sheep. Nakon  njih nastupila je ritmička skupina Društva izvedbom- Kad bi svi, a članovi Dječjeg foruma DND-a Našice predstavili su se igrokazima- Kako žive životinje zimi?, 3 Smijeha i Mali Smješko. Ne zaboravimo Dorijana Štrbu koji je između točaka zabavljao publiku svojim vicevima.

PROMOCIJA MONOGRAFIJE DND NAŠICE

U Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice  4.2.2013. godine održana je promocija Monografije Društva  Naša djeca Našice koja je službeno bila predstavljena na godišnjoj skupštini Društva održanoj u prosincu prošle godine. Monografiju su predstavile predsjednica Darija Vlajnić i ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak. Društvo Naša djeca jedno je od najtrajnijih društava u Našicama i u ovoj je sredini ostavilo značajan trag. Od osnutka do danas nije mijenjalo ime, što je velika rijetkost, i govori o tradiciji i vrijednosti ovoga društva – rekla je na skupštini  Silvija Lučevnjak. Predsjednica društva Darija Vlajnić zahvalila je na velikom odazivu. Gledajući i listajući ovu monografiju, mogu se vidjeti cijela lepeza aktivnosti koje je društvo provodilo. Monografija sadrži 166 fotografija, članke iz novina i dio biltena na kojem su dječji radovi. Predstavljanje Monografije pozdravili su i predsjednik Mjesnog odbora Našice Hrvoje Šimić i gradonačelnik Krešimir Žagar. U glazbenom dijelu programa, s nekoliko kompozicija na gitari nastupio je učenik Osnovne glazbene škole  Kontesa Dora Ivan Damjanović, a članovi Dječjeg foruma izveli su dva igrokaza.

MAŠKARE

Povorka maškara i ove godine prošla je gradom  9.2.2013. s početkom u 10 sati u pratnji Gradske glazbe i mažoretkinja do platoa hotela Park gdje se nastavilo druženje djece i roditelja. Zainteresirana djeca mogla su se zabaviti u hotelu Park uz živu  glazbu. U šarolikoj povorci maškara sudjelovala su djeca Dječjeg vrtića Zvončić i djeca OŠ Dore Pejačević i kralja Tomislava uz pratnju roditelja,članica DND-a i odgojiteljica Dječjeg vrtića Zvončić.. Odličnu suradnju Društvo ostvaruje i s Policijskom postajom Našice jer njihovi djelatnici reguliraju promet i policijskim automobilima prate povorku. Za tu prigodu pripremili smo 30 kg keksa i 40 litara toplog čaja kojega smo podijelili tog prijepodneva.

POSJET NAŠIĆKOM ODJELU PEDIJATRIJE, USKRS I BOLNICA ZA MEDVJEDIĆE

Povodom svjetskog dana bolesnika(11.2.) bolesnu djecu u OŽB Našice-odjel pedijatrija posjetile su Martina Kapelac-tajnica DND-a i Nataša Horvat-članica IO. Bolesnu djecu počastili smo voćem i bojankama.

Za naše najmlađe članove Društva i ove godine povodom Uskrsa organizirali smo u prostorijama Društva 10. travnja druženje uz ples i bogato gnijezdo puno slatkiša.

Dana 24. svibnja 2013. godine održana je „Bolnica za medvjediće“ koja je, kao i prijašnjih godina, organizirana uz pomoć Međunarodne asocijacije studenata medicine EMSA – studenata Medicinskog fakulteta iz Osijeka, uz podršku gradonačelnika Krešimira Žagara i ravnatelja Opće županijske bolnice Našice Hrvoja Šimića. U bolnici su sudjelovali: polaznici Dječjeg vrtića Zvončić i prvi razredi OŠ kralja Tomislava,te mnogobrojna djeca koja ne polaze vrtić niti školu.

U organizaciji ovog velikog projekta veliku pomoć smo dobili od udruge INFO koja nam je postavila i ustupila njihov šator i klupe. Sponzori su bili: Grad Našice, Osječko-baranjska županija i OŽB Našice.

EDUKACIJA „BUDI NEOVISAN“

U veljači, 15. i 16. veljače 2013. godine u Chillout hostelu u Zagrebu u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih održana je edukacija namijenjena voditeljima iz Društava Naša djeca za radionice forum-kazališta i juice radionice sa ciljem edukacije voditelja za uspješnu prevenciju svih vrsta ovisnosti kod djece i mladih. Edukacija se održala u okviru projekta “Budi neovisan” – prevencija ovisnosti kod djece u Društvima Naša djeca čiji je cilj promicanje zdravih stilova života kroz kreativne aktivnosti u lokalnim društvima Naša djeca. Naša voditeljica Tanja Antolović sudjelovala je na stručnoj edukaciji u Zagrebu pod nazivom voćni Juice projekt.

