Blog

IZVJEŠĆE O RADU DRUŠTVA NAŠA DJECA GRADA VALPOVA TIJEKOM 2013. GODINE

Društvo Naša djeca Grada Valpova je neprofitna i dragovoljna udruga prijatelja djece čiji je temeljni zadatak pokretanje aktivnosti za bolje ostvarivanje prava i potreba djece našega grada; podsjećanje institucija i odraslih na njihovu odgovornost prema djeci; pružanje pomoći djeci u razvoju i odgoju; poticanje, organiziranje i vođenje slobodno odabranih interesnih aktivnosti i sadržaja koji će djecu radovati i veseliti kako bi što kvalitetnije provodila svoje slobodno vrijeme, te pružanje pomoći u oblikovanju demokratskoga ponašanja i humanističkoga djelovanja djece.

Polazište rada naše udruge je Konvencija UN-a o pravima djece, zadaće iz odgojno-obrazovnoga sustava Republike Hrvatske te želje i potrebe djece i roditelja.

DND Valpovo svoje djelovanje temelji na volonterskom radu svojih članova. Od svih vrsta volonterskoga rada osobito je važan i vrijedan te trajno potreban rad s djecom i za djecu.

Program Društva namijenjen je djeci do petnaest godina starosti. Sudjelovanje u programima je dobrovoljno, prema interesu i sklonostima, te besplatno.

Najznačajnije ostvarene aktivnosti Programa rada tijekom 2013. godine su:

MEĐUŽUPANIJSKI SUSRET DRUŠTAVA NAŠA DJECA SLAVONIJE I BARANJE – 26. siječnja 2013.

Društvo Naša djeca Grada Valpova godinu je započelo sudjelujući na 3. međužupanijskom susretu Društava Naša djeca Slavonije i Baranje 26. siječnja 2013. godine u Sopju kojeg su organizirali članovi DND-a Slatina. Ostvarili smo nova prijateljstva te proširili svoja znanja o projektima. Ovakvi susreti su od izuzetne važnosti jer time širimo nove spoznaje i doprinosimo kvaliteti i inovacijama našega Društva i za našu djecu.

DJEČJI GRADSKI KARNEVAL – 09. veljače 2013.

Ovogodišnji karneval bio je 19. po redu. I ove godine bio je uspješan s obzirom na veliki broj sudionika – kostimirane djece (oko 500). Ljepota i kvaliteta karnevala rezultat je vrlo dobre suradnje Dječjega vrtića Maza, Dječjega vrtića Moj Bambi, OŠ Matije Petra Katančića, Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo, Gradskih mažoretkinja, Odreda izviđača Iovallios, Područne škole Ivanovci i Društva Naša djeca Grada Valpova koji su već početkom godine započeli s pripremama za uspješno organiziranje karnevala. Šarena i vesela karnevalska povorka prošetala je užim centrom grada, održan je program na otvorenoj pozornici na Trgu kralja Tomislava, nagrađene su najuspješnije skupine kostimirane djece, a svi sudionici počastili su se pokladnicama, toplim napitkom i jabukama u svrhu promicanja zdrave prehrane djece.

KREATIVNE RADIONICE ZA DJECU

Vrijedne članice Izvršnog odbora DND- Mirela Kolar i Marija Šimić osmislile su i održale četiri kreativne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta povodom: Valentinova, Uskrsa, Majčinog dana i Božića. U samoj realizaciji pomogle su im članice Ana Coha, Ana Mari Harkanovac i Kristina Čehajić. Djeca iz Dječjeg vrtića Maza i Osnovne škole M. P. Katančić Valpovo imala su prilike upoznati novu likovnu tehniku scrapbooking i razvijati svoju kreativnost. Sva su djeca s velikim zanimanjem, strpljivo i marljivo izradila vlastitu prigodnu čestitku.

KAZALIŠNA PREDSTAVA ZA DJECU LIJINE (NE)ZGODE

Dana 20. ožujka 2013.godine DND Grada Valpova angažiralo je dramsku amatersku družinu Hoću, mogu iz Bizovca koja je održala predstavu za djecu pod nazivom Lijine Uskršnje (ne) zgode u 18 sati u Centru kulture Matija Petar Katančić. Nastojat ćemo i u budućnosti planirati ovakve aktivnosti jer je u djece prisutan velik interes za kulturnim, scenskim i glazbenim sadržajima.

BABY SAJAM – 11. svibnja 2013. i 19. listopada 2013.

DND Baby sajam omogućava roditeljima prodaju, kupovinu i razmjenu dječje odjeće i opreme. To je prilika da roditelji razmjene iskustva i međusobno si pomognu. Četvrti i peti po redu DND Baby sajam bili su izrazito posjećeni i medijski popraćeni. Roditelji izlagači izrazili su zadovoljstvo organizacijom te želju za daljnjom suradnjom.

PROSLAVA MEĐUNARODNOG DANA OBITELJI – 15. svibnja 2012.

