Blog

DJEČJI TJEDAN 2021. “ZA PRSTE POLIZATI” SA 28 UKLJUČENIH DRUŠTAVA DILJEM HRVATSKE

DJEČJI TJEDAN 2021. PROTEKAO JE U ZNAKU RADIONICA “ZA PRSTE POLIZATI” I “SKUHAJ MI PRIČU”

U radionicu  „Za prste polizati“, uključilo se 28 naših Društava diljem Hrvatske, sa svojim malim kuharima. U to smo vrijeme mi iz Saveza zasukali rukave te u suradnji s Maminom škrinjicom JGL-a održali online javnu radionicu kuhanja u kojoj su stručnjaci i djeca pokazali koliko je zajedničko kuhanje zabavno i lako. Ovogodišnji Dječji tjedan Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske posvetio je Međunarodnoj godini voća i povrća i zajedno s Društvima „Naša djeca“ ukazao na važnost zdrave prehrane djece u kojoj je neophodan nutritivno minimalan dnevni unos voća i povrća koji prema WHO-u iznosi 400 grama dnevno.
Tim stručnjaka na našoj radionici zdravog kuhanja predvodila je dr. sc. Eva Pavić, nutricionistica, rukovoditeljica Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb, naša draga Karmela Karlović iz Kuhaone, boje Saveza DND branile su naša glavna tajnica Saveza Snježana Krpes i voditeljica fundraisinga Manuela Maurović, sve to pod budnim okom naše najdraže voditeljice i vrsne kuharice Doris Pinčić.
Voditeljica našeg tima “zdravog kuhanja” dr.sc. Eva Pavić, nutricionistica, istaknula je sljedeće:

„Za rast i razvoj djece i mladih iznimno je važna pravilna i uravnotežena prehrana koja će zadovoljiti sve energijske i nutritivne potrebe organizma za rastom i razvojem. U većini europskih zemalja, pogotovo sjevernih, djeca unose preporučenih 5 porcija dnevno. Kod nas čak 79.5% djece ne jede povrće svakodnevno, a 66.3% djece ne jede svakodnevno voće. To je uz tjelesnu neaktivnost jedan od ključnih razloga dječje pretilosti u Hrvatskoj“.

Radionica „Za prste polizati“ dostupna je na Youtube kanalu Saveza DND-a Hrvatske kako bi se roditelji mogli educirati o kvalitetnim masnoćama i proteinima, a uskoro stižu i recepti za zdrave palačinke, čokoladne kuglice i kajganu u tortilji! Ako niste bacite oko na snimku sa radionice “ZA PRSTE POLIZATI” na našem YouTbe kanalu.
Hvala partnerima iz Mamine škrinjice JGL-a i Kuhaone, veselimo se nekom skorom kuhanju i druženju!