Blog

DJEČJI VIJEĆNICI IZ OPATIJE SE PRIPREMAJU ZA EUROCHILD KONFERENCIJU I SUSRET DJEČJIH VIJEĆA

U Gradskoj vijećnici je 11.10. održana 7. Sjednica XI. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije, koja je započela osvrtom na uspješno održan Dječji tjedan u Opatiji i Lovranu te čitanjem Izvješća UNICEF-a o stanju djece u svijetu.

Predsjednik DGV-a Opatija Ivan Tancabel istaknuo je da je u Dječjem tjednu promovirana brošura „Dobro došli u Opatiju“, u kojoj se nalaze crteži, fotografije i zanimljivosti iz područja povijesti, turizma te kulturne baštine našeg kraja zabilježene očima djece. Tekstovi u brošuri prevedeni su na talijanski, njemački i engleski jezik, a nastala je u sklopu projekta kojeg Društvo „Naša djeca“ Opatija provodi zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Primjerci brošure podijelit će se sudionicima međunarodne konferencije Eurochild.

Sjednici je prisustvovao i zamjenik gradonačelnik  dr. sc. Emil Priskić, koji je pohvalio rad vijećnika DGV-a te korisnu brošuru Opatiji.

– Vrlo ste aktivni i vrijedno se pripremate za nadolazeću konferenciju te sam siguran da ćete se pokazati u najboljem svjetlu i želim  vam puno uspjeha i dobrih zaključaka na konferenciji, kazao je Priskić.

Članovi DGV-a proveli su među svojim kolegama učenicima anketu o sadržajima koji im nedostaju u Opatiji, pa su tako istaknuli da žele veće klizalište na Ljetnoj pozornici, novo i veće nogometno igralište, osvijetljene parkove, bolje uređena kupališta s vodenim toboganima i vodenim parkom te zabavni centar u Opatiji. Te će prijedloge uputiti odraslima za Proračun Grada Opatije za 2019. godinu.

Sjednicu su vodili vijećnici Jan Galić i Hana Kulišić koji  su prisutne upoznali s aktivnostima koje su članovi DGV-a provodili tijekom ljeta. Četrnaest malih vijećnika i forumaša u pratnji voditeljica boravili su u Kampu prijateljstva u mjestu Baošići u Boki Kotorskoj na poziv organizacije Secouras Populaire iz Francuske. Tamo su sudjelovali u radionicama o trgovanju ljudima, tolerancije i humanih vrednota i prve pomoći te dramskim, likovnim i glazbenim radionicama na temu promicanja vrijednosti solidarnosti i humanosti među djecom u svijetu. Početkom listopada obilježili su Dječji tjedan i Međunarodni dan djeteta, organizirali Miću marunadu, a sada se pripremaju za Eurochild međunarodnu konferenciju te 14. susrete Dječjih vijeća Hrvatske. Želja im je ukrasiti glavnu opatijsku prometnicu igračkama i obilježjima zemalja sudionica kako bi predstavljala „Europu u malom“ te organizirati potragu za blagom kroz koju će sudionici upoznati kulturnu baštinu i znamenitosti grada. U suradnji s UNICEF-om u Centru Gervais će se prikazivati filmovi o dječjim pravima.

Svoj rad vijećnici DGV-a imali su priliku prezentirati tijekom proteklih mjeseci u Šibeniku na 12. Susretima gradova i općina prijatelja djece, u Poreču na Susretima Dječjih foruma i u Samoboru na Savjetovanju o dječjim proračunima, gdje je Opatija istaknuta kao odličan primjer i jedino vijeće koje ima svoj proračun od 12 tisuća kuna.