Juice projekt namijenjen sprečavanju ovisnosti  i sastoji se od tri edukativne radionice, Parlaonice i Juice partyja.U OŠ Kralja Tomislava u Našicama gdje je održana jedna  edukativna radionica i Juice party (priprema voćne salate u razredu – Voćna salata party! Napravljena je integracija ovog sadržaja sa Zdravom prehranom iz nastavnog predmeta Priroda i društvo. Na kraju edukativne radionice, učenici su dobili po jednu voćku koju su iskoristili u pripremi voćne salate idući dan. Edukativnu radionicu vodila je Tanja Antolović, članica i voditeljica DND-a Našice. Ciljevi radionice su bili: upoznati sudionike i zainteresirati ih za radionicu, objasniti alkohol i njegovo djelovanje te suočiti sudionike s posljedicama prekomjerne konzumacije alkohola po zdravlje.

FESTIVAL HOBIJA I MOTO SUSRET

Dana 25.5.2013. u sklopu Festivala hobija organizirali smo likovnu radionicu s temom Moja najdraža igračka. Od 50 radova Jura Perković izabrao je 3 najbolja. U kategoriji do 5 godina, nagradu je dobila Ivona Štrbo, u kategoriji do 8 godina, najbolji crtež imala je Dorotea Horvat, a u kategoriji do 11 godina, najbolje je crtala Eli Šmit. Dodijelili su i dvije nagrade izvan konkurencije, za najmlađe sudionice koje imaju samo tri godine: Stelu Čorda i Brunu Nazifović. Nagrade su osigurali izlagači na Festivalu Tam-Tam drvene igračke iz Vinkovaca, OPK Danica Jović iz Orahovice te Ivan Jug iz Nize. Prigodnim programom predstavili su se članovi dramske skupine,dječji forum i ritmička skupina.

Istog dana 25.5.2013. u večernjim sati sudjelovali smo na moto susretu gdje smo svoj doprinos dali pečenjem palačinki.

DAN OBITELJI I DAN GRADA NAŠICA

Završnu Objedinjenu priredbu povodom Dana obitelji i Dana grada u Domu kulture Našice izveli su članovi Društva Naša djeca Našice. Predstava pod nazivom „Djeca-najljepšem gradu“ sastojala se od niza kratkih igrokaza na temu „Moj grad, škola, proljeće…“ koje su izveli članovi dramske skupine, Dječjeg foruma i ritmičke skupine. Dobro uvježbane vesele igrokaze brojna publika nagradila je velikim pljeskom,a priredbu u Domu kulture održali smo 28.5.2013. u 19 sati.

LJETNE AKTIVNOSTI

Na zadovoljstvo svih članova Društva uspjeli smo ponovno sudjelovati na Orahovačkom proljeću u povorci Cvjetnog korza 2. lipnja 2013. Godine uz pratnju članica DND-a i roditelja. U zajedničkom projektu s udrugom Info obilježili smo Dan udruga 14.6.2013. Željeli smo toga dana djeci našega grada pružiti nešto novo tj.-mali drugačiji program kroz upise,karaoke i prikazivanjem dječjeg filma na otvorenome. Nažalost,ovaj projekt nije imao veliki odaziv djece i roditelja.

Na poziv Moto kluba Reising  2.8.2013. članice DND-a sudjelovale su na  ljetnom druženju bajkera pripremajući palačinke svim prisutnima.

DANI SLAVONSKIH ŠUMA

U velikom parku festival se održao 5. rujna 2013. s početkom u 9:30.Svake godine ovu veliku manifestaciju podrže brojne udruge pa tako i Društvo Naša djeca Našice. Za svoje sugrađane i sve goste članice društva pekle su lepinje i kuhale čobanac, a za najmlađe pripremile su Sportske igre.

Sportsko natjecanje u z financijsku pomoć grada Našica organiziralo je Društvo Naša djeca, a odgojiteljice Dječjeg vrtića Zvončić Našice i članice društva Marina Lazar i Biljana Maslak- animirale su djecu i sudjelovale u igrama.

DJEČJI TJEDAN

Djeca su tijekom tjedna imati pregršt događanja u školama i vrtiću,a jedan dio programa organizirao je tradicionalno DND Našice.

PONEDJELJAK, 7.10.2013.

Od 18.30 za djecu organizirali smo upise u radionice Društva (Mali dvorac – prostorije DND-a). Radionice su ritmička radionica, engleska i dramska radionica te mala igraonica.

