Blog

POGLEDAJMO KAKO JE PROTEKAO DJEČJI TJEDAN U GRADOVIMA, OPĆINAMA I DRUŠTVIMA “NAŠA DJECA” DILJEM HRVATSKE

VIŽINADA 

U sklopu obilježavanja dječjeg tjedna donirali su 3 klupe područnoj školi Vižinada koje će djeca u narednim danim obojati i moći ih koristiti u školskom dvorištu ili na ulazu u školu. Također, ovaj tjedan se provodi i zanimljiva aktivnost u organizaciji koordinacijskog odbora Akcije Općina Vižinada prijatelj djece u kojoj djeca oslikavaju dječja prava iz Konvencije UN-a o pravima djeteta, a tako oslikana prava postavit će se u javnim prostorima kako bi se dodatno senzibiliziralo građane i djecu o njihovim pravima u društvu.

 

SVETA NEDJELJA

U općini su prionuli u oslikavanje zida, kod vrtića u  naselju Jagnjić, Bilo im je lijepo i učinili su grad ljepšim. U ovoj aktivnosti, i nizu ostalih, sudjelovali su i dječje vijećnice i vijećnici grada Svete Nedelje.

NAŠICE

U utorak, 6.10.2020. crtali  su kredama po pločniku. Prisutvovali su članovi Dječjeg foruma i njihova voditeljica Ružica Belunjak te predsjednica DND-a Našice Darija Vlajnić. Isti dan održana je Bajkaonica na otvorenome u parku pored dvorca Pejačević. Predsjednica DND-a Darija Vlajnić pozdravila je djecu i roditelje, te ih u nekoliko rečenica upoznala o Dječjem tjednu te radu i djelovanju DND-a. Djeci su ispričane dvije priče/bajke Prehlađeni medo i tri praščića  i Ježica Vici u šumskoj češljaonici. Voditeljice su bile Ivana Neznanović i Marina Lazar.

U četvrtak, 8.10.2020. u sklopu aktivnosti Dječjeg tjedna, u programu Radija Našice emitirana je emisija Gost u studiju. O aktivnostima vezanim uz Dječji tjedan i radu  DND-a Našice govorila je predsjednica  Darija Vlajnić. U emisiji su im sugrađani mogli čuti i poruke djece/ članova Dječjeg foruma koje su snimili u svom razredu, a poruke je uredila njihova voditeljica Ružica Belunjak.

Tijekom tjedna polaznici Dječjeg vrtića Zvončić Našice i učenici OŠ Dore Pejačević i kralja Tomislava mogli su pisati poruke i slati crteže i radove na padlet koji je izradila povjerenica Dječjeg gradskog vijeća Sanela Mandić Vidaković. Gradonačelnik Grada Našica objavio je odluku o raspisivanju izbora za članove Dječjeg gradskog vijeća Grada Našica. Izbori će se održati 27. listopada 2020. godine.

 

SVETI IVAN ZELINA

Društvo naša djeca Sv. I. Zelina je sudjelovalo u sljedećim aktivnostima dječjeg tjedna: U utorak 06.10.2020. održali su predavanje u sklopu događaja “Otvoreni čitalački kutak” s temom “Putopis iz Indije – I tamo djeca žive” – gost im je bio Kristian Nasteski. Domaćin održavanja predavanja bila je OŠ K. Š. Đalski u Donjoj Zelini. Klinci iz 4. b razreda su bili oduševljeni predavanjem te uz odličnu interakciju postavljali bezbroj pitanja. Čuli su o Kristianovom boravku, školovanju i odrastanju u Indiji, o njegovom snalaženju u stranoj zemlji kao djetetu i općenito o načinu života tamo, o kulturi i narodu, naročito djeci. Na kraju druženja zasvirao je na tradicionalnim instrumentima i svi su zaplesali. Djeca će svojim vršnjacima u Indiji poslati pisma i crteže u kojima će im približiti našu zemlju, pa tko zna možda se tu razviju i neka prijateljstva na daljinu.

U subotu 10. 10. 2020. s početkom u 10 sati okupili su se u dječjem parku u centru grada Sv. I. Zelina gdje su održali akciju iscrtavanja društvene igre “Čovječe ne ljuti se”. Na taj način su simbolično obilježili i 70-tu godišnjicu Saveza društava naša djeca Hrvatske označivši u sredini tu impozantnu brojku djelovanja Saveza. Puno dječice i roditelja se odazvalo akciji. Vrijedne ručice su sve fantastično odradile, uz to su se podružili na otvorenom i uživali svi zajedno. Poštivajući mjere zaštite od zaraze koronavirusom, sve navedene aktivnosti proveli na otvorenom prostoru na način prilagođen epidemiološkim mjerama.

POŽEGA

Učenici u organizaciji Društva naša djeca Grada Požege, obilježili su Dječji tjedan. Uvodno su imali radio emisiju na radio postaji, održana je Bajkaonica u prostorijama DND uz pripovjedačice bajki Veronike Šakota i Ines Čereg, te su u petak 9. listopada 2020. uz plesnu pedagoginju, profesoricu Ilijanu Lončar koja je održala  radionicu kreativnog plesa „Najljepše je biti dijete“ na košarkaškom igralištu Rekreacijskog centra pridržavajući se važećih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Civilnog stožera.

Sudjelovali su: 1. GRUPA: 24 učenika 1.a.razreda OŠ Dobriše Cesarića u terminu 13 -14 sati učiteljice Veronika Šakota i Ines Čereg i 2. GRUPA: 21 učenik 4.c.razreda OŠ Dobriše Cesarića u terminu 14 -15 sati učiteljica Lidija Pecko. Radionica se održala uz potporu Udruge Ples i dijete, daCi Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu čiji je UO Plesna radionica Ilijane Lončar dugogodišnja članica te svim svojim projektima promiče pravo djeteta na kretanje i stvaralačko izražavanje. CILJEVI RADIONICE: zajedništvo uz glazbu, pokret i ples uz odgovornost koju svi dijele uživanje u blagodatima djetinjstva unatoč prihvaćanju situacije s pandemijom, psihološki olakšati djeci suradništvo u vrijeme pažnje na socijalnu distancu, radionica će potaknuti djecu na toleranciju, samopouzdanje, kreativnost i stvaralačku intuiciju, a sve na otvorenom prostoru kako bi bili što sigurniji u realizaciji predviđenih plesnih igara i zadataka.

 

KUTINA

 

U Društvu Naša djeca Kutina, između ostalih brojnih aktivnosti u Dječjem tjednu, obilježili su i Međunarodni dan djevojčica 11. 10.2020. u OŠ Mate Lovraka.