Blog

BROJNI OKUPLJENI NA SKUPŠTINI SAVEZA DND POSVEĆENOJ DR.SC. EMILU PARAVINI

U Zagrebu je u subotu, 6. travnja, održana Tematsko – izvještajna skupština Saveza DND u prostorijama Matice hrvatske. Skupština je bila posvećena dugogodišnjem tajniku Saveza DND, dr.sc. Emilu Paravini. Svoja sjećanja na bogat i impresivan pedagoški, humanistički i stručni rad te životne vrijednosti dr. sc. Emila Paravine s okupljenima su podijelili njegovi suradnici i prijatelji, ali i mladi na čiji je život utjecao kroz Dječja vijeća i Dječje forume. Predsjednica Saveza DND-a, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić , dr. sc. Branimir Mendeš, dopredsjednica Saveza DND-a Sanja Škorić, tajnica Saveza DND Snježana Krpes u ime prof.dr.sc. Josipa Grgurića, bivša predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Tanja Radočaj, te gospođa Olgica Vitez tako su predstavili dr.sc. Emila Paravinu kroz njegov rad u Savezu DND-a, kojem je posvetio cijeli svoj život, inspiriran dobrobiti djeteta.
Bivši forumaši Leon Žganec Brajša i Dorotea Strelec iz Dječjeg foruma Varaždin te forumašica iz Opatije, Antonia Škorić, danas kao odrasli ljudi, pričali su o tome koliko je na njih utjecalo sudjelovanje u ovim aktivnostima Saveza DND-a, ali i kako su doživljavali „stričeka“ i „barbu“ Emila, kako su ga od milja zvali. Sanja Škorić je obrazložila prijedlog i odluku o osnivanju Nagrade dr.sc. Emil Paravina djeci za postignuća na području aktivne dječje participacije i dječjih prava. Skupština je jednoglasnom odlukom donijela odluku o pokretanju i osnivanju ove Nagrade koja će se početi dodjeljivati od sljedeće godine povodom 70 godina Saveza DND-a.

Drugi dio Skupštine bio je službenog karaktera, usvojen je prijedlog Izvještaja o radu Saveza DND-a za 2018. godinu (predstavila izvješće: prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza DND-a) i prijedlog Financijskog izvještaja Saveza DND-a za 2018. (predstavila izvješće Snježana Pačarić, članica Nadzornog odbora Saveza DND-a). Također je izglasana nova članica Nadzornog odbora, Melisa Franjković iz DND Donji Miholjac, umjesto Renate Dolenec koja je razriješena dužnosti. Renata Dolenec je emotivnim govorom pozdravila prisutne i zahvalila na dugogodišnjoj suradnji Savezu DND. Snježana Krpes je obavijestila prisutne o nadolazećim aktivnostima koje će ove godine biti u znaku obilježavanja 20 godina akcija Za osmijeh djeteta u bolnici i Gradovi/općine – prijatelji djece te 30 godina Konvencije o pravima djeteta.
Ovom prilikom zahvaljujemo svima na dolasku na Skupštinu, obitelji dr. Paravine (kćerci i unucima), domaćinima u Matici hrvatskoj, a posebno Katji Matić i Nori Postelnik Pogačnik, te njihovoj profesorici, gospođi Željki Krnjak, koje su svojim divnim izvedbama na glasoviru uveličale ovo događanje.

Foto: Mirko Cvjetko