UTORAK, 8.10.2013.

Održana je radio emisija na Radio Našice pod nazivom Gost u studiju. Predsjednica DND-a Darija Vlajnić sugrađane je upoznala s predstojećim aktivnostima tijekom Dječjeg tjedna i s daljnjim aktivnostima Društva.

SRIJEDA, 9.10.2013.

U 12 sati polaznici Dječjeg foruma Društva Naša djeca Našice predvođeni voditeljicom Ružicom Belunjak, predsjednicom DND Darijom Vlajnić i tajnicom Martinom Kapelac posjetili su gradonačelnika Krešimira Žagara. Ovaj je posjet organiziran kao dio programa Dječjeg tjedna. Djeca su gradonačelniku uručila prigodan dar – knjigu njihovih poruka i želja kojom su poručili da žele više dječjih igrališta, biciklističkih staza, nogostupa ali i uređenja prigradskih naselja. Osobito su aktivni bili mali Martinjani koji su poželjeli jezero, vrtić i trgovinu. Gradonačelnik ih je počastio slatkišima i obećao da će pokušati ispuniti barem dio njihovih želja i zahvalio im na njihovim prijedlozima.

ČETVRTAK,10.10.2013.

Predsjednica Društva Darija Vlajnić i članica Izvršnog odbora DND-a Ana Govorko, posjetile su Opću županijsku bolnicu Našice-odjel pedijatrije. I u ovom veselom dječjem tjednu željele su oraspoložiti bolesnu djecu te su im darivale voće i lizalice. Djeca su se ugodno iznenadila dolasku članica DND-a, a u ime djelatnika našičke pedijatrije zahvalila im se dr. Ingrid Sitaš.

PETAK,11.10.2103.

Održana je 3.sjednica Gradskog vijeća na kojoj je jedna od točaka bila osnivanje Dječjeg gradskog vijeća na prijedlog Društva Naša djeca Našice. Prijedlog je jednoglasno usvojen.

SUBOTA, 12.10.2013.

Tradicionalno smo obilježili Dane kruha – dane zahvalnosti za plodove zemlje. Manifestaciju smo započeli posvetom pekarskih proizvoda u 9 sati, a prigodni program izveli su članovi Dječjeg foruma DND-a uz prigodnu izložbu radova djece polaznika Dječjeg vrtića Zvončić. Sugrađani su mogli donijeti svoje pekarske proizvode te se pridružiti članicama i odgojiteljicama na obilježavanju ove manifestacije. Istoga dana od 10 sati za djecu organizirano je crtanje kredama po pločniku. Članovi Društva zahvaljuju se pekarama na sponzoriranju pekarskih proizvoda i svim medijskim pokroviteljima aktivnosti Dječjeg tjedna.

SMOTRA DJEČJEG STVARALAŠTVA U SLATINI- 19.10.2013.

Zadovoljni,sretni i puni utisaka vratili smo se sa 18. SMOTRE DJEČJEG STVARALAŠTVA DRUŠTAVA NAŠA DJECA HRVATSKE. Ponosni smo što smo mogli sudjelovati na ovoj smotri, pokazati svoj rad i prezentirati naš grad Našice. Bilo nam je lijepo i zanimljivo, a mogu slobodno reći i vrlo korisno. U programu 18. Smotre sudjelovalo je 660 sudionika i to oko 500-tinjak djece, preko 150 odraslih članova, a izvedeno je 53 nastupa i to što recitacija, monologa, scenskih igara, lutkarskih igara, suvremenih plesova, narodnih plesova te klasičnih plesova.

Naše društvo predstavilo se s Dječjim forumom koji su izveli  igrokaz Zrcalce, Dramskom skupinom s igrokazom Bućkuriš i plesna skupina DNA-a sa suvremenim plesom „Prvi ples moje sestre Ive“.

 “ZAJEDNO PROTIV OVISNOSTI”

U projektu pod nazivom  “Zajedno protiv ovisnosti” koji se održao u Hotelu Park, 22.11.2013.  sudjelovali su i članovi Društva Naša djeca Dječjeg foruma s jednim igrokazom i s 5 recitacija,a za djecu koja vole crtati priredili smo likovnu radionicu.

PROSINAČKE AKTIVNOSTI

Već tradicionalno, početkom prosinca, djeca Dječjeg foruma i Društva naša djeca Našice na svojim radionicama pripremaju božićne ukrase i kite božićna drvca u prostorima gradske uprave. Tako je bilo i ove godine, večer uoči dana sv. Nikole. Zajedno s djecom prisutne su bile predsjednica DND-a Našice, prof. Darija Vlajnić i voditeljica Foruma Ružica Belunjak, kao i članica Izvršnog odbora DND-a Branka Hajek. Djecu je dočekao našički gradonačelnik Krešimir Žagar, koji im je pomogao u kićenju, ali i sve prisutne nagradio prigodnim poklonima.

