Blog

NAJAVLJENO OBILJEŽAVANJE 10 GODINA AKCIJE GRAD OPATIJA – PRIJATELJ DJECE

Grad Opatija slavi 10 godina akcije Grad – prijatelj djece, a obljetnica dobivanja prestižnog naslova obilježit će se nizom aktivnosti od 20. do 22. studenog, najavili su danas na konferenciji za medije gradonačelnik Ivo Dujmić, dječja gradonačelnica Lea Leonarda Pašić i predsjednica Koordinacijskog odbora Grad Opatija – prijatelj djece Sanja Škorić.

Gradonačelnik Dujmić naglasio je kako je ponosan što Opatija već deset godina nosi titulu Grada prijatelja djece, koji je stekla među prvih pet gradova u Hrvatskoj, a danas u Hrvatskoj 44 gradova i općina nosi ovu prestižnu titulu, dok je u akciju uključeno 104 gradova i općina.

–  Puno smo napravili u proteklih 10 godina i kad su djeca u pitanju, u našem gradskom proračunu to su „velike“ stavke. Imamo Dječje gradsko vijeće na koje smo ponosni, slušamo njihove prijedloge i pokušavamo ih realizirati. Nedavno smo baš na prijedlog malih vijećnika uredili biciklistički poligon na Tošini. I u sljedećem gradskom proračunu zadržat ćemo standarde koji se tiču naših najmlađih sugrađana, jer djeca su naša budućnost, kazao je gradonačelnik Dujmić.

Dječja gradonačelnica Lea Leonarda Pašić podsjetila je prisutne da Dječje gradsko vijeće djeluje ove godine u desetom sazivu, a da su rezultati koje postižu prepoznati i van granica naše zemlje te pozvala sve male i mlade Opatijce da se pridruže proslavi obilježavanja obljetnice.

Predsjednica Koordinacijskog odbora Grad Opatija – prijatelj djece Sanja Škorić naglasila je kako je mjesec studeni u Opatiji u znaku dječjih prava te je početkom mjeseca održana prezentacija „Opatijska dječja prava i svijet podržava“, a nadolazeći vikend bit će u znaku proslave desete godišnjice od dobivanja titule Grad – prijatelj djece.

– U paviljonu Juraj Šporer bit će postavljena izložba o svih deset saziva Dječjeg gradskog vijeća i izloženi radovi polaznika opatijskog vrtića i osnovne škole, prezentirat će se video-spot koji su napravili mali vijećnici o Opatiji – gradu prijatelju djece te će se proglasiti najbolji u Natječaju „Moj život u Gradu Opatiji – prijatelju djece“. Izložba će biti otvorena od 20. do 22. studenog. U Šporeru ćemo održati i radionice na temu Konvencije o pravima djeteta, najavila je Škorić.