Blog

DJEČJI FORUM BANOVA JARUGA PROVEO KAMPANJU “GLASAJ ZA DJECU”

Na temelju uspjeha Eurochilda na Europskim izborima 2014., slična koalicija organizacija koje rade na dječjim pitanjima ponovno radi na regrutiranju Prvaka za prava djeteta za sljedeći Europski parlament i zalaže se za ponovno uspostavljanje Međugrupne skupine za prava djece. Moto ovogodišnje kampanje glasi „Vote for children/Glasajte za djecu“ – Postanite prvak dječjih prava.
Tim su povodom u goste u OŠ Banova Jaruga, pozvali moguću europarlamentarku, kandidatkinju na predstojećim izborima, Anu Balaško. Ana je bila učenica voditeljice Dječjeg foruma, gospođe Đurđe Krajcar i pohađala je tu školu zbog čega se rado odazvala pozivu. Nakon kratke igre asocijacija i njenim rješenjem 9.5. DAN EU, učenici su upoznati s temom Tjedan Europske unije i s kampanjom „Glasajte za djecu“ te kandidatkinjom za zastupnicu u Europskom parlamentu Anom Balaško.
Ona je s djecom porazgovarala o načinu da se bolje čuje dječji glas kroz Dječje vijeće škole, Dječje gradsko vijeće, pa sve do zastupnika u EU parlamentu, gdje se donose važne odluke za cijelu Europsku uniju, pa tako i našu državu, čiji su građani i naša djeca. Djeca su joj govorila o svojem viđenju Europe, o svojim željama i potrebama: o boljem standardu u našim obiteljima i školama, o pametnim pločama, o želji da je manje sukoba među djecom, u obiteljima, o želji da im što manje prijatelja odlazi u druge države, o potrebi da svi poštuju pravila i zakone, o želji da bude čišći okoliš, da nastava traje kraće …
Na kraju je Ana, pod budnim očima djece, potpisala da će slušati glasove djece i uključivati ih u odluke koje utječu na njih i njihove živote i da će se zauzeti za djecu na izborima za Europski parlament. Obvezala se da će postati jedna od Prvaka prava djeteta ako postane zastupnica u EU parlamentu.