Blog

DJEČJI TJEDAN U DUGOJ RESI

U Dugoj Resi Dječji tjedan 2021. kao i Međunarodna godina voća i povrća slavili su se na veliko! Započeli smo otvorenjem Dječjeg tjedna u svim školama i svim objektima vrtića Duga Resa. Formiranjem oblika voća ili povrća (banana, jabuka, kruška) i natpisom „Ljubav djeci prije svega“ djeca su svečano otvorila tjedan ispred vrtića Maslačak, Kasar, Resica i Generalski Stol.
Zdravstvena voditeljica u Dječjem vrtiću Duga Resa tijekom tjedna je u svim objektima održala edukaciju za djecu na temu voća i povrća te su održane i predstave za djecu. U objektima Dječjeg vrtića vrhunac tjedna obilježavan je kulinarskim radionicama naših lokalnih kuhara. Tako su djeca u objektu Resica kuharici hotela Amarilis Kristini Novosel pomagala u radionici Voćna salata pričalica. Djecu su samostalno čistila i rezala voće – grožđe, jabuke, kruške, mandarine i banane i izrađivali voćne ražnjiće a kuharica Kristina izradila im je voćnog ježa, delfina, hobotnicu, medvjedića…

RESICA
Slatki plodovi jeseni pripremali su se u objektu Kasar gdje je gostovala kuharica Restorana DP Ivana Vukmanić koja je djecu vodila kroz cijeli proces pripreme slatkih jesenskih zalogajčića – zdravih kuglica od suhog voća i tamne čokolade. Djeca su miksala datulje, bademe, brusnice i druge sastojke i izrađivala malene kuglice a potom su ih uvaljali u kokosovo brašno, rastopljenu čokoladu ili rogač. Oduševljenju nije bilo kraja.

KASAR
U kulinarskoj radionici na objektu Maslačak sudjelovao je kuhar Ivan Borovac iz hotela Plitvice Holiday Resort koji je djeci pokazao proces izrade tradicionalnog jela Karlovačke županije – šufnudle s butter tikvom, tostiranim orasima i medom. Djeca su bila od velike pomoći kuharu jer su mu pomagali s pripremom svih sastojaka, rezanjem i miješanjem, a kada su umijesili tijesto sami su izrađivali šufnudle (valjuške).

MASLAČAK
Posljednjeg dana obilježavanja Dječjeg tjedna kuhalo se i u Generalskom Stolu, uz natjecateljice kulinarskog showa „Tri, dva, jedan – kuhaj!“ Danijelu Nevajdu i Ivanu Župić. Uz dječju pomoć pripremali su se zdravi muffini od raznolikog zelenog povrća – tikvice, brokule i špinata. Prva asocijacija djece na muffine bila je „čokolada“, ali su im Danijela i Ivana pokazale kako nastaju zdravi, a uz to i slasni, zeleni muffini.

GENERALSKI STOL
Osim kulinarskih radionica djeca Dječjeg vrtića održala su u objektu Resica i malu olimpijadu te je svaki objekt izradio plakat o voću i povrću a koje je DND Jozefina izložio u Demokratskom rasadniku Pučkog otvorenog učilišta.
OŠ Ivan Goran Kovačić obilježila je Dječji tjedan i u područnoj i u matičnoj školi. Vrijedne ruke učenika uz pomoć učitelja, napravile su voćnu salatu i energetske pločice. U sklopu Dječjeg tjedna, učenici 8.A razreda napravili su mrežnu stranicu sa zdravim receptima, koja se nalazi na poveznici https://mihalicmatej196.wixsite.com/zdravirecepti8a, učenici su radili zdrave obroke, od moćne voćne salate do limunade, čitali slikovnice o zdravoj prehrani, oslikavali školsko igralište, napravili dječju formaciju na temu voća, održali likovne radionice i plesne aktivnosti, vježbali i hodali i raspravljali o svojim pravima.
OŠ Vladimir Nazor nizom aktivnosti obilježila je Dječji tjedan. Prigodnim riječima tjedan je otvorila mala gradonačelnica Duge Rese. Aktivnosti su bile usmjerene na podizanje svijesti o važnoj ulozi voćai povrća u prehrani. Stručna služba provela je radionice u 3. razredima pod nazivom Dječja prava i dužnosti a koja su učenicima najvažnija i što poručuju odraslima može se pronaći u digitalnoj knjizi „Znate li vi naša prava?“ na linku https://read.bookcreator.com/nNaLJ5avwsPdbH0fsjYsVgPbpLt2/oJw8kUaiTNqix7_QI22xtw?fbclid=IwAR0rV44ZHl5oq-3Hw3ieueNxl-wa-ar5LN2pQ-k399_sgB8EufocmpDDUNc).
Djeca su naučila da prava nemaju rok trajanja te kako svaka generacija ima priliku za stvaranje novog, boljeg svijeta u kojem svatko ima priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti, odrastati u obitelji i biti siguran.
Učenike 2., 3. i 4. razreda složene u obliku voća, dronom iz zraka fotografirao je njihov kolega, učenik 4. b razreda, dok su prvašići kredom ukrasili prostor ispred škole crtajući njima najdraže voće i povrće dok su na satu Likovne kulture u 4. razredima nastali radovi s motom dječjeg tjedna. U Dječjem tjednu čitalo se i uz Mrežnicu i to priče o voću i povrću pa su se tako na „jelovniku“ našle i knjige Djed i repa, Proždrlica i Juha od bundeve. Dječji tjedan u Dugoj Resi prošao je odlično i to zahvaljujući super suradnji svih odgojno obrazovnih institucija koje su uvijek spremni na suradnju i podršku dugoreškom DND Jozefina.