Blog

ČAKOVEC JE OBILJEŽIO DESET GODINA STATUSA “GRADA – PRIJATELJA DJECE”

Svečanim programom održanim u subotu 14. studenog u čakovečkom Centru za kulturu, obilježeno je 10 godina od dobivanja statusa Čakovec – grad prijatelj djece. U ponedjeljak 16. studenog je u čakovečkoj gradskoj vijećnici održana prigodna konferencija za novinare.

Naime, od 16. studenog 2005. godine, Čakovec službeno nosi titulu Grada – prijatelja djece. Od tog se dana posebno skrbi o tome da se ovaj status brojnim programima iznova potvrdi te da se i dodatno unaprijede uvjeti i mogućnosti kvalitetnog života djece i mladih u našem gradu.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač tom je prilikom istaknuo da se svaka kuna koja se uloži u djecu i mlade višestruko vraća. „Čakovec svojim najmlađim sugrađanima omogućuje mnoštvo aktivnosti, kakve imaju mnogo veći gradovi od nas. Stvaranje uvjeta za normalno odrastanje kao i brojne mogućnosti za učenje i obrazovanje preduvjeti su stvaranja uspješnog društva u budućnosti“, rekao je, među ostalim, gradonačelnik Kovač. Čestitao je svima koji su u proteklih deset godina, ali i tijekom pripremnog razdoblja od studenog 2001. do studenog 2005., dali svoj doprinos da Čakovec postane i ostane prijatelj djece. Također, najavio je i da će Koordinacijski odbor ove akcije predložiti za najviše gradsko priznanje, koje se dodjeljuje na Svečanoj sjednici povodom Dana Grada Čakovca.

U ime Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece govorili su predsjednica prim. mr. sc. Marija Hegeduš-Jungvirth, dr. med., te članice Odbora Jelena Klinčević, mr. sc. Narcisa Slugan, dr. med, Gordana Šoltić Siladi te Irena Branović. One su, svaka iz svog područja, nabrojale aktivnosti koje se svih ovih godina provode na području Čakovca, a čiji je cilj dobrobit djece i mladih. Kako je u svom obraćanju naglasila predsjednica Hegeduš-Jungvirth, na poboljšanju života najmlađih sugrađana kontinuirano se radi od 2001. godine, te smo među rijetkim sredinama u Hrvatskoj koje u kontinuitetu određene aktivnosti i projekte provode od prvog dana, ali ih svake godine nadopunjujemo provedbom nekolicine novih originalnih projekata. Naglasila je i da su obuhvaćeni svi segmenti života djece i mladih, od zdravlja, dječje participacije, kulturih aktivnosti, sigurnosti u prometu… do obrazovanja.

Dječje gradsko vijeće, projekt „I ja bih na more“, dječji zbor Čakovečki mališani, radionice s područja roditeljske skrbi, preventivne i edukacijske radionice koje se provode u suradnji s Policijskom upravom međimurskom, programi poboljšanja zdravlja i zdravstvene skrbi, opremanje pedijatrijskog odjela, samo su neke od aktivnosti koje se provode u sklopu ovog projekta. Titulu Grad – prijatelj djece nije lako steći, a poseban izazov predstavlja to što ju je potrebno potvrđivati svakodnevnim predanim radom na poboljšanju života naših najmlađih sugrađana.

U svečanom programu koji je održan u subotu 14. studenog nastupili su dječji zbor Čakovečki mališani, dječja gradonačelnica, Čakovečke mažoretkinje, polaznici Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec, Plesni studio „Livi“, „Vivona“, te voditeljice programa Vinka i Martina.