Blog

DAN RUŽIČASTIH MAJICA OBILJEŽEN U OPATIJI

Društvo „Naša djeca“ Opatija i Policijska postaja Opatija ujedinili su ustanove Grada Opatije s ciljem pružanja podrške programima prevencije vršnjačkog nasilja koje je sve izraženije u društvu i na djecu ostavlja dugoročne posljedice. Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, obilježava se  zadnje srijede u mjesecu veljači, a nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

Društvo „Naša djeca“ Opatija obilježava ga od samog početka – 2014. godine, a ove godini osmislili su akciju s ciljem ujedinjena ustanova Grada Opatije i stvaranja zajedništva u borbi protiv vršnjačkog nasilja. U ostvarenju tog cilja, uz Policijski postaju Opatija, pridružili su se: Grad Opatija, Hrvatski muzej turizma, Obrtnička škola Opatija, Ugostiteljska škola Opatija, Javna vatrogasna postrojba Opatija, Dječji vrtić Opatija, OŠ „R.K. Jeretov“ Opatija, i sportska dvorana „Marino Cvetković“. U Lovranu uz Dječji vrtić, pridružili su se OŠ V.C.Emina Lovran, Dječji dom i Općina Lovran.

Svaka od ovih ustanova, na današnji dan, na svojim natpisima na ulazima u zgradu ima zalijepljenu kartonsku ružičastu majicu sa simboličnom porukom, a onu na ulazu u Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Opatije zajedno su postavili zamjenik gradonačelnika gsp. Fernando Kirigin, predstavnici vatrogasne postrojbe, Policijske postaje Opatija i Društva „Naša djeca“ Opatija.

Završno događanje dogodilo se ispred opatijskog DND-a gdje su se okupili mališani iz Dječjeg vrtića Volosko, s ravnateljicom Sabrinom Jelić, te u društvu predstavnika DND-a ukrasili prostore DND-a svojim porukama i ružičastim majicama.

„Želimo upozoriti da je čak svako treće dijete u Hrvatskoj izloženo vršnjačkom nasilju i da je nasilje prisutno u svim okruženjima. Obilježavanjem želimo postići da se u  našoj zajednici razumiju i prihvaćaju različitosti koje nas okružuju i upozoriti na činjenicu da je vršnjačko nasilje veliki problem s kojim se djeca susreću i na njih ostavljaju dugoročne posljedice u razvoju.“ – poručili su iz opatijskog DND-a.