Izložbom dječjih likovnih radova pod nazivom Moja obitelj obilježili smo Međunarodni dan obitelji u Dječjem vrtiću Maza Valpovo. Svečani program pripremila su djeca iz Dječjeg vrtića Maza, učenici 4. a i b razreda Osnovne škole Matije Petra Katančića iz Valpova te učenici glazbene škole iz Valpova. Organizacija ovog događaja prilika je da se pokaže dječja kreativnost i potakne stvaralaštvo i barem na jedan dan istakne važnost obitelji.

ČESTITKA OBITELJIMA NOVOROĐENE DJECE

Naše aktivnosti usmjerene su na svu djecu pa tako i one najmlađe, stoga smo i ove godine darivali obitelji novorođene djece. I ove smo godine za naše najmlađe pripremili i izradili didaktičku slikovnicu pod nazivom Pričalica Ana.

SRETNO U ŠKOLI

DND svojim programom prati značajne događaje za djecu, a polazak u školu svakako predstavlja poseban događaj svakom djetetu. Dječji vrtić Maza svake godine organizira završne svečanosti predškolaca i polaznika Predškole na kojima djeca roditeljima i prijateljima pokažu što su naučila u vrtiću i kako su se pripremila za novi životni izazov – školu. DND svake godine prigodnim darovima daruje djecu predškolce, polaznike Predškole u Valpovu, Ladimirevcima i Ivanovcima. I ove smo godine darivali veliki broj budućih prvašića, sveukupno njih 100-tinjak. Poseban doprinos doprinjela je naša članica Livija Vranjković koja je grafički osmislila i izradila prigodne rasporede sati.

STREET BALL – 29.6.2013.

Street ball turnir Košarkom protiv ovisnosti uvijek otvaraju najmlađi sudionici, a to su djeca iz dječjeg vrtića Maza. To je ujedno mnogima i najzanimljiviji dio turnira jer djeca u svojoj nespretnosti i žarkoj želji za pobjedom zajedno sa svojim prijateljima i roditeljima stvore pravu navijačku atmosferu. Društvo je ove godine nagradilo ekipu koja je osvojila 1. mjesto na turniru.

PLESNA RADIONICA ZVJEZDICE

Plesna radionica namijenjena je djeci osnovnoškolskoga uzrasta koja okuplja petnaestak članica. Budući da Društvo Naša djeca Grada Valpova nema svoje prostorije, plesne probe održavaju se s obzirom na mogućnosti u suradnji s HKUD- om „Valpovo 1905“.

DJEČJI PJEVAČKI ZBOR VALPOVAČKI VRAPČIĆI

Dječji pjevački zbor Valpovački vrapčići pod stručnim vodstvom profesora Želimira Sušića kontinuirano održavaju svoje probe i nižu uspjehe. Rado nastupaju u svim prlikama. Tako su i ove godine tradicionalno nastupili u svečanom programu Cvjetnog korza naših DND prijatelja iz Belišća.

DJEČJI FORUM

Rad Dječjeg foruma započeo je krajem 2012. godine kojeg vodi članica Izvršnog odbora DND-a Grada Valpova gospođa Ivana Andrić Pejak. Rad s djecom odvija se kontinuirano jednom tjedno. Djeca se upoznaju sa svojim pravima, ali ujedno i odgovornostima te se pripremaju za socijalno osvještene građane. U sklopu radionica potiču se razne vještine: komunikacija, socijalna interakcija, solidarnost, kritičko mišljenje i mnoge druge vrijednosti. Zadovoljstvo nam je što ponovno imamo Dječji forum i nadamo se da ćemo imati prilike pokazati njihov rad i izvan naše lokalne zajednice.

DJEČJI TJEDAN 7. – 13. listopada 2013.

Dječji tjedan tradicionalna je godišnja aktivnost posvećena djeci koja se u našemu gradu obilježava već 20 godina zaredom. Uvijek se održava u prvom punom tjednu mjeseca listopada. Prigoda je to za usmjerenje pozornosti najšire javnosti prema pravima, potrebama i mjestu djece u društvu. Ove godine Dječji tjedan nosio je naziv Ljubav djeci prije svega i bio je ispunjen mnogim različitim aktivnostima.

7. listopada – Posjet gradonačelniku

Listopadnim posjetom gradonačelniku želi se ukazati na važnost djece kao članova društva, poticati dječje stvaralaštvo i skrenuti pozornost na probleme s kojima se djeca suočavaju. U zajedničkom razgovoru, Gradonačelnik je saslušao njihove ideje i prijedloge, te odgovorio na brojna pitanja, kojih ni ove godine nije nedostajalo – Odrasli, poslušajte i naše mišljenje!

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo otvorena je izložba likovnih radova i poruka pod nazivom Odrasli, poslušajte i naše mišljenje. Sudjelovao je velik broj djece iz osnovne škole i dječjih vrtića našega grada. Izložbu su kroz cijeli tjedan mogli pratiti svi zainteresirani građani. Djeca su se obratila odraslima i vrlo zanimljivo iznjela svoje mišljenje o različitim temama s kojima se direktno ili indirektno svakodnevno susreću.

