Blog

ODRŽANI DANI ROBOTIKE ZA ŠKOLARCE NA “RUĐERU” U OKVIRU PROJEKTA “STEM-BUDUĆNOST ZA 5”

U okviru projekta ‘STEM – Budućnost za 5’ na Institutu Ruđer Bošković (IRB) ugostili smo čak stotinu osnovnoškolaca iz različitih krajeva Hrvatske na ovogodišnjim ‘Danima robotike na Ruđeru’ koji su se održali od 15. do 17. svibnja 2023. na IRB-u. 

Na ovom je događanju predstavljena i ilustrirana publikacija STEM-Budućnost za 5, o 5 hrvatskih izumitelja koji su promijenili svijet. Autori su Zdravko Šarčević i Nataša Gulin. Ovu ćemo publikaciju dijeliti na našim događanjima i među djecom i članovima Društava “Naša djeca”.

U sklopu programa na IRB-u, pod vodstvom prof. dr. sc. Karolja Skale, znanstvenici IRB-a su u suradnji s udrugama ROBOZEBRA i ROBOKACIJA uveli djecu u svijet zabavnog učenja stvaranjem i igrom, robotima i elektroničkim uređajima za edukaciju hrvatske tvrtke CircuitMess gdje Albert Gajšak sa svojim timom stvara inovacije kojima djeca širom svijeta  uče elektroniku, robotiku i programiranje.

Djeca su sudjelovala u procesu stvaranja džepne elektroničke igračke od tiskane ploče, otpornika, kondenzatora, LED lampice i elektroničkih dijelova te upoznati i proces lemljenja.

Suradnici iz Medialinka, voditelji humanoidnih robota Bruno Podvezanec i Robert Podvezanec te stručna suradnica Sonja Vrban iz Centra izvrsnosti i kompetencija prezentirali su radionice djece i  humanoidnih robota, u kojima su  vježbali s Pepper i Naom, radili zdravi smoothie, slušali priče o hrvatskim izumiteljima.

Projekt ‘STEM – Budućnost za 5’ pokrenuo je Savez društava ‘Naša djeca’ Hrvatske u suradnji s Institutom Ruđer Bošković i Grafičkim fakultetom u Zagrebu.

U realizaciji ovog programa, čiji je cilj djeci prenijeti suvremena znanja i mogućnosti učenja o informatici, robotici i multimediji, sudjeluje još pet lokalna Društva „Naša djeca“: Jastrebarsko, Slatina, Kutina, Ogulin i Opatija.

Cilj projekta kroz praksu djecu učiti o STEM-u. Naime, u svakom od navedenih DND-ova opremljeno je posebnih ‘STEM kutića’ gdje djeca imaju priliku s educiranim voditeljima provoditi STEM radionice, upoznati se s hologramima, dok u uređenoj Sobi robota u Savezu DND djeca će provoditi vrijeme s humanoidnim robotima Naom i Pepper te isprobati rad s drugim tehnologijama koje se koriste u poučavanju.

 

Projekt ‘STEM – budućnost za 5’ provodi se od 30.12.2021.-30.12.2023. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.440.707,59 HR/191.214,76 EUR, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.224.601,45 HRK/162.532,54 EUR te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 216.106,14 HRK/28.682,22 EUR.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Instituta „Ruđer Bošković“, Grafičkog fakulteta Zagreb i Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Za više informacija o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturalnifondovi.hr