Blog

U NOVOJ GRADIŠKI ZAPOČELA „ŠKOLA ZA RODITELJE BUDUĆIH PRVAŠIĆA“

Polazeći od spoznaja da  roditelji budućih prvašića imaju brojne nepoznanice oko toga koji su to aspekti spremnosti djeteta za polazak u školu i što oni kao roditelji mogu učiniti da njihovu djecu „prvi dan u školi uopće ne boli“, u Novoj Gradiški se  provodi projekt „S rukom u ruci u 1. razred“ koji ima za cilj ojačati roditeljske kompetencije putem  informiranja, edukacije, podrške i savjetovanja. Nositelj projekta je Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja  „Pozitiva“, u suradnji i uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.

Radionica za roditelje 2

Kako bismo ojačali  lokalnu mrežu  podrške roditeljima u osnaživanju za odgovorno roditeljstvo i  roditeljsko ponašanje u najboljem interesu djeteta, za odgajateljice iz Dječjeg vrtića  Nova Gradiška i vrtića sa šireg novogradiškog područja organizirana je edukacija u kojoj je Mira Linjaković , prof. prezentirala  pedagoške  standarde za rad s roditeljima budućih prvašića.

Radionica za roditelje 1

Potom su u prostorijama Dječjeg vrtića Nova Gradiška za dvije grupe roditelja održane radionice „Roditelji u školskoj klupi“, koje je vodila Marija Dautović, dipl. pedagog.

Edukacija za odgajateljice 2

Što su roditelji (na)učili? Kako razgovarati s djecom, kako poticati kod djece sposobnost podnošenja statičkih napora poput višesatnog mirnog sjedenja ali i tjelesnog naprezanja, kako kod djece poticati receptivne i ekspresivne govorne vještine, kako poticati pažnju i motivaciju za učenje te kako kod djece razvijati socijalne vještine i  emocionalnu stabilnost.

U promidžbi  projektnih ciljeva i aktivnosti pomažu svi lokalni mediji (radio, web-portali, tisak), a interes ciljne skupine je velik.

Škola za roditelje u Novoj Gradiški nastavlja se kao i naše vijesti o njoj.

Zamjenica gradonačelnika Grada Nova Gradiška za društvene djelatnosti:

mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije