Blog

DJEČJI FORUM U SAMOBORU ODRŽAO RADIONICU NA TEMU EMOCIONALNA STANJA I SAMOKONTROLA

Radionica udruge “Ti si ok” pod vodstvom Sonje Jarebice na temu Emocionalna stanja i samokontrola održana je u četvrtak, 24. siječnja u Pop Up kinu.
Na radionici je sudjelovalo 29 članova Dječjeg foruma, odnosno predstavnika sedmih i osmih razreda u Vijećima učenika svih pet samoborskih osnovnih škola.
„Da bi bila sretna, djeca, kao i odrasli, moraju redovno zadovoljavati svoje osnovne psihološke potrebe na uravnotežen način. Odrasli ne trebaju djeci dobrohotno darivati sreću, nego ih naučiti da sami kreiraju sreću odabirom odgovarajućih ponašanja.
Dječji svijet, prostor neslućenih mogućnosti, suviše je ovisan o odraslima. Naučiti dijete kako će ući u svijet sreće, odgovornosti, svijet kvalitete, prijateljstva, zabave, slobode, svijet uspjeha, svijet dogovora, mogao bi i trebao postati svijet sadašnjosti i neposredne budućnosti. I dijete, kao i odrasla osoba, ima istovjetne psihološke potrebe, samo su načini njihova zadovoljavanja i put do sreće ponekad ograničeni i neznanjem nas odraslih.“ – ističe o temi radionice pedagoginja Bernardica Horvat Petravić.
Samoborski osnovnoškolci dobili su odgovore na sva pitanja vezano uz kontrolu emocija, zadovoljavanje potrebe za moći, ljubavi, pripadnosti, zabavom i slobodom, kao i upute kako da ih podijele s vršnjacima koji nisu bili prisutni na radionici.
Dječji forum u Samoboru osnovan je 2017. godine u sklopu akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, s ciljem razvijanja suradnje i prijateljstva među djecom putem aktivnosti koje pridonose upoznavanju i razumijevanju prava djeteta, spoznaji i širenju ideje mira u svijetu, odgoju za međusobno i međunarodno razumijevanje i suradnju te nalaženju i primjeni načina za što potpunije ostvarivanje tih spoznaja i vrijednosti u sredini u kojoj djeca žive.
Voditeljica Dječjeg foruma Grada Samobora je Bernardica Horvat Petravić, a predsjednik Petar Jurišić, učenik OŠ Bogumila Tonija.