Ovim posjetom želi se ukazati na važnost djece kao članova društva, poticati dječje stvaralaštvo i skrenuti pozornost na probleme s kojima se djeca suočavaju. U zajedničkom razgovoru, Gradonačelnik je saslušao njihove ideje i prijedloge, te odgovorio na brojna pitanja, kojih ni ove godine nije nedostajalo

9. listopada – Tradicionalno crtanje kredama, Glazbeno-scenski program, Djeca djeci

Na Trgu Kralja Tomislava u Valpovu održano je tradicionalno crtanje kredama u kojem su sudjelovala djeca Osnovne škole Matije Petra Katančića Valpovo, Dječjeg vrtića Maza Valpovo i Dječjeg vrtića Moj Bambi iz Valpova. Osim crtanja bio je organiziran glazbeni program na kojem su nastupili Valpovački vrapčići, zbor osnovne škole, vrtićke skupine dječjih vrtića Maza i Moj Bambi. Zadovoljstvo nam je bilo pogledati plesne koreografije dječje folklorne skupine HKUD- a Valpovo 1905 koji su nam se po prvi put pridružili ove godine. Osim crtanja i bogatog glazbeno-plesnog programa, djeca predškolskog uzrasta dječjeg vrtića Maza darivali su najmlađe posjetitelje svojim igračkama pod geslom Djeca djeci.

10. listopada – Gradonačelniče, znate li?

Pod sloganom Gradonačelniče, znate li? u posjetu gradonačelniku gospodinu Leonu Žulju bili su predstavnici Dječjega foruma čija je voditeljica Ivana Andrić Pejak i predstavnici Dječjeg gradskog vijeća pod vodstvom Darije Jančkić. Tim već tradicionalnim posjetom želi se ukazati na važnost djece kao članova društva, poticati dječje stvaralaštvo i skrenuti pozornost na probleme s kojima se djeca suočavaju. U zajedničkom razgovoru, Gradonačelnik je saslušao njihove ideje i prijedloge, te odgovorio na brojna pitanja kojih ni ove godine nije nedostajalo.

11. listopada – Predstava za djecu Crvenkapica, Projekcija animiranog filma

U petak u Centru kulture M. P. Katančić u Valpovu održana je predstava za djecu razredne nastave s početkom u 12:30 sati. Predstavu su pripremili i odigrali članovi Amaterskog kazališta iz Belišća pod vodtvom gospodina Igora Angirevića. Prepuna dvorana govori u prilog da su predstave tražen sadržaj stoga ćemo i dalje nastojati organizirati kvalitetne sadržaje poput ovoga.

U Dječjem vrtiću Maza u Valpovu održana je projekcija animiranog filma na velikom platnu kpoja je prilagođena djeci vrtićkog uzrasta. Nakon projekcije članice Društva Naša djeca Grada Valpova počastile su djecu čokoladicama.

Smatramo da je Dječji tjedan bio popraćen novim i zanimljivim sadržajima u kojima je obuhvaćen velik broj djece na zadovoljstvo svih sudionika.

SURADNJA S KOORDINACIJSKIM ODBOROM GRADOVI I OPĆINE -PRIJATELJI DJECE

Društvo Naša djeca permanentno je i aktivno uključeno u rad Koordinacijskoga odbora Gradovi i općine prijatelji djece od samoga početka pristupanja Grada Valpova ovoj akciji. Budući da je Grad Valpovo nositelj titule Grad prijatelj djece, smatramo da i Društvu pripada dio zahvalnosti za uložen trud i rad. Ove smo godine zajednički odradili Naj akciju u sklop Međunarodnog dana obitelji.

SURADNJA S ODGOJNO-OBRAZOVNIM USTANOVAMA, UDRUGAMA I MEDIJIMA

Društvo cijeli niz godina, pa tako i ove, ostvaruje izuzetno dobru suradnju s Dječjim vrtićem Maza, Osnovnom školom Matije Petra Katančića, Gradskom knjižnicom i čitaonicom Valpovo, Gradskim mažoretkinjama, Izviđačkim odredom Iovallios, Puhačkim orkestrom, HKUD-om Valpovo 1905, te brojnim drugim udrugama koje djeluju u našemu gradu. Društvo je uvijek otvoreno za nove ideje, akcije, prijedloge i suradnju.

Rad našega Društva redovito prate Hrvatski radio Valpovština i Valpovština info koji nam uvijek izlaze u susret, pružaju mogućnost predstavljanja pojedinih akcija i programa, stoga smo zadovoljni našom suradnjom.

Smatramo da su građani grada Valpova dobro informirani o radu i djelovanju Društva kako preko lokalnih medija tako i preko djece koja sudjeluju u aktivnostima ili prateći našu Facebook stranicu (Dnd Grada Valpova). Želja nam je da se građani još više uključe u naš rad i pruže podršku našim akcijama.

Predsjednica

Kristina Čehajić