Blog

DJEČJI TJEDAN U DND POREČ

Ovogodišnji Dječji tjedan, sav u znaku 70-te obljetnice Saveza društava Naša djeca Hrvatske, odvijao se u nepredvidljivim vremenskim prilikama, ali za neke susrete nije važno pada li kiša ili sija sunce. Bajkaonica se može uklopiti u svako vrijeme i svaki prostor. Teta pričalica Dubravka Stevanović dokazala je ispravnost te teze družeći se u Dječjem tjednu s četiri vrtićke, zapravo predškolske skupine djece u Dječjem vrtiću Radost.

Četiri su dana u vrtiću glavna tema bili razgovori o igrama i zabavi – koje igre volimo igrati, s kim se volimo igrati, igramo li se samo dok pobjeđujemo, je li u igri važno biti pobjednik/pobjednica, kako se osjećamo kad izgubimo….

U Likovnom laboratoriju djeca su s voditeljicom Marinom Dželalijom Jakominić razgovarala o dječjim pravima, pa su potom crtala neko svoje novo pravo. Doduše, bile su to više želje nego prava, ali nekoj je djeci važno svaki dan jesti banane, gristi koštice lubenica, ili moći s roditeljima kupiti brod, pa onda i podmornicu, otputovati iz Poreča u englesku brodom i slično.

Posljednji dan Dječjeg tjedna prošao je u druženju s djecom i odraslima iz Mjesnog odbora Fuškulin. Stela Đujić pokazala je djeci kako su se igrali njihovi nonići – predmetima koje su našli u dvorištu ili šumi, pa ih prilagodili za zabavu. Naučili su i kako od krpica napraviti lutku, koji su kamenčići najbolji za igru mlina iscrtanu na komadu kartona…. Dok su se djeca zabavljala, odrasli su pripremili izložbu radova koje je skupina malenih stanovnika Fuškulina izradila u pet ranijih susreta kroz projekt Hižica puna priča. I postavili kućicu za knjige, koju su djeca napunila knjigama i slikovnicama, poklon Gradske knjižnice i DND-a Poreč. Kućica za knjige izrađena je kroz projekt i ostaje u Fuškulinu za djecu i odrasle – puna je priča. DND je djeci i volonterima koji su s njima radili pripremio zahvale i fotografije za uspomenu. Sami sudionici Dječjeg tjedna su zaključili: “Uz kolače koje su ispekle mame i none, suhe smokve i bademe proveli smo zajedno ugodno sunčano subotnje dopodne s mišlju: neka svaki dječji dan bude savršen, ne samo poneki u Dječjem tjednu!”