Blog

OBILJEŽAVAMO DVADESET GODINA GRADOVA I OPĆINA PRIJATELJA DJECE

Svečanost proglašenja Naj-akcija i novih Gradova i općina prijatelja djece u 2019.

U Zagrebu će se 19. studenog 2019. održati Svečanost akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ u Starogradskoj vijećnici u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske prilikom koje će se  proglasiti novi Gradovi i općine–prijatelji djece. Akciju Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske s partnerima Hrvatskim društvom za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a za Hrvatsku već 20 godina provodi u Hrvatskoj. Vrlo brzo nakon službenog početka program je pobudio veliki interes gradova i općina koje su prepoznale važnost sustavne i dugoročne brige i ulaganja u svoje najmlađe stanovnike.

Cilj „Gradova i općina-prijatelja djece“ je motivirati tijela lokalne uprave i samouprave, stručne službe, ustanove za djecu, pravne subjekte, udruge građana, sponzore, donatore te roditelje i djecu u lokalnim zajednicama da potpunije i brže ostvaruju prava i potrebe djece, priznata u Konvenciji UN-a o pravima djeteta koja obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje u zajednici.

Akcija je dio Nacionalne strategije za prava djece u RH, a ističe se među tri najbolja europska programa za djecu. 

Kao i svake godine dodijelit će se Povelje i Pohvale gradovima i općinama za ukupno 56 prijavljenih Naj-akcija u 2019. kojima su gradovi i općine poboljšali i uljepšali dječje svakodnevne živote.  Šest najuspješnijih po izboru Povjerenstva će biti prezentirano i na svečanosti. Ove godine, s obzirom da slavimo obljetničkih dva desetljeća Akcije, program će sadržavati i premijeru filma snimljenog povodom 20 godina Akcije naslova: “20 godina zajedno do gradova i općina prijatelja djece” redatelja Marija Kovača. Također će se dati osvrt sudionika na dvadeset godina provedbe programa u Hrvatskoj te će se predstaviti istraživanja: “Europa kakvu djeca žele” i “Nacionalna mreža dječjih foruma pri Eurochild organizaciji (NEF) djece iz Dječjeg foruma i Dječjeg vijeća Opatija.

U program se dobrovoljno uključuju gradovi i općine, a trenutno program provodi sudjeluje 125 gradova i općina od kojih je njih 71 G/O dostiglo prestižan naziv – prijatelj djece (prema redoslijedu proglašavanja od 2005.-2018.)

Gradovi i općine – prijatelji djece niču i razvijaju se u svim krajevima svijeta. Oni ukazuju na kreativnost i predanost zajednica, djece i vlasti da načela Konvencije UN-a o pravima djeteta postanu svakodnevno dječje iskustvo. Hrvatska akcija „Gradovi i općine – prijatelji djece“ svojim primjerom pokazuje koliko veliku i značajnu ulogu imaju lokalne zajednice u poticanju i provedbi projekata usmjerenih djeci i mladima te koliko je važna međusobna i međusektorska suradnja na svim razinama društva kako bi odrasli i djeca zajedno stvarali države, županije, gradove, općine po mjeri djece u izgradnji svijeta dostojanstvenog djece.

Program će završiti proglašenjem novih gradova i općina prijatelja-djece u 2019. godini i dječjim umjetničkim programom. Nakon zatvaranja svečanosti slijedi turistički razgled za djecu i odrasle- “Mali velikani zagrebačkog Gornjeg grada” i “Bezvremenski Gradec”. Ovdje  preuzmite pozivnicu sa programom.

Na Svečanosti će sudjelovati više od 200 sudionika, koordinatora akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ iz brojnih gradova i općina iz cijele Hrvatske, uzvanici državnih tijela i partnera Akcije, djeca iz Dječjih foruma i Dječjih vijeća, gradonačelnici, načelnici, predstavnici ustanova, udruga, volontera, kao i predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova Grada Zagreba.

U srijedu 20. studenog 2019. nas očekuje Sjednica djece i zastupnika u Hrvatskom saboru povodom 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta. Organizatori sjednice su: Savez društava “Naša djeca” Hrvatske, Ured Pravobraniteljice za djecu RH i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, uz pokroviteljstvo predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Gordana Jandrokovića.

Budite s nama u obilježavanju ovih važnih datuma i idemo zajedno do novih Gradova i Općina-prijatelja djece. :-)