Blog

DJEČJI TJEDAN 2018. U GOSPIĆU

U tjednu od 1. do 7. listopada 2018. u gradu Gospiću održavao se Dječji tjedan. Kao i svake godine do sada, uvijek se u Dječji tjedan uključi veći broj ustanova. Tako je bilo i ove godine. Svaka ustanova i udruga pripremila je svoje aktivnosti a koje su obilježile Dječji tjedan. Redom su se događale ove aktivnosti:

  1. listopada 2018.

Početak Tjedna otvoren je postavljanjem zastave, djelo ruku vrtićke skupine DV Pahuljica, koji su uz pomoć teta pripremili zastavu, tjedan prije. Zastavu, na već poznato mjesto, iznad Borova, podigle su predstavnice DNDa, predsjednica Sanja Puškarić Delač i dopredsjednica Željka Šikić, te predstavnice Grada Gospića, zamjenica gradonačelnika gđa. Kristina Prša te zaposlenice Grada Lidija Mlinarić i Ana Mari Bašić. Zastava je podsjetnik svim građanima da su tjedne aktivnosti DND-a i drugih ustanova uključenih u Dječji tjedan, podređene djeci.

Osim postavljene zastave, DV Pahuljica svojoj djeci pripremili su radionicu Naša prava, naše odgovornosti, gdje su djeca učila i usvajala koja su to dječja prava a isto tako koje su odgovornosti djece, kako bi što bolje znala i naučila što se smije, a što ne smije.

U večernjim satima, svoj djeci grada Gospića, Pučko otvoreno učilište Gospić, uz pomoć Produkcije Z iz Splita, pripremili su veselu, razigranu i pjevnu lutkarsku predstavu Lijepo putovanje lijepom našom!

Djeca su uživala, a organizatori su s veseljem dočekali djecu koja su došla.

  1. listopada 2018.

Drugi dan Dječjeg tjedna obilježile su aktivnosti vrtićaraca i osnovnoškolaraca koji su taj dan bili u gostima gradonačelniku Karlu Starčeviću. Djeca su posjetila gradonačelnika u gradskoj vijećnici te s njim razgovarala a njihovim, dječjim problemima, potrebama i molbama, koje gradonačelnik može ispuniti. Isti dan, u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević“, Gospić, u prostoru DND-a, odvijala se kiparska radionica Japodski narodi na našim krajevima i izrada japodskog nakita. Radionicu su vodili, prof. Ivan Golac te Nikica Jelić, predsjednik Likovne udruge Lika. Djeca su mogla taj dan izrađivati i modelirati pravu kiparsku glinu.

  1. listopada 2018.

Treći dan Dječjeg tjedna obilježio je tradicionalni posjet DND-a Gospić Dječjem odjelu Opće bolnice Gospić, zajedno s djecom, učenicima prvih razreda OŠ dr. Jure Turića. DND je prigodnim poklon darivao Odjel, a kao višegodišnji prijatelji Odjela bila nam je čast što je medicinsko osoblje pripremilo jako ugodnu dobrodošlicu DND-u i djeci. Osim posjeta, isti dan vrtićarci su od 10:00, ispred poslovnice FINA-e dijelili građanima poruke o dječjim pravima. U popodnevnim satima DND i Lutkarska skupina Maslačak i točkica organizirali su lutkarsku predstavu Zemljina eko priča i interaktivnu radionicu od eko materijala, a nakon odrađene radionice, svi zajedno smo posjetili glazbeno edukativnu predstavu Crtić ME DO koja se odvijala u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Gospić. U OŠ dr Jure Turića održala se radionica uoči Međunarodnog dana djevojčica koju su održale učenice 6. i 7. razreda za učenike 2. d razreda.

  1. listopada 2018.

U četvrtak se, u sklopu Dječjeg tjedna održalo niz zanimljivih aktivnosti koje, možemo reći, karakteriziraju kulturnu baštinu kraja. Tako su djeca upoznala novu publikaciju, slikovnicu Nikola Tesla- gospodar munja i Nikola Tesla – bojanka i crtanka, koje je djeci predstavio Muzej Like, Gospić u svojim prostorima. Djeca u vrtićima su također jučer imala priliku sudjelovati na radionicama Čitaj mi i Igrajmo se bojom, dok su stariji mogli poslušati zanimljivo predavanje o zavičajnim piscima i djelima, a koje je priredio Odjel za nastavničke studije u Gospiću. Djeca, učenici 3. razreda svoj su djeci grada priredili predstavu Veliko putovanje malog puža, a nakon svega mogli smo uživati u pričanju priče, ali i ponešto naučiti o tkanju. Bogat, zanimljiv i informativan četvrti dan Dječjeg tjedna!

  1. listopada 2018.

U petak, peti dan Dječjeg tjedna u DV Pahuljica održala se predstava Zecmen – Teatra Don Hihot koju je KIC, Gospić pripremio za svu djecu vrtića, ali i za djecu koja ne pohađaju vrtić. U poslijepodnevnim satima djeca su se mogla pridružiti igranju društvenih igara koje je pripremio DND Gospić u prostoru.

  1. i 7. listopada 2018.

Tijekom subote i nedjelje u Gospiću se održavala tradicionalna manifestacija Jesen u Lici što je dodatno obogatilo cijeli tjedan.  U šatoru koji se nalazio na glavnom trgu, Dječji vrtić Pahuljica angažirala i dodatno odradila radionice Jesen u rukama i očima djeteta.