Povodom sv. Nikole u petak, 6.12.2013. u prijepodnevnim satima sv. Nikola i predsjednica DND-a profesorica Darija Vlajnić posjetili su bolesnu djecu na odjelu pedijatrije Opće županijske bolnice Našice.

Kao i svake godine do sada članovi DND-a Našice i sv. Nikola dođu u posjet bolesnoj djeci na odjelu pedijatrije u Našicama. Kako je Sveti Nikola zaštitnik djece, mornara i putnika, odlučili su se, kako nam je rekla predsjednica Vlajnić , na njegov dan posjetiti bolesnu djecu i pokloniti im slatkiše i DVD filmove kako bi djeci bolnički dani do ozdravljenja prošli lakše, ugodnije i zabavnije. Na odjelu pedijatrije zatekli su osmero djece uz dežurnu liječnicu dr.Ingrid Sitaš koja je zahvalila na korisnim darovima.

Mnoštvo naših malih sugrađana povodom sv. Nikole  6.12.2013. moglo je u Domu kulture pogledati predstavu pod nazivom Pomagačica sv. Nikole u organizaciji Društva Naša djeca Našice. Kako nam je rekla predsjednica Darija Vlajnić vrlo je zadovoljna predstavom, malim glumcima, ritmičarkama i „Englezima”. Magdalena Kunac osmislila je tekst predstave i zajedno s Anom Govorko pripremila  i uvježbala glumce. Osim odličnih glumaca u predstavi sudjelovale su  i ritmičarke koje su bile obučene poput anđela, a njih je uvježbala Tanja Antolović. Posebno mjesto u predstavi imali su mali „Englezi” glumeći siromašnu djecu koje je uvježbala Iva Kapraljević.

Posebni ambijent u ovo blagdansko vrijeme moglo se osjetiti tijekom svake predstave, a kreativnu kostimografiju i scenografiju pripremile su Martina Kapelac i Zorica Arsenić.

Sveti Nikola je na četiri predstave darivao djecu nižih razreda OŠ Dora Pejačević, OŠ kralja Tomislava, Dječjeg vrtiča Zvončić, Bubamara i Potočnica. Podijeljeno je oko 820 poklon-paketića, a na večernjoj predstavi sva djeca su darivana slatkišima.

„Zahvaljujem se voditeljicama radionica i svim članicama DND-a na velikom angažmanu, a posebno se zahvaljujem našim vjernim sponzorima: Mjesnom odboru grada Našice, OŠ D.Pejačević i kralja Tomislava, Turističkoj zajednici grada Našica, Domu zdravlja Našice, Hrvatskim šumama, Dječjem vrtiću Zvončić, Bubamara i Potočnica, Trgovini Ana, Franjevačkom samostanu, Salonu vjenčanica Diva, Ljekarni Benić-Zorić, Radio Našice te ostalim sponzorima koji su na svoj način pomogli da se što kvalitetnije pripremi i realizira predstava, te poklon-paketići za djecu. Nadam se da smo i ove godine zadovoljili naše najmlađe i roditelje, što nam je poticaj za daljnji rad i suradnju” – rekla nam je predsjednica Vlajnić.

VELIKO HVALA GRADONAČELNIKU KREŠIMIRU ŽAGARU, PREDSJEDNIKU MJESNOG ODBORA HRVOJU ŠIMIĆU, RAVNATELJICAMA ŠKOLA,VRTIĆA….

DJECI I RODITELJIMA, MEDIJIMA ŠTO PRATE NAŠ RAD I PODRŽAVAJU NAS U SVIM NAŠIM PROJEKTIMA!

HVALA ČLANICAMA DND-a na cjelokupnom angažmanu i volonterskom radu u Društvu!

VODITELJICE DRUŠTVA  KOJE ODVAJAJU SVOJE SLOBODNO VRIJEME DA BI SE POSVETILE DJECI:

Ružica Belunjak – voditeljica Dječjeg foruma

Magdalena Kunac i Ana Govorko – voditeljice dramske skupine

Iva Kapraljević – voditeljica engleske skupine

Martina Lukačević,Biljana Maslak i Ivana Jolić – voditeljice male igraonice

Tanja Antolović i Renata Bušljeta – voditeljice ritmičke skupine

Pozornicu i plakate  tijekom godine uređivale su Nataša Horvat i Martina Kapelac

 Predsjednica DND-a Našice

Darija Vlajnić,prof.