Blog

POZNATI SRETNI DOBITNICI NAGRADE “GRIGOR VITEZ” 2018

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske s velikim veseljem obznanjuje da su poznati pobjednici Nagrade “Grigor Vitez” 2018.  Savez će i ove godine dodjeliti Nagradu “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju, a središnja svečanost održat će se 17. travnja 2019. u Maloj dvorani K.D. Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Bogati svečani program uključuje dodjelu godišnjih Nagrada za tekst i ilustracije u 2018., posebna priznanja i pohvale, a bit će dodijeljene i nagrade po izboru Dječjeg žirija pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba. Svečanost u Maloj dvorani KD “Vatroslav Lisinski” počinje u 18 sati, a uzvanike i goste očekuje bogat umjetnički program, koji je režirao poznati redatelj Mario Kovač.

MJESTO I VRIJEME DOGAĐANJA:
Mala dvorana KD Vatroslav Lisinski, 17.travnja 2019., 18:00h

NASTUPAJU:
– Dječji ansambl KKD Ivana Brlić Mažuranić, Slavonski Brod izvode odlomke iz predstave Jagor -korištena originalna glazba iz predstave, autor Željko Zovko
– Junior Musical Class Husar & Tomčić, izvode dvije originalne skladbe Ivane Husar Mlinac
– Akrobat na štulama – Nikola Mijatović Bangavi

Dodjelu ove Nagrade pokrenuo je Savez društava “Naša djeca” Hrvatske (Savez DND) davne 1967. godine sa željom da se potakne dječja književnost. Godišnja Nagrada “Grigor Vitez” najstarija je hrvatska nagrada za dječju književnost i ilustraciju, a sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – akademske slikarice Ksenije Kantoci. Nagradu su dobili  53 književnika i književnica za tekstove te 40 likovnih umjetnika i umjetnica za ilustracije u 148 knjige za djecu i mlade.

Mnoge nagrađene knjige već su postale dječji klasici: “Grga Čvarak”, “Zvižduk s Bukovca”, “Koko u Parizu” i drugih, zbog čega je naš slogan: “Grigor Vitez – Nagrada koja odrasta s djecom”. O važnosti dječje knjige i ilustracije govore brojna međunarodna istraživanja koja pokazuju da se čitanjem djetetu od rođenja izgrađuje poseban osjećaj bliskosti, potiče se djetetov razvoj govora, mašta, pamćenje i kreativnost te ljubav prema knjizi. Djeca koja čitaju brže uče, bolje se snalaze s drugima, razvijaju predčitalačke vještine, što je izravno povezano s kasnijim uspjehom u školi i životu. Poticanje književnog i likovnog stvaralaštva za djecu u obliku kvalitetne slikovnice i knjige višestruko je ulaganje, s jedne strane u kvalitetu života i razvoj djece od najranije dobi, a s druge strane u domaće u književne i likovne umjetnike koji stvaraju za djecu.

Savez DND najavljuje da će i u tekućoj godini i to u okviru obilježavanja Dječjeg tjedna (07. – 14. listopada 2019.g.) organizirati Susrete i radionice za djecu s književnicima i ilustratorima – dobitnicima Nagrade „Grigor Vitez“ u Zagrebu. Takvi susreti pokrenuti su prošle godine kada je proslavljena 50-ta obljetnica Nagrade i to pod nazivom “Grigorijanci u metropoli”. Djeca osnovnoškolskog uzrasta koja su sudjelovala u radionicama bila su prezadovoljna upoznajući omiljene književnike i ilustratore suvremene hrvatske dječje književnosti stoga će Savez DND Hrvatske nastojati kontinuirano provoditi susrete “Grigorijanci u metropoli”. Nagrada je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade “Grigor Vitez”su Knjižnice grada Zagreba i K.D. Vatroslav Lisinski, a prijatelj je marketinška agencija Degordian. Vidimo se iduću srijedu na ovom iznimnom kulturnom događaju.

Obrazloženja ovogodišnjeg Stručnog povjerenstva i Dječjeg žirija, kao i popis svih dobitnika nalaze se na sljedećim linkovima:

http://www.savez-dnd.hr/wp-content/uploads/2019/04/OBRAZLOZENJE_NGV_2018..pdf-FINAL.pdf

http://www.savez-dnd.hr/wp-content/uploads/2019/04/Obrazloženje-Final-Ptičica-2018-.pdf-FINAL.pdf

http://www.savez-dnd.hr/wp-content/uploads/2019/04/Nagrade-i-pohvale-za-2018-NGV-1.pdf